Po upgrade na MGA4 jsem narazil na problém, že mi Kmail fungoval velmi špatně. Hrozně dlouho mu trvalo načtení a zobrazení zprávy.
V aktivitě systému jsem si všiml, že mi dost neobvykle vytěžuje systém proces MySQL. Po bližším zkoumání jsem zjistil, že rodičem je akonadi.
Zkusil jsem tedy v Akonadi změnit typ databázového serveru na SQLite a ejhle, zatížení procesoru zmizelo a Kmail začal fungovat jako blesk. V aplikaci Kontact mi teď funguje vše. Mail, kalendář, kontakty. Paráda.
A jak to nastavit
Pokud máte v systray ikonu AkonadiTray, tak pravím tlačítkem v menu zvolit Nastavit.
V záložce "Nastavení serveru Akonadi" pak nastavit ovladač databáze na SQLite, potvrdit a restarovat server.
Okno nastavení serveru Akonadi je možné rovnou spustit z konzole příkazem
kcmshell4 kcm_akonadi_server
Poznámka
Je možné, že při přepnutí databáze můžete přijít o lokálně uložené e-maily. Ale tohle je jen moje domněnka bez ověření. Odhaduji to z toho, že se mi provedla úplná synchronizace s poštovní serverem.
Jako další bonus je to, že mi Nepomuk a Virtuoso přestal zatěžovat procesor. Už o nich vůbec nevím a přitom mám spuštěnu kompletní indexaci.