Autor Téma: Malá domácí síť  (Přečteno 8015 krát)

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
Malá domácí síť
« kdy: Květen 02, 2012, 20:54:12 »
Myslím, že můj dotaz či potřebu pomoci, směřující k elegantnímu řešení má víc uživatelů. Taky se mi začíná zdát, že konkurence (M$) to má vyřešeno o dost uživatelsky přátelštěji, což je, myslím, více než zásadní výzva.
Malá domácí síť – články - od Milana Kozáka na Linuxexpresu či od Vlasty Otta na Abíčku jsou možná dokonalé, ale příliš složité. Pro nás, lamy, preferující GUI, určitě (princip „1000x slyšené je jiné než 1x viděné“, tedy pár screenshotů z klikátka je cíli bližší, než skvělý/jednoznačný popis příkazů).
Začnu tedy od topologie; myslím, také jedné z nejrozšířenějších;  Nějaký ten router (před ním ADSL modem, či nějaké jiné připojovátko z bezdrátové obecní/městské wifi sítě -WAN), z routeru je připojené AP-čko pro noťas(y), dále switch 1/10 portů, poněvadž 1/5 už nestačil; kamsi vede jen jeden UTP kabel, takže je tam switch v pořadí druhý za tím prvním. Pak tu máme obecně nazývaný „hlavní“ comp, k němuž bývá napojena tiskárna, u nás je v něm i Tv karta, takže je to taky televize. V noťasech bývají dualbooty anebo samotné widle, poněvadž je např. služební. Děti mívají v compu třeba taky dualboot. Chceme tedy tisknout nezávisle ze všech compů, chceme přesouvat soubory z kteréhokoli na kterýkoli, třeba si z některého na nějaký jiný pouštět i video, když bude dat. tok dost rychlý (což netuším, zda např. Samba umožňuje).

Naše všerodinné compy mají již uvedené widlows (2x), mají MDV2010.0, MDV2010.2, Mageiu, Edubuntu; vše na jednom připojení k netu, na jedné LAN. Typická skladba. Chybí jen Mac.
Na Edubuntu jsem nainstaloval Sambu, prostřednictvím http://wiki.ubuntu.cz/Samba Hned u druhého kroku mě to, nechápu proč, vyfuckovalo.
Předesílám ještě, že na jednom z widloidních compů má někdo pár souborů, nastavené ku sdílení. Ty byly viditelné na všech linuxových mašinách odnepaměti.
Nechci být na ubunťáky kousavý, ale když se na Wiki napíše „Jednoduchá grafická konfigurace Samby“, mám úsměv na líci, když následuje pouze několik oken s příkazy. GUI kde nikde tu nikde.
Na MDV i Mageie jsem v MCC nainstaloval Sambu (i samba servery), odklikal nastavení, páč nevím, co bych tam vůbec doplňoval či měnil.
Když v tuto chvíli otevřu na jakékoli mašině Dolphin, objeví se mi, krom stálých widloidích souborů, jen comp s Edubuntu, ale ať dělám, co dělám (např. dám adresář "sdílet", chce to heslo roota), nemůžu jej donutit ukázat v sobě cokoli (myšleno files, folders). Pak se taky ale nově objevilo jakési Mdvgroup a Workgroup v Samba Shares. A cosi též přibylo v Network a v Network Services, ale nikde nic viditelného, otvíratelného.
Mám rád polopatický přístup (zvlášť u věcí, jimž rozumím jen okrajově), takže pokud by byl někdo ochoten mě trošku nakopnout, mohu se pokusit po úspěšném rozchození své malé domácí sítě (tím myslím - jak jsem popsal – pár compů, do jednoho připojená tiskárna, některý s widlema, některý třeba s *.deb systémem, některý s *.rpm; tak, aby po definování určitých souborů byly navzálem kopírovatelné, přesouvatelné, tisknutelné, zkr. sdílecí) napsat článek zde na Wiki, doplněné screenshoty. Nejraději bych však v té topologii ještě uvedl možná poměrně zásadní eventualitu, že tiskárna rozhodně nemusí být připojená k jednomu z compů, ale může být síťová, z čehož vyplývá, že jsou všechny compy sobě postaveny na roveň, není žádný z nich server. Nechci, aby některý z compů musel běžet furt.
Problematiku malé domácí sítě řeší, zdá se, nejméně 80% uživatelů, a řekl bych, že většinou neúspěšně (na fóru se nikde neobjevuje „vyřešeno“).
Když píšu polopatické, myslím tím bližší specifikování základních podmínek, které je třeba pro fungování toho kterého typu malé domácí sítě (uvedené dva modely) splnit (předpokládám např., že když všechny compy jednotlivě mohou ven do netu, neměly by mít problém propojení vzájemně mezi sebou – vzájemný ping mezi compy bych si např. odpustil).

Uznávám, Linux má oproti Widlows např. obecně velmi sofistikovaný systém práv (z jasných důvodů), ale když pod tímto - takyOS - nakliká funkční malou domácí síť každý jouda bez jakýchkoli znalostí, musíme to mít taky stejně snadné; jinak se nemůžeme divit nízké popularitě; rád bych se o změnu k lepšímu přičinil. Pokud to tak snadné opravdu není, je to výzva pro vytvoření GUI nástoje pro takové lamy, jako jsem já, protože poptávka je asi docela vysoká. Otvírá to potom bezesporu další, třeba i netušené možnosti. A to je taky výzva.

Děkuji velmi zdvořile za pomoc
Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
Re:Malá domácí síť
« Odpověď #1 kdy: Květen 02, 2012, 21:46:18 »
Ja používam dve sieťové tlačiarne a nie je problém z nich tlačiť cez viac počítačov - Linux i Windows. Základná podmienka je mať nadefinovanú na nej statickú IP adresu a potom sa pri inšalovaní tlačiarne iba zadá tá adresa, aby nehľadal po celej sieti.
Ak má ovládače na tlačiareň (ale to je už iná rozprávka), tak s tlačiarňou nie je problém.

Horšie to je, keď je jeden počítač napojený priamo na tlačiareň a musí furt bežať.

Ináč, nekritizoval by som hneď Linux. Win XP mi veľmi dobre komunikovalo so zdieľaním SAMBy. Win 7 nechce vôbec.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Květen 03, 2012, 10:09:22 »
Milý Ivko, díky. S tiskem - to není to nejdůležitější, oč mi jde. Pokud je tiskárna síťová (ať už je za funkčním print-serverem či má vstup LAN, popř. wifi), je mi jasné, že jí spojím rovnou s routerem, jenž jí následně musí vidět. A všem compům přesměruji tisk na její IP adresu.

Jde mi primárně o to, aby byly všechny compy uvnitř LAN mezi sebou viditelné a aby určené adresáře (=> soubory) byly volně manipulovatelné odkudkoli kamkoli uvnitř LAN. To jsem zatím nepokořil a tvrdím, že rozhodně nejsem sám - a to považuji za jednu ze vstupních bran do světa Linuxu (kritizovat jej - bych si jako i po sedmi letech nadšené BFU-čko - nedovolil  ;)    )

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Květen 03, 2012, 12:12:41 »
Ja osobne s XP nemám problém. S Vistou som nepracoval. Win 7 je však neoblomný. Pritom ani XP ho vôbec nevidí a nevie s ním komunikovať. Môže byť problém na strane Windowsu. To je môj názor. Naklikať Mandrivu pre XP nebol problém. Ale tá ho od začiatku aj videla, len komunikovať bolo horšie. Sedmičku ani len nevidí. To isté platí aj pre Mageiu. Windowsy používam minimálne (ja už s tým ani poriadne neviem pracovať), preto to nastaviť neviem. Možno sa skús pozrieť aj na fóra Windowsov.
Ja osobne som tento problém vyriešil jednoducho - hodil som do siete disk a už viac ma to netrápi.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Květen 03, 2012, 18:47:20 »
Jsem asi extrémně natvrdlý, ale prosím, step by step popiš, jak jsi ten "disk hodil do sítě" ? To jo to, co mi nejde pokořit. Co se 1. určitě musí, 2. co se určitě nesmí.

Win máme jen xp; jen těch pár souborů, které jsou vidět furt, ještě před instalací Samby jsou možná na win7 či vistách.
Ď
Pep

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Květen 03, 2012, 21:02:44 »
Ja si pamätám? To bolo dávno. Trošku som laboroval s pripojením k linuxu a pritom to bolo jednoduché.
Zapojil som do siete WesternDigital MyBookLive, ktorý vie aj ftp. Nejak (už neviem ako) som našiel jeho IP adresu, vliezol do nastavení (pomocou http - teda klasika cez Firefox). Tam som nastavil statickú adresu, povolil FTP a ešte asi pár detailov, čo tam malo v nastavovaní ono samo. Určite som nastavoval kdesi aj admina. Ale to si už nepamätám. To je nejaký ten piatok.

Čo sa týka už nastavenia v linuxe, tak to vyzeralo takto:
V Dolphine som klikol na "SIEŤ" a dal "PRIDAŤ SIEŤOVÝ PRIEČINOK", kde vyskočilo okno s voľbou výberu typu sieťového priečinku. Tam som zaklikol (k mojej veľkej nevôli) "MICROSOFT WINDOWS SIEŤOVÝ PRIEČINOK". Vyskočilo okno, kde som vyplnil Meno, Server (IP adresa) a priečinok (stačí iba čisté lomitko "/") a priečinok je vytvorený. Nemusím nastavovať nijaké práva, nijaké prístupy, nijaké hesla. Všetko ide v pohode.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Květen 03, 2012, 21:10:06 »
Ešte pre doplnenie. Jedná sa o tento 1TB disk:
http://wdc.com/en/products/network/networkstorage/
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Fras

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Květen 10, 2012, 21:51:41 »
Já jsem si zakoupil router, který umožňuje připojení externího disku přes usb. Pak je přes ftp jednoduše dosažitelný pro všechny doma. Funguje to dobře. Ale předchozí router, který jsem si zakoupil za stejným účelem jsem vrátil. Vyžadoval doinstalování softwaru na jednotlivých stanicích, který byl poze pro windows. Chce to dobře prostudovat před nákupem.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #8 kdy: Květen 10, 2012, 22:15:03 »
Jednou, asi pred rokem, jsem se s tim taky setkal. Po chvilce vysetrovani a z rozboru provozu te aplikace jsem prisel na to, ze na routeru je bezny FTP server, jen na jinem portu. A dana aplikace byl jen FTP klient s prednastavenymi jinymi porty.
Proste... jak sam sebe udelat dulezitym.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Květen 11, 2012, 08:52:25 »
A dana aplikace byl jen FTP klient s prednastavenymi jinymi porty.
Proste... jak sam sebe udelat dulezitym.

Toto je dobré. Nobelovú cenu za takýto nápad. To nad tým veľa uvažovali??? ;)
Mageia 9/64 bit
Plasma5

tomyp

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Květen 24, 2012, 22:24:44 »
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=12861.0

nechce se mi to psát znovu, tak hážu odkaz. myslím, že to platí pořád.

zkrátka shorewall je jak atomovka na vrabce. Podle mě by nám bohatě stačilo čisté iptables. Je daleko jednodušší a přímočařejší. A to grafický klikátko, no sorry to je tak jako že tam teda je a žádný složitější úpravy ti nepovolí. Když si vlezeš do střev shorewallu, tak zjištíš, že ti to do konfiguráků vložilo pár řetězců. skript shorewallu z nich VYGENERUJE PŘÍKAZ IPTABLES a ...viz odkaz. Je to furt dokola, nebudu se rozčilovat.  >:(
MGA 6 64bit KDE
Smrt a daně jsou jisté, daně jistější

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Květen 25, 2012, 21:31:58 »
Dovolil bych se - jako lama mezi guruy - trochu vrátit k tématu:

Jde mi primárně o to, aby byly všechny compy uvnitř LAN mezi sebou viditelné a aby určené adresáře (=> soubory) byly volně manipulovatelné odkudkoli kamkoli uvnitř LAN. To jsem zatím nepokořil a tvrdím, že rozhodně nejsem sám - a to považuji za jednu ze vstupních bran do světa Linuxu (kritizovat jej - bych si jako i po sedmi letech nadšené BFU-čko - nedovolil  ;)    )

tomyp

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Květen 25, 2012, 21:44:41 »
Dovolil bych se - jako lama mezi guruy - trochu vrátit k tématu:

ono to je k tématu a řekl bych silně. Pokud chceš, můžem přes soukromé zprávy, trochu obšírněji.
MGA 6 64bit KDE

Joelp

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #13 kdy: Květen 25, 2012, 22:46:01 »
zkrátka shorewall je jak atomovka na vrabce. Podle mě by nám bohatě stačilo čisté iptables. Je daleko jednodušší a přímočařejší.
Opravdu? Shorewall vznikl právě proto, aby zápis pravidel byl přímočařejší a jednodušší.

A to grafický klikátko, no sorry to je tak jako že tam teda je a žádný složitější úpravy ti nepovolí.
K tomu ale taky slouží! Naklikat jednoduchá pravidla. Na desktop naprosto postačující.

Když si vlezeš do střev shorewallu, tak zjištíš, že ti to do konfiguráků vložilo pár řetězců. skript shorewallu z nich VYGENERUJE PŘÍKAZ IPTABLES
Ano DrakFirewall vygeneruje script pro shorewall, který vloží do konfigurace shorewallu. V čem je problém?
cat /etc/mageia-release
Mageia release 9 (Official) for x86_64

tomyp

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Květen 26, 2012, 10:14:43 »
>Opravdu? Shorewall vznikl právě proto, aby zápis pravidel byl přímočařejší a jednodušší.<

No tak to určitě ne. Když jsem se díval na stránky projektu, tak tam sami autoři psali, že tohle je koncipováno pro velké složité sítě(proto zóny apod.) a normální uživatel použije něco jednoduchého. Poznámka na okraj, na root.cz kdysi vyšel článek o firewallech, kde dokonce tvrdily, že i iptables jsou zbytečně složité a nejsou potřeba doporučovali nějaké jiné řešení.

>K tomu ale taky slouží! Naklikat jednoduchá pravidla. Na desktop naprosto postačující.<

Bohužel je až moc jednoduché, jde akorát povolit port a zvolit pro které připojení. A pozor, pro jednu konkrétní konfiguraci sítě (zrovna tu co mám doma  :'( ) má shorewall problém a generuje zmatiny.

>Ano DrakFirewall vygeneruje script pro shorewall, který vloží do konfigurace shorewallu. V čem je problém?<

Tak jak to píšeš v ničem, akorát si to musíš uvědomit. A shorewall nám nic neulehčuje, spíš naopak - musíš naučit základy síťařiny, potom nastudovat iptables a pak navíc nastudovat logiku shorewallu, abys věděl co kam vepsat.

A pak vezmi proces startu systému - při každém startu ti shorewall ZNOVU a ZNOVU generuje stejné tabulky iptables a pak teprve se spouští vlastní iptables. To mi nepřijde jako dobré řešení. (ještě jsem se nedíval, jak je to v MG2)
MGA 6 64bit KDE