Po týdnech po přechodu z MGA5 na MGA6 (Plasma) zjišťuji, že nový systém vykazuje chyby. Protože je jich víc, píšu je pohromadě, protože je třeba příčina společná.
Snad se podaří provést změny. Teď se mi v novém systému pracuje hodně špatně.
1)Tiskárna (Lexmark MS317DN)
V nastavení tiskárny nejde nastavit okraj na 0, což v MGA5 šlo, když tedy tisknu, zmenšuje se tištěná stránka ještě o tyhle okraje. Není možné vytisknout dokument v přesné, původní velikosti. Třeba pro tisk technických věcí, plošných spojů a pod. je to nutné.
Nastavení podrobných vlastností tiskárny jako je třeba volba podavače, kvalita tisku a jiné není možné přímo z dialogu tisku, ale je nutné nastavovat z ovládacího centra, tzn. přihlásit se jaku správce, naklikat tiskárnu, změnit vlastnosti, vytisknout, vrátit vlastnosti. Nulové okraje nastavit nelze.
Instaloval jsem ten samý ovladač jako na MGA5
2) Ikony na ploše
Na ploše nedrží ikony svou pozici, chyba se objevuje nepravidelně, nelze určit, co jí předchází, zdá se, jakoby k tomu docházelo náhodně.
nedržení ikon na místě, což se už řešilo v předchozích verzích Mageia, vyřešilo a problém je tu zas.
https://forum.mageia.cz/index.php?topic=983.new;topicseen#new3) Nahrávání zvuku z výstupu zvukového ovladače (digitálně)
Způsob nahrávání výstupu zvukové karty přímo vnitřním systémem na nahrávací aplikaci (třeba Audacity) nefunguje. V MGA5 bez potíží, v MGA6 vyzkoušený postup nefunguje, nedaří se mi najít postup routování signálu z výstupu zvukového ovladače na jeho vstup.
4) Se zvukem mám potíže i v Chromium. Nemohu se v něm přihlásit také ke Google účtům, což v MGA5 šlo. Nejdříve jsem problém řešil na fóru Chrome, ale je tam report, že to může být verzí Mageia:
https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=8594415) Odezva
Odezva plochy je ohromně pomalá. Když chci pohnout ikonou na ploše, označit ji, přejmenovat, systém reaguje se zpožděním několika sekund, což je opravdu otravující. Znamená to kliknout na ikonu, počkat se stisknutým tlačítkem, odhadnout, kdy už můžu a pak teprve táhnout, zvolit volbu z dialogu apod.
6) Hrabání na disku
Několikrát denně se mi stane, že systém najednou začne něco dělat na disku, snad swapuje nebo co, ale úplně se tím zahltí a každá odezva trvá třeba i několik minut.
7)
Aplikace běžící ve WINE také hlásí chyby, které v MGA5 KDE nehlásily.
8)
Často dochází k pádům aplikací (Gwenview, Konqueror - ten často)
9)
Ještě jsem nezkoumal, jestli je možné změnit grafiku ikon, černobílé ikony po všech lištách všech aplikací působí sice moderně, ale při práci, která musí být svižná se v nich hodně špatně orientuje. Barvy v MGA5 v orientaci pomáhaly.