Autor Téma: Při duálním bootu Internet funguje až po předchozím spuštění z windows  (Přečteno 125 krát)

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Pokud po zapnutí pc zvolím jako první linux, sice dojde k připojení k wifi, ale prohlížeče hlásí, že spojení není (někdy předtím třeba načte jednu stránku). Po připojení z windows a následném restartu a volbě mageia 6 se naopak lze zpravidla pohybovat po internetu bez problému. Čím bych mohl diagnostikovat problém?

Jediné, co jsem při funkčním stavu zjistil, je že neběží (ale nevím, co z toho plyne pro nápravu):

Kód: [Vybrat]
[sas-labyrint@localhost ~]$ ping 81.31.5.5
PING 81.31.5.5 (81.31.5.5) 56(84) bytes of data.
^C
--- 81.31.5.5 ping statistics ---
37 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 36856ms

[sas-labyrint@localhost ~]$


Kód: [Vybrat]
[sas-labyrint@localhost ~]$ ip addr list
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN group default qlen 1000
    link/ether 3c:97:0e:55:5a:fd brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlp2s0b1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
    link/ether 08:3e:8e:a4:82:5b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.194/24 brd 192.168.0.255 scope global wlp2s0b1
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::a3e:8eff:fea4:825b/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
[sas-labyrint@localhost ~]$


JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
spletl jsem číslo pro ping, takže při funkčním stavu běží vše. (Tedy pokud PC nejprve nastartuji do Windows a pak restartuji a bootuji Linux.)

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Ještě zkusím místo broadcom-bcma instalovat broadcom-wl a balíčky dkms-broadcom. Což můžu zkusit jedině, až si přinesu LAN kabel, jinak mi odstraněním broadcom-bcma okamžitě padá spojení a už nic nenainstaluju.

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Nevedlo k úspěchu, předně si to vyžádalo odinstalování nejnovějšího kernel-desktop, pak si to doinstalovalo dkms-broadcom-wl a následně prohlásilo, že nelze nainstalovat dkms-broadcom-wl. Vrátil jsem zpět kernel-desktop a broadcom-bcma.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Není spíš problém v tom, že není Windows vypnutý, ale uspaný na disk? Už jsem mockrát zažil, že se dal Windows vypnout, ale ve skutečnosti se jen uspal. Pak nešlo nastartovat Linux, dokud se nenastartoval Windows a nedalo restart.

Co se stane, když nastartuješ Windows, pak Linux (kdy vše funguje) a pak zase restart a Linux?

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Dík, po restartu Linuxu vše běží OK. Problém je pouze tehdy, když se PC fyzicky vypne, pak nejprve musím bootovat do Windows. S ovladačem boradcom-bcma mi to i tak odmítá připojit na Broadcom  Limited BCM4313 ... "Pro zvolené zařízení nelze nalézt síťové rozhraní (pomocí ovladače bcma)" Nabízí mi to druhu možnost pro wifi "wlp2s0b1", přes tu to pak běží.

Ergo, jak poznám, zdali nešel win jen spát?  ??? Tváří se jako by normálně restartoval a pak volím zavedení Linux.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Ergo, jak poznám, zdali nešel win jen spát?  ??? Tváří se jako by normálně restartoval a pak volím zavedení Linux.

Těžko říct :). Já většinou zažil jen že měl problém už kernel a systém celkově moc nefungoval. Zkusil bych mrknout do nastavení Windows, jestli tam není volba "když dám vypnout, tak vypnout". Já měl naposled WinXP, nevím jak fungují ty nové.

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 101
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Vypada, ze nemas nainstalovany balicek b43-firmware-install(treba povolit non-free zdroje) s firmware pro tvoji kartu. Prave Broadcomy a RaLinky po vetsinou to vyzaduji, coz Qualcomm Atheros ne.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Vypada, ze nemas nainstalovany balicek b43-firmware-install

to by bylo dost zvláštní chování, když to po restartu (při neuspaném Windows) funguje

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Díky, ale b43-firmware-install nainstalovaný je ....  ::) ???

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Ano, je to zvláštní chování, ledaže by Windows předstíralo, že restartuje a přitom jen šlo spát .... :-\ ???
To netuším ale, jestli je to možné.

Co je to ten ovladač bcma, který nelze použít na Broadcom limited BCM4313 a co je to wlp2s0b1,na kterém se naopak to podivné post Windows wifi připojení pomocí něho realizuje ?   ??? ???

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 430
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Ano, je to zvláštní chování, ledaže by Windows předstíralo, že restartuje a přitom jen šlo spát .... :-\ ???
To netuším ale, jestli je to možné.
zkus vypnout rychlé spouštění, jestli to náhodou nevyřeší tvůj problém viz. https://www.asus.com/cz/support/FAQ/1031533/
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 81
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Díky, už jsem se začal těšit, že se budu moci radovat, ale smůla...  ???

Vypnutí rychlého startu nepomohlo, po vypnutí PC a bootu do MGA 6 znuvu Google Chrome hlásí, že "připojení k sítí není k dispozici. Opět nutný první boot do Win10 následně po restartu do MGA6 vše O.K. Při sledování bezdrátové wifi, přitom odesláno přijato křivky jsou takřka totožné ....  ??? ??? ???