Zdravím,
mohl by mi někdo pomoct, nainstaloval jsem si na zkoušku Mageiu 4.1 x86 64bit KDE a potřebuju poradit několik věcí. Jsem zvykly na Windows
Pro začátek,
stáhni si a vypal DVD Live Mageia 5 dle tvé architektury CPU (32bit nebo 64bit).
Mageia 4.1 je již starší systém.
Mageia 5 již
podporuje UEFI, což umožňuje instalovat Mageiu vedle Windows 8 a vyšší.
Mageia 5 LiveDVD (nebo
wiki zde) je systém, ze kterého spustíš Mageiu, aniž bys musel něco instalovat do PC/ntb. V případě, že se ti zamlouvá, můžeš ji nainstalovat do PC/ntb. Jsi-li uživatel pokročilý, pročti si
Povýšení systému z Mageie 41. nefunguje mi scroll na myši jak to udělat? dvoutlačitkova myš se scrollem. A4 Tech
Podívej se do nastavení
Menu →
Nástroje →
Systémové nástroje →
Nastavení počítače → zadej heslo
roota →
Hardware (nebo
Technické vybavení počítače) →
Nastavit polohovací zařízení → vyber myš (nebo
Libovolná PS/2 & USB myš)
nebo
Menu →
Nástroje →
Systémové nástroje →
Nastavení systému →
Vstupní zařízení2. jak schovat hlavní lištu ten hlavní panel dole, ve Windows se da nakonfigurovat aby se schoivaval
Pravý klik na panel →
Odemknout widgety → opět pravý klik na panel →
Nastavit 'Panel' →
Nastavení panelu →
Více nastavení →
Viditelnost →
Automaticky skrývatNezapomenout uzamčít Widgety (jinak se může nechtic stát, že zmizne panel ap.):
Pravý klik na panel →
Nastavit 'Panel' →
Uzamknout widgety3. mam klavesnici nastavenou na querty a potrebuju prepnout na quertz když píšu česky jak na to?
Menu →
Nástroje →
Systémové nástroje →
Nastavení počítače → zadej heslo
roota →
Hardware (nebo
Technické vybavení počítače) →
Nastavit rozložení klávesnice4. jak nainstalovat ovladače desky? mam desku 990FXA-GD80 a na strankach vyrobce jsem nenasel ovladace pro linux
Nic není třeba stahovat z internetu manuálně! Vše zařídí Mageia automaticky:
- nastav si správně zdroje pro Mageiu 5
- Menu → Nástroje → Systémové nástroje → Nastavení počítače → zadej heslo roota → Hardware (nebo Technické vybavení počítače) →Prohlížet a nastavovat hardware. Je-li potřeba nainstalovat ovladače hardwaru (kromě grafické karty), tak Mageia si o ně zažádá sama
5. do ktereho logu se podivat když při predchozi instalaci nechtel najet system. Jednalo se o to ze se system sam restartoval a musel jsem nabootovat v save modu, nastavil jsem save mode pro kernel a pak zadal nejaky prikaz na zacatku a najelo KDE. Rad bych zjistil co ten problem zpusobilo a jak nakonfigurovat PC aby nebyl problem.
Pro zjistění chyb při bootu se může použít příkaz:
journalctl -a -b-1 | tail -750
nebo se podívej na
http://forum.mageia.cz/index.php?topic=699.0