Autor Téma: Logy, ako ich čítať.  (Přečteno 2216 krát)

lelo

  • Host
Logy, ako ich čítať.
« kdy: Září 04, 2014, 23:17:39 »
Zdravím,
ako sa dostanem k logom?

Pri browsovaní (Fx 32) jednoducho vyplo celý systém. Mageia4 spadla, počítač nevypol, takže len tvrdý reštart.
Pri štarte nijaká chybová hláška, tak som chcel pozrieť systémové logy, ale ups posledné sú ešte z čias M3.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #1 kdy: Září 05, 2014, 07:48:39 »
soubory jsou ve /var/log/*
hlavne projdi messages a dmesg (ty starsi)
Dalsi muzes cist pres journalctl

Ovsem nemusel spadnout cely system, ale jen Xy (v tom pripade i v ~/.Xorg_errors).

Ale popravde musis vedet, co hledas, jinak mas malou sanci, ze to objevis.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

lelo

  • Host
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #2 kdy: Září 05, 2014, 12:21:36 »
soubory jsou ve /var/log/*
hlavne projdi messages a dmesg (ty starsi)
Dalsi muzes cist pres journalctl

Ovsem nemusel spadnout cely system, ale jen Xy (v tom pripade i v ~/.Xorg_errors).

Ale popravde musis vedet, co hledas, jinak mas malou sanci, ze to objevis.


Vďaka, lenže v /var/log/messages či /var/log/syslog sú len záznamy ešte z M.3, teda minuloročné, od upgrade na Mageia 4 nič.
journalctl, to najskôr musím zistiť čo a načo to je

~/.Xorg_errors nie je,
v ~/.xsession_errors našiel len toto:

Kód: [Vybrat]
(process:20792): GLib-CRITICAL **: g_slice_set_config: assertion 'sys_page_size == 0' failed

(firefox:20792): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property GnomeProgram::sm-connect after class was initialised

(firefox:20792): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property GnomeProgram::show-crash-dialog after class was initialised

(firefox:20792): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property GnomeProgram::display after class was initialised

(firefox:20792): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property GnomeProgram::default-icon after class was initialised
file:///usr/lib/kde4/imports/org/kde/plasma/components/TabBar.qml:150:5: QML Item: Pri operácii naplnenie bola zistená možná nekonečná slučka kotvy.
file:///usr/share/apps/plasma/plasmoids/org.kde.notifications/contents/ui/Notifications.qml:203:5: QML ListItem: Pre vlastnosť "height" bola zistená nekonečná slučka
file:///usr/share/apps/plasma/plasmoids/org.kde.notifications/contents/ui/Notifications.qml:205:9: QML TabBar: Pre vlastnosť "width" bola zistená nekonečná slučka
file:///usr/share/apps/plasma/plasmoids/org.kde.notifications/contents/ui/Notifications.qml:205:9: QML TabBar: Pre vlastnosť "width" bola zistená nekonečná slučka
file:///usr/share/apps/plasma/plasmoids/org.kde.notifications/contents/ui/main.qml:139:9: QML Flickable: Pri  operácii naplnenie bola zistená možná nekonečná slučka kotvy.
.....

Pokrok nezastaví sa, teda messages a syslog sú prázdne, lastlog nečitateľná binárka, takže idem pozrieť ako cez juornalctl niečo pozrieť sa dá.

EDIT: výstup vložen do kódu
« Poslední změna: Září 05, 2014, 20:34:49 od Yullaw »

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #3 kdy: Září 05, 2014, 18:23:50 »
no... ja ze systemctl, systemd a journalctl taky nejsem nadsen. Ale jak rikas - pokrok hold asi nezastavime.

Kazdopadne jestli to neni v journal logu, tak asi nikde.
a lastlog mam pocit byl vzdycky citelny pouze pomoci prikazu last. Aspon mam pocit.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #4 kdy: Září 05, 2014, 21:30:59 »
...
Pri browsovaní (Fx 32) jednoducho vyplo celý systém. Mageia4 spadla, počítač nevypol, takže len tvrdý reštart.
Pri štarte nijaká chybová hláška, tak som chcel pozrieť systémové logy, ale ups posledné sú ešte z čias M3.
Odkud a jak jsi nainstaloval Firefox 32, když v oficiálních repozitářích Mageii 4 je aktuální verze firefox-24.8.0-1.mga4 ? Není problém Firefoxu?

Kdyžtak přihoď výstup pod rootem z:
Kód: [Vybrat]
# urpmq --list-media active
# urpmq --list-url

Jaká je hardwarová konfigurace počítače?
Kód: [Vybrat]
# lshw -short
Při pádu nelze použít kombinaci kláves CTRL+ALT+2xBACKSPACE, aby ses dostal zpět k přihlášení do systému?

Pri štarte nijaká chybová hláška, tak som chcel pozrieť systémové logy, ale ups posledné sú ešte z čias M3.

Od MGA4 lze použít příkaz journalctl, jak psal Peťoš, a to například v této podobě:
* zobrazení dnešních záznamů:
Kód: [Vybrat]
$ journalctl --since today
* určení času od včerejška do dneška 5.9.2014 16:00 :
Kód: [Vybrat]
$ journalctl --since yesterday --until="2014-09-05 16:00:00"
* zápis výstupu do souboru vystup.txt:
Kód: [Vybrat]
$ journalctl --since today|tee vystup.txt
* zobrazit všechny chybové řádky během dne:
Kód: [Vybrat]
$ journalctl --since today -p err                   # nebo místo "err" může být "fail"
* zobrazení logů od teď - živě:
Kód: [Vybrat]
$ journalctl -f
Výpisy lze rolovat mezerníkem, ukončit klávesou Q.

Logy lze také zobrazit v GUI pod rootem pomocí logdrake (MCC → Systém → Prohlížet a prohledávat systémové záznamy).

Prosím, výstupy vkládat do kódu: http://wiki.mageia.cz/_media/forum:video:jak_pridat_vystup_do_kodu_v_prispevku.ogg
« Poslední změna: Září 05, 2014, 21:37:25 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

lelo

  • Host
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #5 kdy: Září 11, 2014, 12:25:36 »
Fx mám len rozbalený v /home/, funguje tak už dlho, teda nie je z repo

konfigurácia
Kód: [Vybrat]
H/W path  Device  Class       Description
=========================================
                   system      System Product Name (To Be Filled By O.E.M.)
/0                bus         M2N68-AM Plus
/0/0             memory      64KiB BIOS
/0/3             processor   Athlon 64 X2 Dual-Core (To Be Filled By O.E.M.)
/0/3/5          memory      128KiB L1 cache
/0/3/6          memory      512KiB L2 cache
/0/2b           memory      2GiB System Memory
/0/2b/0        memory      2GiB DIMM DDR2 Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
/0/2b/1        memory      DIMM [empty]
/0/4                processor   
/0/4/0             memory      128KiB L1 cache
/0/4/1             memory      512KiB L2 cache
/0/b                bridge         MCP61 PCI Express bridge
/0/c                 bridge         MCP61 PCI Express bridge
/0/a                memory       RAM memory
/0/1                bridge          MCP61 LPC Bridge
/0/1.1             bus              MCP61 SMBus
/0/1.2             memory       RAM memory
/0/2                bus              MCP61 USB 1.1 Controller
/0/2/1 usb2    bus              OHCI PCI host controller
/0/2/1/3          input           USB Receiver
/0/2/1/4          input           USB Optical Mouse
/0/2.1              bus             MCP61 USB 2.0 Controller
/0/2.1/1  usb1    bus          EHCI Host Controller
/0/100            bridge          MCP61 PCI bridge
/0/5                multimedia  MCP61 High Definition Audio
/0/6                storage       MCP61 IDE
/0/7      eth0    bridge        MCP61 Ethernet
/0/8                 storage      MCP61 SATA Controller
/0/8.1              storage      MCP61 SATA Controller
/0/9                 bridge        MCP61 PCI Express bridge
/0/9/0             display        RV710 [Radeon HD 4350/4550]
/0/9/0.1          multimedia  RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
/0/101            bridge      K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
/0/102            bridge      K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
/0/103            bridge      K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
/0/104            bridge      K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control

Ctrl-Alt-2Backspace nereagoval, rovnako ako nešlo prepnúť cez Ctrl+Alt +Fn do konzoly

dík za juornactl

MCC logy nenašlo nič

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Logy, ako ich čítať.
« Odpověď #6 kdy: Září 11, 2014, 19:33:34 »
...
MCC logy nenašlo nič
Funguje az po aktivaci, teprve pak je mozne zobrazit logy...

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M