Autor Téma: Mageia 4 beta 1  (Přečteno 4906 krát)

majakmp3

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Mageia 4 beta 1
« kdy: Listopad 17, 2013, 15:43:35 »
Včera a dnes jsem si hrál s MGA4beta 1 a zde jsou mé první dojmy:

1) Síťová instalace se nezdařila, netinstall se svobodnými ovladači i s nesvobodným softwarem skončil velice záhy. Po krátkém bootu na vě vykoukla textová obrazovka s "rozsypaným čajem" - pouze vlevo dole jsem rozluštil F1, ale ani po stisknutí této klávesy se nic nestalo.

2) Dále jsem otestoval DVD 64bit instalaci. Ihned po bootu na mě vyskočila stejná textová obrazovka s "rozsypaným čajem", ale na rozdíl od síťové instalace, obrazovka po chvilce zmizela a rozjela se klasická instalace. 
  • Vybral jsem prostředí KDE s výchozím nastavení aplikací
  • Instalace proběhla OK - trvala asi hodinu
  • V hesle jsem zvolil znak s diakritikou, a tak jsem se nebyl schopen přihlásit, pokud jsem navíc při bootování nebýbal myší, tak uvítací obrazovka zamrzla, a nebyl jsem schopen vůbec ničeho - následoval reinstal s vhodnějším heslem
  • Kvůli špatné stabilitě Xek jsem usoudil, že na vině patrně budou ovladače grafik Intel HD 3000 a nVidia GF555M, a tak jsem jsem zvolil, ať se o konfiguraci VGA postará nějaká utillita - jméno si bohužel nepamatuji - nyní se nedostanu ani na přihlašovací obrazovku, a systém nabíhá tak dlouho až se objeví ukazatel myšky a v ten moment zamrzne
  • Dál jsem se zatím nedostal.  :P, až se mi povede něco víc, tak dám vědět

Joelp

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mageia 4 beta 1
« Odpověď #1 kdy: Listopad 17, 2013, 22:21:11 »
Hlášení chyb v tomto foru nemám žádný význam. Zde vývojáři Mageia nejsou. Pro hlášení chyb prosím využij bugzillu:

https://bugs.mageia.org/
cat /etc/mageia-release
Mageia release 9 (Official) for x86_64

majakmp3

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Listopad 20, 2013, 10:47:38 »
Je mi jasné, že s hlášením chyb zde ničeho nedosáhnu, prostě jsem jenom reagoval na Váš článek na hlavní straně tohoto serveru: Otestujte první beta verzi Mageia 4 - takže jsem ji otestoval  ;) a se svými zážitky :-X se podělil s ostatními.
   Přirozeně jsem chtěl napsat o novinkách a zajímavostech nové verze, zatím jsem se tak daleko nedostal, ale nehodlám se jen tak lehce vzdát. Jakmile vyšetřím trochu času, tak se do toho znovu pustím, a doufejme, že tentokrát to budou jen samé dobré zprávy.

majakmp3

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Listopad 22, 2013, 01:59:30 »
Hlásím částečné vítězství:

1) Síťová instalace sice naběhne do rozsypaného časje, viz. příloha, ale stačí zmáčknout Enter a počkat 20 sekund a nebo nedělat nic a počkat asi tak minutu, instalace se rozjede.

2) Zrcadlo ftp.fi.mini.cz funguje OK, ten druhy server s cz doménou hlásí chyby

3) Ve výběru pracovního prostředí přibyla oproti MGA3 volba Vlastní, která nabízí následující možnosti:
  • Pracovní stanice s KDE
  • Pracovní stanice s GNOME
  • FXCE Workstation
  • MATE Workstation
  • Cinnamon Workstation
  • LXDE Desktop
  • RazorQT Desktop
  • Elightenment e17 Desktop
  • Další grafické desktopy

Téměř všechny jsem vyzkoušel a všechny alespoň částečně fungovaly.

4) Síťová instalace trvala asi hodinu

5) Jak jsem se v minulém postu zmiňoval, mám notebook s technologií optimus Intel HD3000 + nVidia GF 555M. Instalační volby:
   a) Konfigurovat každý adaptér samostatně
   b) Použít rozšíření Xinerama
   Vedly k tomu, že buď těsně po zadání uživ. jména a hesla, nebo po naběhnutí KDM (i jiných DM) počítač totálně zamrzl a pomohl až tvrdy restart - nereagovala ani klávesnice, takže přepnout do jiné konzoly také nešlo)
   Fungovala volba c) Použít pouze integrovanou VGA

6)  KDE fungovalo asi nejlépe
  • Vše podstatné se zdá být v pořádku, průhlednost, efekty, panely, okna,správci aplikací / aktualizací ...
  • Monitor baterie však ukazoval pouze % a nikoliv zbývající čas
  • Steam fungoval, HL2 se spustil, menu bylo v pořádku, zvuk šel, ale mimo ukazatelů byla vidět pouze"tma"

7) GNOME vcelku fungovalo (ukazatel baterie měřil v % i v čase do vybití), občas se však projevovaly grafické artefakty (nejčastěji svévolná chvilková změna barvy pozadí)

8) FXCE fungovalo bez viditelných závad

9) MATE běželo, plynule a graficky čistě, ale čas od času, se celé prostředí na několik vteřin zastavilo - něco jako když PC nestíhá ve hře.

10) Cinnamon běžel OK, jenom odmítal reagovat na "pager - přepínač ploch" klávesová zkratka i použití "horkého rohu" fungovaly

11) LXDE fungovalo bez problémů, dokonce v základu zobrazovalo na ploše ikony.

12) RazorQT mě příliš neoslovil, takže jsem ho ani příliš nezkoumal, ale vše se zdálo být, jak má.

13) Elightenment e17 se mi jako jediný nepodařilo nainstalovat:
Kód: [Vybrat]
Promiňte, ale následující balíček nelze vybrat:

- task-e17-1-11.mga4.noarch (z důvodu konfliktů s lib64edje1-1.7.8-2.mga4.x86_64)
Kód: [Vybrat]
Promiňte, ale následující balíček nelze vybrat:

- task-e17-minimal-1-11.mga4.noarch (z důvodu konfliktů s edje-1.7.8-2.mga4.x86_64)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Zatím se mi nepodařilo rozchodit:
  • Bumblebee
  • nesvobodné ovladače nVidia
----------------------------------------------------------------------------------------------
Líbilo se mi:
  • Volba dalších Grafických prostředí v instalaci na 1-2 kliknutí - viz. příloha
  • Uvítací centrum - viz. příloha
  • Na to, že se jedná o první betu to funguje vcelku obstojně

Yullaw

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Listopad 22, 2013, 10:18:37 »
Je mi jasné, že s hlášením chyb zde ničeho nedosáhnu, prostě jsem jenom reagoval na Váš článek na hlavní straně tohoto serveru: Otestujte první beta verzi Mageia 4 - takže jsem ji otestoval  ;) a se svými zážitky :-X se podělil s ostatními.
   Přirozeně jsem chtěl napsat o novinkách a zajímavostech nové verze, zatím jsem se tak daleko nedostal, ale nehodlám se jen tak lehce vzdát. Jakmile vyšetřím trochu času, tak se do toho znovu pustím, a doufejme, že tentokrát to budou jen samé dobré zprávy.

Děkujeme za osobní pohled a reakci na článek uvedený na hlavní stránce http://mageia.cz ;)

1) Síťová instalace sice naběhne do rozsypaného časje, viz. příloha, ale stačí zmáčknout Enter a počkat 20 sekund a nebo nedělat nic a počkat asi tak minutu, instalace se rozjede.

Chyba rozsypaného čaje je konkrétně zaznamenána v https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=11602

Ostatní problémy můžete prohlédnout a také hlásit(!), jak již uvedl Joelp, na stránce https://bugs.mageia.org (přesněji chyby instalátoru (en) nebo problémy v balíčcích / programech (en)). Nezapomeňte také na často upravené stránky Mageia 4 - Errata (en), kde najdete aktuálně zjištěné trable, tato stránka bude po vydání finální verze MGA4 přeložena do CZ na naši wiki.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Lada

• Full Member
    • Zobrazit profil
Mageia (MGA 4 beta 1) nepozna ssd a neumi nastavit trim do fstab?
« Odpověď #5 kdy: Listopad 22, 2013, 14:55:59 »
Zdravim,
zkusil jsem uvedenou verzi MGA a velmi me prekvapilo, ze distribuce nepozna ssd a nenastavi trim ve fstab. Mel jsem za to, ze by to dnes mela byt zcela normalni vlastnost instalace. Uzivatel musi "rucne" toto sam nastavit. Mene znaly uzivatel pak vubec nevi, ze jeho system nevyuziva trim :-(

Yullaw

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Listopad 22, 2013, 15:18:06 »
Prosím, co se týče verze MGA4 beta 1, přihazujte otázky/komenty sem a nezakládejte další topic.

Zdravim,
zkusil jsem uvedenou verzi MGA a velmi me prekvapilo, ze distribuce nepozna ssd a nenastavi trim ve fstab. Mel jsem za to, ze by to dnes mela byt zcela normalni vlastnost instalace. Uzivatel musi "rucne" toto sam nastavit. Mene znaly uzivatel pak vubec nevi, ze jeho system nevyuziva trim :-(

viz. odkazy výše...

EDIT: Předchozí příspěvek sloučen

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Joelp

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mageia (MGA 4 beta 1) nepozna ssd a neumi nastavit trim do fstab?
« Odpověď #7 kdy: Listopad 23, 2013, 07:55:48 »
Zdravim,

Bohužel nevím o distribuci, která by toto dělala automaticky. Jistě by to ale byla zajímavá vlastnost. Předpokládám že je tomu ale proto, že to ne všechny disky podporují. alespoň starší modely ne. Otázkou je, co by se stalo při zapnutém TRIM a nepodporou na SSD. To nechám na dohledání zvědavějším :)
cat /etc/mageia-release
Mageia release 9 (Official) for x86_64

Lada

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Listopad 23, 2013, 10:15:08 »
Pokud se mohu pokusit o vtip, tak jednu znam - wokna :-)

Lada

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Listopad 23, 2013, 10:32:28 »
No pripadny dotaz v instalatoru, zda zapnout trim ci ne, by bylo jednoduche reseni

Lada

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 17, 2013, 18:45:13 »
beta 2 - Funguje je vam hlavni repozitar?