Autor Téma: Odstranění programů při aktualizaci  (Přečteno 9218 krát)

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
Odstranění programů při aktualizaci
« kdy: Červenec 20, 2012, 07:39:46 »
Vážení přátelé,

asi jsem si navolil špatně zdroje, protože při aktualizaci mi to odstranilo např. zásadní LibreOffice, což nemůžu nechat nepotrestáno ;)
Pokud se snažím jej nainstalovat zpět, - "Promiňte, ale následující balíčky nelze vybrat". Co školáckého jsem to zase vyvedl ?

Děkuji
Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
Re:Odstranění programů při aktualizaci
« Odpověď #1 kdy: Červenec 20, 2012, 07:42:12 »
Možná by nebylo na škodu sem hodit výpis užitých zdrojů, že ?

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Červenec 20, 2012, 09:06:01 »
Načo tam máš Backporty??? Skôr by som povolil Tainted Updates.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #3 kdy: Červenec 20, 2012, 09:06:38 »
Co školáckého jsem to zase vyvedl ?
Nespise povolene backporty, a aktualizace s nimi. A zakazane tained.

Prvne musime prijit na to proc to nefunguje:

Zkus aktualizaci z terminalu
Kód: [Vybrat]
urpmi --auto-updatepokud to bude totez, pouzij jeste --debug parametr
urpmi --auto-update --debug
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #4 kdy: Červenec 20, 2012, 09:09:54 »
Nespise povolene backporty, a aktualizace s nimi. A zakazane tained.
jako prvni bod povol tained update a uvidis.
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

jamys601

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Červenec 20, 2012, 09:14:12 »
Zdravím, mě se stalo to stejné, na 64-bit i 32-bit stroji se mi taktéž při aktualizaci odinstalovalo, na 64-bit systému šlo v poho nainstalovat zpět, na 32-bit systému (dívám se, že i Tvůj případ) jsem musel přechodně zakázat Peťošovy zdroje. Nevím proč, ale při povolených Peťošových zdrojích se pro instalaci nabízel LibreOffice pouze z jeho repozitářen a ne ty z Mageii, kde je nyní aktuálnější verze. Takže zkus přechodně zakázat zdroje od Peťoše a LibreOffice normálně nainstalovat. Mně to pomohlo.
Dell Inspiron 17 5000 Series, Intel CORE i7, 8GB, RAM, Mageia 9 KDE - Plasma aktuální
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 6GB RAM, OpenSuse Tumbleweed, KDE - Plasma aktuální

Rellik

• Sr. Member
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
« Odpověď #6 kdy: Červenec 20, 2012, 11:03:55 »
Taky mi to včera u aktualizace vymazalo původní Libreoffice a další nenainstalovalo, protože "Balíčky nelze vybrat". Zdroje softu mám nastaveny jen ty co jsou na wiki + peťoš
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

jamys601

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Červenec 20, 2012, 11:39:03 »
Při začátku aktualizace byla hláška "některé balíčky je nuntné odebrat aby jiné mohly být aktualizované" nebo tak nějak, s výpisem, kde je původní LibreOffice s potvrzením ano/ne. Načež pak po potvrzení "ano" naskočí hláška, jak psal Rellik. Nechal jsem aktualizovat bez LibreOffice, načež jsem si nový (aktuální) doinstaloval ručně. Takto jednoduše to šlo u 64-bit, na 32-bit se mi ve správci softwaru zobrazoval pouze LibreOffice od Peťoše, který taky nešel instalovat (starší verze), i když ostatní zdroje byli povoleny. Stačilo pouze dočasně zakázat Peťoše a ejhle, už se zobrazovala ve správci softwaru správná verze a instalace proběhla OK.
Dell Inspiron 17 5000 Series, Intel CORE i7, 8GB, RAM, Mageia 9 KDE - Plasma aktuální
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 6GB RAM, OpenSuse Tumbleweed, KDE - Plasma aktuální

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Červenec 20, 2012, 13:35:10 »
Zaujímavé. Mne sa pred niekoľkými dňami (nepamätám) aktualizoval LibreOffice na aktuálny - 3.5.5.2 - teda MGA nie Peťošov a bez problémov.
Nebude problém kdesi inde, ako v LibreOffice??? - toto píšem preto, aby Peťoš mohol ľahšie nájsť chybu, ak je u neho.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Červenec 20, 2012, 13:36:12 »
Sorry, 3.5.5.3 - nejak som sa pomýlil.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #10 kdy: Červenec 20, 2012, 13:37:48 »
Bez toho --debug vypisu, co jsem uvedl vyse, nic neurcim a neobjevim. Bohuzel...

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Červenec 20, 2012, 13:42:47 »
Teraz som dal aktualizovať 32-bit stroj. Bez problému.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Josef Kadleček

• Full Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Červenec 20, 2012, 17:38:43 »
Omlouvám se všem za ty kraviny, které občas vyvedu - je někde popis jednotlivých zrcadel, kde by si lama sám vydedukoval, které povolit a co nepotřebuje či hrozí kolapsem ?

Po urpmi auto update (píšu to blbě, já vím) se to nezměnilo, ale škodíkem je Peťošův repo i586. Jakmile jej zaškrtnu, už to řve. Tak jsem ho poslal na hanbu.

Nicméně problém je trošku podobný jako hýr:
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=11402.0
čilibrž, pro to , abych donutil Tainted Updates jako aktualizační (a teď už se v tom zas motám - Release nemá být aktualizační ? - musím použít příkaz
drakrpm-edit-media  --expert ?

Mimochodem zde --debug poté, co jsem před tím spáchal urpmi auto update (vím, píšu to blbě):

[root@pepaxa joe]# urpmi --auto-update --debug
getting lock on urpmi
parsing: /etc/urpmi/mediacfg.d/Devel-2-i586
parsing: /etc/urpmi/mediacfg.d/Official-2-i586
loading mirrors cache
using mirror rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586
not using metalink since requested downloader does not handle it
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/release media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/release/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/release media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Tainted Release (distrib21)/MD5SUM
zdroj "Tainted Release (distrib21)" je aktuální
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/updates media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/updates/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/tainted/updates media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Tainted Updates (distrib23)/MD5SUM
zdroj "Tainted Updates (distrib23)" je aktuální
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/release media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/release/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/release media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Core Release (distrib1)/MD5SUM
zdroj "Core Release (distrib1)" je aktuální
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/updates media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/updates/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/core/updates media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Core Updates (distrib3)/MD5SUM
zdroj "Core Updates (distrib3)" je aktuální
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/release media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/release/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/release media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Nonfree Release (distrib11)/MD5SUM
zdroj "Nonfree Release (distrib11)" je aktuální
přijímám rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/updates media_info/MD5SUM
/usr/bin/rsync -q --timeout=60 --contimeout=60 --partial --no-whole-file --no-motd --copy-links 'rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/updates/media_info/MD5SUM' '/var/cache/urpmi/partial' 2>&1
přijato rsync://mageia.mirror.dkm.cz/mageia/distrib/2/i586/media/nonfree/updates media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/Nonfree Updates (distrib13)/MD5SUM
zdroj "Nonfree Updates (distrib13)" je aktuální
přijímám http://petos.cz/rpm/games/i586 media_info/MD5SUM
'/usr/bin/wget' '--force-clobber' '-q' '--retr-symlinks' '--timeout=60' '-P' '/var/cache/urpmi/partial' 'http://petos.cz/rpm/games/i586/media_info/MD5SUM' |
přijato http://petos.cz/rpm/games/i586 media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/petos-games-32/MD5SUM
zdroj "petos-games-32" je aktuální
přijímám http://petos.cz/rpm/flightgear media_info/MD5SUM
'/usr/bin/wget' '--force-clobber' '-q' '--retr-symlinks' '--timeout=60' '-P' '/var/cache/urpmi/partial' 'http://petos.cz/rpm/flightgear/media_info/MD5SUM' |
přijato http://petos.cz/rpm/flightgear media_info/MD5SUM
porovnávám /var/cache/urpmi/partial/MD5SUM a /var/lib/urpmi/petos-flightgear/MD5SUM
zdroj "petos-flightgear" je aktuální
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Tainted Release (distrib21)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Tainted Updates (distrib23)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Core Release (distrib1)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Core Updates (distrib3)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Nonfree Release (distrib11)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/Nonfree Updates (distrib13)/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/petos-games-32/synthesis.hdlist.cz]
zpracovávám soubor syntézy [/var/lib/urpmi/petos-flightgear/synthesis.hdlist.cz]
getting exclusive lock on rpm
opening rpmdb (root=, write=)
scheduled sets of transactions:
Balíčky jsou aktuální
unlocking urpmi database
unlocking rpm database
EXITING (pid=25408)
[root@pepaxa joe]#

A v příloze je screenshot nynějších zdrojů, je to v cajku ?

Díky přátelé, už je LibreOffice zpátky a funguje snad jak má (za tu chvilku člověk všechno neprojede)

Pep

alda81

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
« Odpověď #13 kdy: Červenec 20, 2012, 17:55:29 »
je někde popis jednotlivých zrcadel, kde by si lama sám vydedukoval, které povolit a co nepotřebuje či hrozí kolapsem ?
týká se to oficiálních zdrojů, dopisoval jsem to tam nedávno
http://wiki.mageia.cz/:2:zdroje
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #14 kdy: Červenec 20, 2012, 19:23:40 »
Omlouvám se všem za ty kraviny, které občas vyvedu

Omlouvat se nemusíš. Mě se to stalo taky. LO se prostě odinstaloval. Neměl jsem ale čas to řešit a tak jsem ho další den nainstaloval zpět.

Byl nějaký problém se zrcadlem. MGA online mi nabídl update LO, ale následně ho odinstaloval.
cat /etc/mageia-release
Mageia release 9 (Official) for x86_64