Autor Téma: Povýšení z Mageia 1 na Mageia 2 -> problémy  (Přečteno 5797 krát)

macounj

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Povýšení z Mageia 1 na Mageia 2 -> problémy
« kdy: Květen 24, 2012, 08:39:07 »
Včera, při přihlášení manželky, se na obrazovce zobrazil dotaz, zda hodláme povýšit stávající verzi Mageia 1 na Mageia 2. Ke korektnímu povýšení je třeba širokopásmové připojení. Bez většího hloubání jsme zvolili "ano".  cca 5-ti hodinovém stahování/instalaci a restartu se na obrazovce objevilo logo Mageia 2 (na dosti dlouhou dobu). Na výpisu běhu jsem objevil následující:
1. udev[226], modul name "Sky2"
2. konflikt kde-l10n-handbooks-ro-4.8.2-1.mga2.noarch
3. Restore console ... a nvidia
Systém načítá (zdržuje), aby nakonec oznámil "FAILED"

Při přihlášení ke svému profilu (účtu) jsem ztratil veškerá nastavení plochy (včetně aplikací ke spuštění).
Vnímám se jako běžný uživatel, takže se omlouvám za nejednoznačné/netechnické vyjadřování.

Mám raději stáhnout ISO a nainstalovat systém "na zelenou louku"? Vytvořit nový účet a pracně přesouvat data a některá nastavení (ztratit tak výhodu rozdělení dat systémových a uživatelských => bezpracný další uživatelský provoz)?
Prosím o rady.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z Mageia 1 na Mageia 2 -> problémy
« Odpověď #1 kdy: Květen 24, 2012, 09:36:50 »
Pri inštalovaní nie je nutné mazať /home adresár, čím sa osobné údaje a dáta nestratia. Preinštaluje sa iba systémová oblasť (samozrejme, ak nezaškrtneš formátovanie /home, čo by som neodporúčal). Takže inštalácie z DVD by som sa nebál.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #2 kdy: Květen 24, 2012, 09:41:28 »
No, byl bych se prvne presvedcil, ze mas /home na zvlastnim oddile:
co vypise prikaz $df  ?
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #3 kdy: Květen 24, 2012, 10:26:38 »
Jinak pri prvnim bootu se vzdycky prekladaji jaderne moduly (napr. nvidia, virtualbox, ati,...), takze prvni boot je nejhorsi... potom se doporucuje rovnou restart. Ja tedy vzdy reinstaluji system se zachovanim /home oddilu.
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #4 kdy: Květen 24, 2012, 11:03:53 »
Jako osvědčený a léty vyzkoušený postup (na Mandrivě) doporučuji spustit instalaci z DVD a potom vybrat položku Aktualizace. Nejenom že zůstanou zachována data uživatele, ale neformátuje se ani systémový oddíl a počítač běží po aktualizaci se stejným nastavením jako před ní. Ovšem je otázka, v jakém stavu je tvůj systém po nepovedené aktualizaci. Myslím ale, že ve tvé situaci tímto pokusem nejde nic pokazit...

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #5 kdy: Květen 24, 2012, 11:05:24 »
Myslím ale, že ve tvé situaci tímto pokusem nejde nic pokazit...
souhlasim, ale zalohuj uzivatelska data

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #6 kdy: Květen 24, 2012, 11:08:32 »
Dodatek k mému předchozímu příspěvku: ještě jsem Mageia2 final neinstaloval, takže předpokládám, že položka pro aktualizaci je v instalátoru obsažena jako vždy v minulosti. Osekaný instalátor v Mandrivě 2011 toto třeba vůbec nenabízí  >:( (jeden z důvodů, proč ji nepoužívám)

vichv

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Květen 25, 2012, 15:50:05 »
aktualizoval jsem MGA z DVD a naběhl jen text, tak nakonec jsem instaloval. Ale aktualizace zformátovala jen systémový oddíl- data a nastavení zůstalo :-)
IBM T400 DualCore 2,4GHz, RAM 4G
Mageia 6 - 64bit

XMen

• Host
« Odpověď #8 kdy: Srpen 19, 2012, 16:18:19 »
Ja dnes skusam prechod z mageia 1 na mageia 2 a som uplne znechuteny. Povysenie sice prebehlo bez problemov ale uz sa mi nepodarilo nastartovat pppoe pripojenie cez applet. Ani ked ho vyhodim a znovu nastavim cez administraciu. Podarilo sa mi ho spustit cez terminal. Nechapem kde je problem ale toto by pre obycajneho uzivatela, ktory sa nevyzna v terminaly, bolo neriesitelne. Proste by na svojom kompe nespustil internet a ani by sa nedozvedel co s tym ma robit. Takyto isty fail mi spravila mandriva 2011 a odvtedy som siel od nej prec. Vidim, ze mageia 2 sa podobne inspirovala. To ako nikto poriadne netestuje? Co by som robil keby som bol lama?
Dalej je celkom zaujimava vec, obsah repozitarov pre mageiu 2. To ako prestali pocitat so starym hardware? Mam hw, ktory ma uz skoro 9 rokov ale zatial mi staci a funguje dobre. Avsak v novych repozitaroch som nenasiel driver pre nvidiu FX 5200 (verzia 178....). Nasiel som tam iba pre najnovsie. Tak som ho musel ziskat priamo od nvidie a nainstalovat rucne (slo to iba pri vypnutych X-kach).
Pokusal som sa nastavit temu la-Ora pre dekoracie okien. Vsetky buttony na liste zrazu ziskali transparentne pozadie (vyzera to dost amatersky).
Tak som sa z obavami pustil do instalaciu flash playeru. Samozrejme som nasiel verziu 11.2, vsak to je predsa ta najnovsia. Lenze, asi nikoho nenapadlo, ze prave tato verzia flashu bola skompilovana pre SSE2 instrukcnu sadu, ktorou zrovna moje 9 rokov stare CPU, neoplyva. Teraz to vypada tak, ze budem musiet nahodit aj repozitare pre mageiu 1.

Celkovo to hodnotim ako velmi amatersku distribuciu, ktora urobila razny krok vzad a zacinam rozmyslat, ze po 8mich rokoch na mandriva based distrach, presedlam na nieco ine.

alda81

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
« Odpověď #9 kdy: Srpen 19, 2012, 19:01:56 »
2 XMen:

vzhledem k tomu, že linux používáš nejméně těch 8 let, tak bych od tebe spíš očekával, že by jsi mohl napsat, jak zprovoznit pppoe, aby to někomu dalšímu případně pomohlo, případně dal odkaz na bug, kde je popsáno řešení nebo se to řeší - testovat jsi mohl sám (alfa, beta, rc verze), testuje komunita, pokud mě něco nefunguje, tak hlásím bug, jinak se o problému nikdo nedozví, ale to určitě, jakožto zkušený uživatel, víš sám

to o těch ovladačích by jsi se mohl dočíst v poznámkách k vydání v angličtině a nebo dokonce v češtině, máš tam i krátce vysvětleno, proč tomu tak je - opět, vzhledem k době, kterou používáš linux, nechápu, že si podobné věci nečteš

naštěstí si můžeš vybrat jinou dekoraci oken, aby to nevypadalo tak "amatérsky"

ohledně toho flashe - to řešili již kolegové na anglickém fóru, řeší to starším balíčkem, jak jsi tady nastínil

k tomu, co jsi napsal na konci - já zase vidím pokrok dopředu, až mě nebude vyhovovat, tak půjdu o dům dál ...
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

XMen

• Host
« Odpověď #10 kdy: Srpen 23, 2012, 08:43:48 »
ohladom toho pripojenia cez net_applet som dostaval tuto hlasku:

/sbin/ifup: interface ppp0 is controlled by NetworkManager; skipping.

Ked som pripojenie odstranil a znovu ho nastavil, tak aby ho neovladal NetworkManager tak to uz zacalo chodit. Nechapem tomuto problemu. V Mageia1 som to mal nastavene aj s ovladanim cez NetworkManager a slo to vsetko v pohode.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #11 kdy: Srpen 23, 2012, 12:02:39 »
V Mageia 1 neni NetworkManager...

XMen

• Host
« Odpověď #12 kdy: Srpen 25, 2012, 17:51:26 »
V Mageia 1 neni NetworkManager...

To mozno aj sposobovalo problemy. Skusil som teda uplne reinstalaciu systemu a uz to ide trocha lepsie. Vidim, ze na moju oblubenu dekoraciu "la Ora" mozem zabudnut, asi nieje podporovana v Mageia2 a ked som daval iba povysienie verzie, tak mi robila problemy.
Teraz rozmyslam, ako co najvhodnejsie nainstalova nvidiacke drivre. Ten nepodarok noveau neviem ako mam vyhodit. Kedze uz niesu v repo, tak to musim vsetko urobit bez rpmka. Ci mate niekto nejaky napad?

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #13 kdy: Srpen 25, 2012, 18:16:38 »
Pridej si non-free repo a potom MCC>Nastaveni grafickeho serveru>Nainstalovat proprietarni driver. Jen bacha na sracku NVidia jmenem Optimus, viz jine vlakno tady.

XMen

• Host
« Odpověď #14 kdy: Srpen 25, 2012, 18:19:30 »
No len ako som popisoval vyssie, mam starsi hw a graficku kartu nvidia fx5200, ktora potrebuje drivre verzie 173.xx..., ktore su uz bohuzial neni v ziadnom repozitari pre mageiu 2, dokonca ani v nonfree. To ako chcu odrovnat stary hw alebo co?