..díky za rychlo odpověď.
S tím focením do Rawu máš pravdu, že je zbytečné pro domácí podmínky. Převod do JPG je ve foťíáku od výrobce optimalizován, tak se dokonce i těžko napodobuje, ale když chceš fotky někde prezentovat, neměla by to být taková hrůza, jako jsem nedávno viděl fotku Kubišové od ČTK, které jsem považoval za profíky. Ale asi koupili někde nějaký šmejd, a pak se musím divit, proč se s ním chlubí. To je ale jiná písnička.
Když jsou běžné podmínky, tak je opravdu lepší cvakat do JPG. Pokud jsou ale nějak vybočující, a chceš něco lepšího, tak je to přesně tak, jak říkáš. Cvakám do ravu, hromadně převedu do trochu stravitelného JPG, prohlédnu a vyberu. Těch několik vybraných jde znovu na převod orig. do JPG nebo i TIFu, ale s podstatně pomalejším průběhem. A právě pro hromadný převod Rawu do jpg jse používal RawStudio v Ubuntu. Nedosahuje zvláštních vlastností, ale frčí to. Jenže, co Ubuntu vyrábí skákající barevné čtverečky a nezajímá je spolehlivost, používal jsem dlouho jejich starou verzi. Nakonec jsem se naštval, a jako řada mých přátel jsem začal hledat něco jiného. A ejhle, Mageia je jednoduchá a docela spolehlivá. Tak je u mně. Některé programy mi schází a vůbec se s ní musím trocu sžít.
Z těch programů, které jsi mi doporučil, RawTherapee znám, ale poslední verze mi jede jen Windiosovská, sice to funguje přes Wine, ale přece jen chci na Linuxu něco linuxového. Ten, který je v repo Mageii je pro mě nepoužitelný, jak jsem již už psal, tak se ještě musím podívat po to druhém programu, o kterém nevím, že by byl napsaný pro Linux.
Díky ještě jednou