Autor Téma: Mnoho chyb při provozu Mageia 6  (Přečteno 1142 krát)

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« kdy: Červenec 07, 2018, 19:28:28 »
Po týdnech po přechodu z MGA5 na MGA6 (Plasma) zjišťuji, že nový systém vykazuje chyby. Protože je jich víc, píšu je pohromadě, protože je třeba příčina společná.
Snad se podaří provést změny. Teď se mi v novém systému pracuje hodně špatně.

1)Tiskárna (Lexmark MS317DN)
V nastavení tiskárny nejde nastavit okraj na 0, což v MGA5 šlo, když tedy tisknu, zmenšuje se tištěná stránka ještě o tyhle okraje. Není možné vytisknout dokument v přesné, původní velikosti. Třeba pro tisk technických věcí, plošných spojů a pod. je to nutné.

Nastavení podrobných vlastností tiskárny jako je třeba volba podavače, kvalita tisku a jiné není možné přímo z dialogu tisku, ale je nutné nastavovat z ovládacího centra, tzn. přihlásit se jaku správce, naklikat tiskárnu, změnit vlastnosti, vytisknout, vrátit vlastnosti. Nulové okraje nastavit nelze.

Instaloval jsem ten samý ovladač jako na MGA5

2) Ikony na ploše
Na ploše nedrží ikony svou pozici, chyba se objevuje nepravidelně, nelze určit, co jí předchází, zdá se, jakoby k tomu docházelo náhodně.

nedržení ikon na místě, což se už řešilo v předchozích verzích Mageia, vyřešilo a problém je tu zas.
https://forum.mageia.cz/index.php?topic=983.new;topicseen#new

3) Nahrávání zvuku z výstupu zvukového ovladače (digitálně)
Způsob nahrávání výstupu zvukové karty přímo vnitřním systémem na nahrávací aplikaci (třeba Audacity) nefunguje. V MGA5 bez potíží, v MGA6 vyzkoušený postup nefunguje, nedaří se mi najít postup routování signálu z výstupu zvukového ovladače na jeho vstup.

4) Se zvukem mám potíže i v Chromium. Nemohu se v něm přihlásit také ke Google účtům, což v MGA5 šlo. Nejdříve jsem problém řešil na fóru Chrome, ale je tam report, že to může být verzí Mageia:
https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=859441

5) Odezva
Odezva plochy je ohromně pomalá. Když chci pohnout ikonou na ploše, označit ji, přejmenovat, systém reaguje se zpožděním několika sekund, což je opravdu otravující. Znamená to kliknout na ikonu, počkat se stisknutým tlačítkem, odhadnout, kdy už můžu a pak teprve táhnout, zvolit volbu z dialogu apod.

6) Hrabání na disku
Několikrát denně se mi stane, že systém najednou začne něco dělat na disku, snad swapuje nebo co, ale úplně se tím zahltí a každá odezva trvá třeba i několik minut.

7)
Aplikace běžící ve WINE také hlásí chyby, které v MGA5 KDE nehlásily.

8)
Často dochází k pádům aplikací (Gwenview, Konqueror - ten často)

9)
Ještě jsem nezkoumal, jestli je možné změnit grafiku ikon, černobílé ikony po všech lištách všech aplikací působí sice moderně, ale při práci, která musí být svižná se v nich hodně špatně orientuje. Barvy v MGA5 v orientaci pomáhaly.


alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #1 kdy: Červenec 10, 2018, 16:19:26 »
ahoj, můžu se vyjádřit jek k bodům 4, 6 a 8, neboť používám Xfce a popisované problémy mi připadají jako problémy tvého zvoleného prostředí KDE (teď se tomu nejspíš říká Plasma) a bohužel tvou tiskárnu nevlastním, možná by pomohlo v hledání chyby u tiskárny, kdyby jsi postnul jaký ovladač jsi instaloval

ad 4 - bohužel jsem dospěl ke stejnému závěru jako ty (MGA6 64bit), naštěstí tu máme ještě přímo Chrome od Googlu
ad 6 - nezaznamenávám, možná to má opět souvislost s tebou zvoleným prostředím, neběží v KDE nějaký indexátor nebo něco podobného?
ad 8 - občas používám Gwenview, ale nepamatuju u něj pád
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #2 kdy: Červenec 10, 2018, 18:21:22 »
Díky, alda81, v MGA5 jsem používal ke konci LXDE a v MGA6 jsem chtěl vyzkoušet novou Plasmu. Kamarád je v Ubuntu spokojen s MATE, Ty říkáš, že máš Xfce. Nevím, jaká je výhoda jakého prostředí. (Že bych zkusil Xfce?)

ad 1) zkoušel jsem
Lexmark-ADS-PPD-Files-1.0-02242017.x86_64.rpm
http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentOS&id=DR23931&locale=EN&userlocale=EN_US
a
Lexmark-ADS-PPD-Files.tar.Z
http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentOS&id=DR23981&locale=EN&userlocale=EN_US

V MGA5 stačilo v dialogu tisku zvolit Vlastnosti tiskárny a tam se daly nastavit podrobné vlastnosti včetně okrajů na nulu. V MGA6 tam moc na nastvení přímo není, a když nastavím některý okraj na nulu, vrátí se pak zpět na default hodnotu. Ta nula v MGA5 "držela". Nevím, jestli je to driverem.

ad 4) nainstaloval jsem tedy Chrome přímo od Googlu a jede v něm i mikrofon, i když zase s jinými potížemi. Budu to ještě pozorovat.

ad 6) jakoby to souviselo s provozem Mozilly (Firefox i Thunderbird) - pozoruji chování dál.

ad 8) Teď co práce v Kdenlive, to jeho pád. Padá mi tedy víc aplikací.


Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #3 kdy: Červenec 10, 2018, 19:20:45 »
Chtěl jsem teď zkusit ještě jinou apklikaci pro tisk pdf, než je Okular. V QPDFVIEW lze okraje nastavit na nulu a také tam "drží", takže je to pravděpodobně novou verzí Okularu. To by bylo blbé. Zkoušel jsem tedy tisk a netisklo se nic, šel jsem tedy do ovládacího centra a po zvolení zobrazení tiskové fronty se okno tiskáren "kouslo". Odinstaloval jsem tedy ovladače Lexmark i CUPS, znovu nainstaloval a pořád tiskárna netiskne a není možné zobrazit tiskovou frontu.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #4 kdy: Červenec 10, 2018, 20:06:56 »
Díky, alda81, v MGA5 jsem používal ke konci LXDE a v MGA6 jsem chtěl vyzkoušet novou Plasmu. Kamarád je v Ubuntu spokojen s MATE, Ty říkáš, že máš Xfce. Nevím, jaká je výhoda jakého prostředí. (Že bych zkusil Xfce?)

ad 1) zkoušel jsem
Lexmark-ADS-PPD-Files-1.0-02242017.x86_64.rpm
http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentOS&id=DR23931&locale=EN&userlocale=EN_US
a
Lexmark-ADS-PPD-Files.tar.Z
http://support.lexmark.com/index?docLocale=en_US&page=content&segType=recommendedSegmentOS&id=DR23981&locale=EN&userlocale=EN_US

V MGA5 stačilo v dialogu tisku zvolit Vlastnosti tiskárny a tam se daly nastavit podrobné vlastnosti včetně okrajů na nulu. V MGA6 tam moc na nastvení přímo není, a když nastavím některý okraj na nulu, vrátí se pak zpět na default hodnotu. Ta nula v MGA5 "držela". Nevím, jestli je to driverem.
možná by se mohlo jednat o chybu aplikací využívající Qt5, podobný problém, který myslím odpovídá tomu tvému popisu, kdy si nemůžeš nastavit podrobné vlastnosti je popsaný zde https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=20062 - kdybys používal jiné prostředí než Plasmu, které nevyužívá Qt5, tak by tě to nejspíš nepostihlo

výhoda Xfce je ta, že vypadá už několik let furt stejně, je to pro konzervy
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #5 kdy: Červenec 10, 2018, 20:16:04 »
Chtěl jsem teď zkusit ještě jinou apklikaci pro tisk pdf, než je Okular. V QPDFVIEW lze okraje nastavit na nulu a také tam "drží", takže je to pravděpodobně novou verzí Okularu. To by bylo blbé. Zkoušel jsem tedy tisk a netisklo se nic, šel jsem tedy do ovládacího centra a po zvolení zobrazení tiskové fronty se okno tiskáren "kouslo". Odinstaloval jsem tedy ovladače Lexmark i CUPS, znovu nainstaloval a pořád tiskárna netiskne a není možné zobrazit tiskovou frontu.
spustit mcc případně system-config-printer přes příkazový řádek nic nenapoví?
nezůstala po odinstalaci běžet služba cups? dělal jsi po tom restart? (= rada z widlí)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #6 kdy: Červenec 11, 2018, 08:12:53 »
K tiskárně a nemožnosti tisku:
Restart PC nepomáhá.
V konzoli jsem dal: system-config-printer
Tam tiskovou frontu zobrazit lze, ale netiskne se a nejde jí tam smazat (pořád visí jako čekající)
Nastartoval jsem tam tedy Printing troubleshooter a dal tisknout zkušební stránku. Vrátilo se okno s hláškou:
There was an error during the CUPS operation: 'client-error-document-format-not-supported'.

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #7 kdy: Červenec 11, 2018, 16:37:37 »
K tiskárně a tisku:
Nainstaloval jsem prostředí MATE. (Je daleko svižnější, než Plasma)
Odinstaloval tiskárnu a nainstaloval znovu v MATE.

Výsledek:
PDF lze z Atril document viewer v MATE vytisknout i bez přidaných okrajů, lze také nastavovat parametry, které v Okularu v Plasmě nejde.
Takže předpokládám, že v nové verzi Okularu udělali vývojáři nějaké podstatné změny, které takto omezují jeho funkčnost.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #8 kdy: Červenec 11, 2018, 17:28:28 »
5, 8 ) to vypadá na problém s grafickou kartou. Co máš za kartu? Osobně mám plasmu na 3 rozdílných počítačích a vše jede svižně. Dokonce i na starém Lenovo T400. Pokud používáš Konqueror jako správce souborů, používej Doplhin. Ten je určen pro Plasmu.
6) jestli swapuje poznáš snadno
Kód: [Vybrat]
free -h. Nedělá to spíše MSEC? Nastavení Pořítače -> Bezpečnost -> Natsavit zabezpeční systému, oprvánění a audit -> Zabezpečení -> vypnout MSEC
7) Jaké?
« Poslední změna: Červenec 11, 2018, 17:31:22 od Joelp »

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #9 kdy: Červenec 11, 2018, 18:05:26 »
Joelp: MCC píše o grafické kartě (používám integrovanou na MB):

Dodavatel: ‎Intel Corporation
Popis: ‎82Q35 Express Integrated Graphics Controller
Modul: ‎Card:Intel 810 and later


Konqueror nepoužívám, ale občas se objevilo okno se zprávou o jeho pádu. (Běžel na pozadí?) Používám Krusader.

MSEC vypnu.

Koukám, že v MATE nemám v hlavní nabídce aplikace WINE. Tak na to ještě kouknu.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #10 kdy: Červenec 11, 2018, 18:45:20 »
co ti napíše příkaz
Kód: [Vybrat]
lspcidrake | grep VGAJá mám HD 620. Což je dost nová karta a v MGA ještě nejsou dostatečně nové ovldače. Dokonce se mi rozsypával obraz. Musel jsem přepnout na starší instrukční sadu

v /etc/X11/xorg.conf
Kód: [Vybrat]
Section "Device"
...
...
Option "AccelMethod" "uxa"

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #11 kdy: Červenec 11, 2018, 19:56:49 »
Kód: [Vybrat]
$ lspcidrake | grep VGA
Card:Intel 810 and later: Intel Corporation|82Q35 Express Integrated Graphics Controller [DISPLAY_VGA] (rev: 02)

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #12 kdy: Červenec 12, 2018, 07:27:36 »
Vyšlo nové Chromium a připojení pod účet již funguje.

Zkoušel jsi to nastavení grafické karty?

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #13 kdy: Srpen 06, 2018, 08:14:08 »
Po čase shrnuji dosažené výsledky:

ad1) Potřebné nastavení okrajů funguje v Atril Document Viewer, používám tedy ten. Škoda, že tu možnost Okular opustil.

ad2) Přešel jsem na prostředí MATE a ikony drží jako skála. Vypadá to jako stále přetrvávající chybu prostředí KDE a Plasma, kterou se nedaří řešit.

ad3) Nedaří se mi. V KDE, MGA5 jsem dal v Audacity nahrávat zvuk z výstupu mixu a při otevření dialogu Předvoleb zvuku se Audacity ukázala jako aplikace, která právě nahrává. V MGA6 ať v Plasma, tak v MATE se ukazuje, že Žádná aplikace aktuálně nezaznamenává ani nepřehrává zvuk, což není pravda.

ad4) Nainstaloval jsem originál Chrome a tam přenos zvuku funguje. Jen jej nejde tlačítkem zase vypnout.
V repozitáři se mi neukazuje novější verze Chromium, než mám teď (Verze 67.0.3396.87 (Vývojářské sestavení) Mageia.Org 6 (64bitový))

ad5) Po přechodu na MATE je odezva rychlá.

ad6) Na disk začne po neurčité době velmi hrabat Firefox. Zkoušel jsem málo záložek, nového uživatele, po čase stejně začne takhle přetěžovat disk.

ad7) Zatím jsem ve WINE moc od té doby nepracoval, tak nedokážu říct další údaje.

ad8) Po přechodu na MATE aplikace nepadají.

ad9) Graficky mi MATE vyhovuje. Jen v Kdenlive jsou některá tlačítka jiná, než by měla být. To mě překvapuje, myslel jsem doteď, že sady ovládacích prvků aplikace souvisí jen s ní a ne s grafickým prostředím. Pravděpodobně tedy v MATE zapomněli na některá tlačítka a ta jsou nahrazena jinými.

Přidám bod 10) Kdenlive dělá u přechodů oproti verzi z MGA5 chyby. Psal jsem na diskusi KDE a po měsíci žádná odezva.

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mnoho chyb při provozu Mageia 6
« Odpověď #14 kdy: Srpen 17, 2018, 18:11:32 »
Bod 3 také vyřešen, zdroj zvuku pro nahrávání aplikací teď nenastavuji pomocí Předvolby zvuku, tedy kliknutím na reproduktorek v liště, jako to bylo v KDE u MGA5, ale pomocí Ovládání hlasitosti Pulse audio z nabídky Zvuk a obraz. Pak nahrávání z výstupu systémového mixu přímo do aplikace funguje.