Autor Téma: Přechod z 32bit na 64bit  (Přečteno 8729 krát)

serafin

  • Host
Přechod z 32bit na 64bit
« kdy: Prosinec 22, 2011, 00:02:58 »
Zdravím,

je možné nějak přejít z nainstalovaného 32 bitového systému na 64 bitový? Např. změnou repozitářů. Nebo bude nutné systém přeinstalovat?

Plánuji rozšířit RAM a tam to už 64 bitů bude chtít.

Děkuji za odpověď.

*s*

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 272
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 22, 2011, 00:18:58 »
No, taký prechod by som vonkoncom neodporúčal, lebo sa totálne domieša systém a jeho chod bude minimálne pochybný.

A čo sa týka tej RAM: To o koľko ju chceš zväčšiť, že tak nutne treba meniť systém??? Nestačí nainštalovať a používať jadro kernel-server??? Toto jadro obslúži (ak sa nemýlim) 64 GB pamäte. A potom pri povyšovaní na Mageiu 2 by si mohol priamo inštalovať 64 bitový systém, alebo aj ostať pri 32 bitovom, keby Ti to takto vyhovovalo.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 22, 2011, 05:48:04 »
Ivkuv pristup (kernel s PAE a potom reinstalace na 64bit misto povyseni) je nejlepsi volba. Obecne se to prehodit da, ale dost spatne a budes mit system po dlouhou dobu v pomerne nekonzistentnim stavu a stejne asi skoncis u reinstalace. Kernel-server je rozhodne lepsi.
Navic PAE kernel (-server) je lepsi a vyhodnejsi pouzivat i na strojich s 3GiB a mene: pouziva NX Bit, coz je nastroj, kterym je mozne oznacit datove oblasti, ve kterych se nema nic spoustet. Mam pocit, ze NX bit neni v -desktop a -desktop586 implementovan a bez PAE ani nemuze.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Blasius

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 28
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 22, 2011, 08:54:06 »
Já to řešil přeinstalací, ale to bylo v době, když jsem toho ještě neměl moc nainstalovaného. Myslím, že smysl má přeinstalovat to celé rovnou nebo vydržet na stávajícím stavu a přeinstalovat to až při vhodné příležitosti. Polovičatých řešení bych se bál. Hlavně pokud, stejně jako já, nejsi kovaný uživatel linuxu.
Osobně bych to řešil přeinstalací rovnou.
Ale ber mě jako člověka, který pracuje většinou s Windows a linux je jen moje srdeční záležitost :-).
Mageia 1 x86_64, KDE 4.6
notebook: ASUS U53JC
* Chipset – Intel HM55
* Up to 4 GB of RAM DDR3 (1066 MHz)
* 15.6-inch display with a resolution of 1366×768 pixels
* Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD (U53Jc)
* Winchester – 640 GB
* Optical Drive DVD Super-Multi

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 416
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 22, 2011, 09:18:40 »
S Peťošem jsme vedli kdysi diskuzi o PAE a nijak to nedopadlo :D

Já jsem odpůrce PAE a celou tu technologii beru jako obezličku, jak něco obejít. Ono mít 64bit systém není jen o tom, že umí více RAM. Pokud máš 64bit CPU a předpokládám, že to není jeden z těch prvních vlaštovek, tak máš i ostatní základní železo připravené na 64bit režim. Jet 32bit systém na 64bit železe je jako dávat 60 oktanový benzin do sporťáku, který je nastaven na 100 oktanů. Jede to, většinou s tím není problém. Ale proč to proboha dělat?

Říká se, že 32bitový systém na 64bit železe dokáže získat jen 3/4 výkonu. Jestli je to pravda nevím, ale nevidím v tom žádný rozpor.

Taky se říká, že 32bit systém je odladěnější. Ne tak docela. Některé specializované utility/knihovny s tím mají občas problém, ale běžný smrtelník rozdíl nepozná.

Perlička/vtípek na závěr: I Peťoš, uctívač kultu 32bit byl nucen přejít na 64bitů (dlouho se bránil). Proč? Na 64bitech je dvakrát více zábavy :)

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 272
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 22, 2011, 12:10:19 »
Nechcem nikoho k ničomu nútiť. Všetko je na slobode. Ja osobne som na svojom dvojjadre a 4 GB RAM skúšal aj 32 aj 64 bit. Čo sa týka rýchlosti, tak pre mňa, ako bežného užívateľa, rozdiel až taký značný nie je. Videl som však rozdiel v aplikáciách. Napr. Skype a AdobreReader bez 32 bit knihovien na 64 bit systém sa nainštalovať nedá. Skrátka to nie je doladené. Aj s inštaláciou hardwaru nie vždy je to také ideálne.

Ja som navrhoval riešenie, ktoré zaberie najmenej času: ZATIAĽ zmeniť kernel, čo umožní využiť väčšiu pamäť ako 3.3 GB RAM a pri prechode na Mageia 2 jednoducho nainštalovať rovno 64 bitový systém. Prečo práve takto? Možno preto, že už je vydaná Alfa 2 novej verzie. A ja osobne predpokladám, že bude trošku zmien (Prvé vydanie bolo dôležité ako prejav EXISTENCIE distribúcie. Ďalšie vydania budú už určovať smer. Mandriva dosť radikálne zmenila smerovanie a s povyšovaním na 2011 nemám dobré skúsenosti. Mageia sa v novej verzii bude musieť "vyjadriť"), teda tak či tak asi bude lepšia reinštalácia a nie povyšovanie systému. Teda má o jednu inštaláciu menej.
No, iba že by sa chcel trošku pobaviť, aby sa niečo naučil.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 272
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 22, 2011, 12:15:52 »
A ešte dodám jednu vec:
Nastavenia v /home adresári používam také isté pre 32 aj 64 bit systém. Počítač s tým nemá nijaký problém. Aspoň ja som nespozoroval. Teda pri novej inštalácii dáta a dokonca ani nastavenia nestratíš.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

serafin

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 22, 2011, 13:13:44 »
Takový malý dotaz a takový bouřlivá diskuze :-D.

Tak abych to shrnul. RAM chci rozšířit na 4GB. Vím, že se to dá obejít změnou jádra, ale říkal jsem si, že když už budu mít 4GB (+768MB grafika) a mám 64 bitový procesor, tak bude 64 bitový systém lepší.

Asi to vyřeším tou přeinstalací (až bude čas, nálada a RAM :-D). Systém mám stejně skoro bez úprav, jen několik programů navíc. Mám to totiž podobně jako Blasius. Většinou pracuji s Windowsem a Linux mám na "hraní".

Jinak BFU (snad) nejsem, spíš bych se označil za lehče pokročilého linuxového uživatele.

Díky všem za odpovědi.

*s*

paur

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 89
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 22, 2011, 15:26:32 »
Takový malý dotaz a takový bouřlivá diskuze :-D.


Bouře to byla. ale ve sklenici vody. Když se podíváš do popisu tebou používaného jádra ve správci balíčků, tak uvidíš, že 4 GB RAM podporuje už teď (i jádro desktop) - nic kvůli rozšíření RAM měnit nemusíš.

Porovnání výkonu 32 a 64 bitových systémů vycházejí většinou o 10 - 15 % lépe pro 64 bitové, ovšem spousta aplikací na nich stejně běží jako 32 bitů. Nevýhodou jsou možné problémy s používáním 32 bit aplikací.

U nás ve firmě (mnoho tisíc PC) běží většina na WinXP 32 bit (bez PAE), až v poslední době se na nové počítače instalují Win7. Správci radši oželí 1 GB neadresované paměti a trochu výkonu, aby si ušetřili případné problémy.

Volba je na tobě - pokud Mageiu používáš spíš k experimentování, je to vlastně jedno...  ;)

serafin

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z 32bit na 64bit
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 23, 2011, 00:09:36 »
Volba je na tobě - pokud Mageiu používáš spíš k experimentování, je to vlastně jedno...  ;)

Přesně tak, už stahuji instalační DVD :).