Autor Téma: Zprovoznění ADB v Mageii 6  (Přečteno 788 krát)

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Zprovoznění ADB v Mageii 6
« kdy: Září 28, 2017, 11:23:26 »
ahoj,
snažil jsem se zprovoznit ADB pod Mageiou 6, první jsem postupoval podle naší wiki https://wiki.mageia.cz/domains/wiki.mageia.cz/software:ostatni:android_a_ostatni_os?s[]=adb, kde jsem zjistil, že existuje balíček android-tools přímo v repozitáři, bohužel jsem nebyl přes něj schopen zprovoznit ADB tak, aby byl vidět můj telefon, neříkám, že to přes to nejde, možná mi jen nebyly  v ten daný čas hvězdy nakloněny

nakonec jsem se progooglil přes LineageOS wiki k tomuto:
1, stáhněte balíček platform-tools-latest-linux.zip z adresy https://dl.google.com/android/repository/platform-tools-latest-linux.zip
2. rozbalte jej do domovského adresáře ~/platform-tools
3. adb a fastboot příkazy je třeba v distribuci Mageia spouštět pod rootem, je proto třeba na konec souboru /root/.bashrc dopsat tento řádek:
Kód: [Vybrat]
export PATH=/home/alda/platform-tools:$PATHalda nahraďte Vašim uživatelským jménem
4. odhlaste se a znovu se přihlašte

neodvažuji se to dopsat do wiki, bojím, že bych to Yullawovi graficky rozdrbal, pokud to vyhodnotí jako zajímavé, tak prosím o doplnění do wiki, děkuji

kdyby snad někdo ze zdejších měl OnePLus 2 a chtěl na něj nahrát LineageOS 14.1, tak si dovolím ještě postnout návod http://www.aldacerny.cz/2017/09/instalace-lineageos-14-1-na-oneplus-2/
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zprovoznění ADB v Mageii 6
« Odpověď #1 kdy: Říjen 02, 2017, 17:26:39 »
Ahoj Aldo,

díky za návod! Posílám +1 za vypracování návodu s MGA.

Zajímavé je, že v čisté MGA6 64bit Plasma jsem schopen ihned s aplikací adb fungovat, aniž bych musel něco na notebooku/systému MGA nastavovat. Stačilo nainstalit android-tools, nastavit Androida na ladění a frčel jsem.

Zde je příklad, kdy jsem prvně nainstalil android-tools, spustil adb devices, mobil to našlo, pak jsem stáhl tvůj uvedený archiv s verzí Android Debug Bridge version 1.0.39, které při spuštění přebilo verzi 1.0.31 z MGA a mobil také ihned našlo:
Kód: [Vybrat]
$ /home/yullaw/Stažené/platform-tools/adb devices                                                                                     
List of devices attached                                                                                                                                               
adb server version (31) doesn't match this client (39); killing...                                                                                                     
* daemon started successfully *                                                                                                                                       
4df17f1f3e209f73        device

Je něco dále, co ti neumožnilo pokračovat?

Nicméně, pokud chceš, kdykoliv do wiki přihoď návod, pak bych upravil vzhled, bylo by třeba...

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Zprovoznění ADB v Mageii 6
« Odpověď #2 kdy: Říjen 06, 2017, 07:13:49 »
ahoj Martine,
já jedu na na MGA6 Xfce 64bit a tam jsem s balíčkem z repo nebyl schopný najít svůj telefon, možná to bylo chybou mezi klávesnicí a židlí, opravdu nevím, kde jsem dělal chybu

jinak se dívám, že to zkoušíš pod obyčejným uživatelem, tam mě fungoval jen příkaz adb, ale příkaz fastboot už ne, ten vyžadoval roota

jak se trochu vzpamatuju z horečky, tak se pokusím doplnit wiki
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Zprovoznění ADB v Mageii 6
« Odpověď #3 kdy: Říjen 06, 2017, 07:21:45 »
ještě mě napadá, jestli to náhodou nemůže mít souvislost s verzí Androida, já to zkoušel na verzi 6, ale nikde jsem teď v rychlosti nenašel, do jaké verze Androidu je daná verze adb použitelná
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zprovoznění ADB v Mageii 6
« Odpověď #4 kdy: Říjen 08, 2017, 16:42:26 »
Z osobních důvodů jsem přistoupil k povýšení verze z originálního systému (Android 4.3) na LineageOS 14.1-20171004-NIGHTLY-i9300 (Android 7.1.2) na mém Samsungu Galaxy S3 (Model: GT-i9300).

Zároveň tím jsem otestoval návod https://wiki.lineageos.org/devices/i9300/install
Byl jsem překvapen, že návod je jednoduchý, funčkní a distribuce Mageia podporuje potřebný software.

Pár dodatků:
  • z oficiálních repozitářů Mageie nainstalovat balíček android-tools a open-source heimdall k flashnutí ROMky. Viz. domovská stránka http://glassechidna.com.au/heimdall
  • všechny příkazy jako adb a heimdall flash --RECOVERY twrp-x.x.x-x-i9300.img --no-reboot spuštěny pod uživatelem, nebylo třeba roota

Aldo81 díky k nakopnutí, abych už něco s mým stařečkem dělal a dal mu nový svěží nádech :)
Wiki návod jsem ještě ždibec upravil.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Zprovoznění ADB v Mageii 6
« Odpověď #5 kdy: Říjen 08, 2017, 17:02:27 »
dávám plus za LineageOS  ;)

já potřeboval roota pro fastboot (bez něj mě to prostě nešlo), v rámci mého zjednodušení (abych nemusel ještě upravovat .bashrc v aktuálním domovském adresáři a přepínal se mezi rootem a obyčejným uživatelem) jsem psal návod tak, že je třeba pro komplet, nechtělo se mi v tom zbytečně zamotávat

tvůrci LineageOS udělali opravdu hodně dobrou práci s návody na jejich wiki

díky za úpravu wiki
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru