Autor Téma: US klávesnice v Urban Terror  (Přečteno 5705 krát)

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
US klávesnice v Urban Terror
« kdy: Duben 14, 2014, 08:57:21 »
Zdar všem, tak mám zas dosti trapný problém. Aktualizoval jsem z Mageji3 na 4 a teprve potom se tento problém objevil.
V KDE mám nastavené globální přepínání klávesnice cz/us, ve všech aplikacích to funguje. Ale ne v Urban Terror. Když chci hrát, přepnu si na us klávesnici, abych mohl přepínat zbraně a spouštět konzoli. Tak to fungovalo na všech předchozím Magejách. Ale od přechodu na Čtyřku se objevil problém. Přepnu na us klávesnici, spustím UT a chci spustit konzoli tildou (vlevo vedle jedničky) a nic. Musím stisknout shift+tilda, aby se mi ukázala konzole. Dále: písmenem U vyvolám nabídku rádia a hned číslicemi zvolím požadované hlášení. Čili U+6+6. Teď to nefunguje, když zmáčknu U, vyolá se nabídka hlášení, ale když pak mačkám číslice, nic se neděje...
Nejsem si jist, jestli to je nastavením klávesnice neob čím, ale používal jsem to dlouhá léta, takže kde může být chyba?

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #1 kdy: Duben 14, 2014, 09:50:06 »
Urban Terror má závislost na knihovnách GTK.
Funguje ti přepínání klávesnice i v programech využívající knihovny GTK? Např. Firefox, GIMP ...

Jaké rozložení anglické klávesnice používáš.

Mj. když přepneš na anglickou klávesnici a máš spuštěný program využívající Qt knihovny (např. KWrite), píše ti to znak tildy pouze po stisku klávesy ~.

Zkoušel jsem to v KWrite. Přepnu na anglickou klávesnici (rozvržení americké, varianta výchozí). Klávesy se chovaly přesně, jak popisuješ chování pro Urban Terror. Abych napsal znak tildy musím zmáčknout Shift + ~. Ale když se podívám na náhled rozvržení, znak tildy mám bez Shiftu.

Můžeš popsat, jak je to u tebe.

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #2 kdy: Duben 14, 2014, 09:56:40 »
Ještě jsem vyzkoušel chování ve Firefoxu. Opět stejné chování jako v KWrite. Po přepnutí na anglickou klávesnici píšu znak tildy stiskem Shift + ~ (klávesa vlevo od 1).

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #3 kdy: Duben 14, 2014, 20:46:51 »
Nainstaloval jsem si Urban Terror. V KDE jsem přepnul na anglickou klávesnici (opět rozvržení americké, varianta výchozí). Nastavení ve hře jsem ponechal výchozí.

Sice jsem nezkoušel hrát, ale zkusil jsem vyvolat konzoli. Ta se objevila po stisku klávesy `. Tato klávesa mi ve všech programech píše bez Shiftu znak ` a s Shiftem píše ~. Když stisknu Shift + ` zobrazí se taky konzole.

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #4 kdy: Duben 18, 2014, 22:25:00 »
Díky, opravdu mi po přepnutí klávesnice Firefox i Kwrite píše tildu až na shift+~ Ale když píšu číslice z horní řady, ty se ukazujou v pořádku, zatímco v UT horní řada nereaguje a nejde použít to rádio.
Klávesnici mám standardní US jak je běžně v KDE.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #5 kdy: Duben 19, 2014, 18:56:24 »
Ahoj,
  • Máme na výběr 2 možnosti, jak správně aktivovat anglickou klávesnici (mám zvoleno us a varianta: Czech Slovak and German(US) - pro ověření tildy klik na Náhled) v Urban Terror (V4.1.1) v KDE4:
    • buď vytvořením nového spoustěcího souboru, vytvoř textový soubor, ve kterém bude:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
setxkbmap us
urbanterror
setxkbmap cz
exit 0
    ten uložit a ve vlastnostech souboru v záložce "Oprávnění" aktivuj "Je spustitelný" → OK
    • nebo pravý klik na K-MenuUpravit aplikace... → vyhledej a klik na Urban Terror → napravo Příkaz: bude v kolonce: setxkbmap us && urbanterror && setxkbmap czUložit
Pak již v Urban Terroru 4.1.1 konzole a rádio funguje ;)

  • POZOR! Jak si můžeme (i nemusíme) všimnout, že po ukončení hry nelze přepínat vlaječky pro změnu jazyka. I když poslední příkaz setxkbmap cz provede správně změnu do CZ. Abychom obnovili přepínání do dalších jazyků kliknutím myší, provedeme: klik pravým tlačítkem myší na vlajkuNastavit → změníme někde nějakou volbu, ale vrátíme ji opět jak byla původně tak, aby se nám aktivovalo tlačítko PoužítOK. Pak přepínání opět funguje. Vím, je to stupidní, ale zatím jsem jiné řešení nenašel. Kuknu ještě na to.

OFF-TOPIC: zatím jsem nenašel řešení pro stažení online serverů. Seznam je prázdný, firewall je vypnut, ve hře v konzoli ke změně serveru příkazem /cl_master master.quake3arena.com se objeví chyba, že nezná příkaz cl_master. Víš jak na to?
« Poslední změna: Duben 19, 2014, 19:25:11 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

_jadd

  • Host
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #6 kdy: Duben 19, 2014, 19:56:02 »
Díky, opravdu mi po přepnutí klávesnice Firefox i Kwrite píše tildu až na shift+~ Ale když píšu číslice z horní řady, ty se ukazujou v pořádku, zatímco v UT horní řada nereaguje a nejde použít to rádio.
Klávesnici mám standardní US jak je běžně v KDE.
Máte to nějaký rozbitý, tilda i v terminálu na cz klávesnici se píše přes Alt+a

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #7 kdy: Duben 19, 2014, 20:17:41 »
Máte to nějaký rozbitý, tilda i v terminálu na cz klávesnici se píše přes Alt+a
ne, rozbité to nemá, správně je to: Alt Gr+a = ~

Nicméně, v UT je třeba korektně přepnout do us klávesnice.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #8 kdy: Duben 19, 2014, 23:35:53 »
Takže hoši a dívky, řešení přímo z mé dílny. Já jsem to totiž takhle používal a pak nějak přestal, už nevím, jestli to přestalo být potřebné, ale teď už zase je.
V KDE si nastavíme jako výchozí klávesnici US, pak se odhlásíme nebo restartujeme a hned, jak spustíme Terror, vidíme, že máme zpět nejen konzoli s tildou, ale i rádiová hlášení a přepínaní zbraní číslicemi.
Znamená to prostě, že pokud mám nastavenou nějakou výchozí mapu a pak přepnu na anglickou US, ta nefunguje celá. Zatímco pokud mám US jako výchozí, funguje beze zbytku a pokud potřebuju CS, bez problémů přepnu.
Blbost, co? Ale mně funguje, vyzkoušejte. Zkusil jsem UT 4.1 i 4.2.

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #9 kdy: Duben 19, 2014, 23:39:13 »
OFF-TOPIC: zatím jsem nenašel řešení pro stažení online serverů. Seznam je prázdný, firewall je vypnut, ve hře v konzoli ke změně serveru příkazem /cl_master master.quake3arena.com se objeví chyba, že nezná příkaz cl_master. Víš jak na to?

/cl_master master.quake3arena.com je teď "zbytkový" server pro UT 4.1,
pro UT 4.2 je
/cl_master master.urbanterror.info.
Pokud ten příkaz zadám do konzole, nic se nestane, pak musím klepnout ještě na "get new servers" nebo jak to tam je.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #10 kdy: Duben 20, 2014, 11:55:08 »
  • POZOR! Jak si můžeme (i nemusíme) všimnout, že po ukončení hry nelze přepínat vlaječky pro změnu jazyka. I když poslední příkaz setxkbmap cz provede správně změnu do CZ. Abychom obnovili přepínání do dalších jazyků kliknutím myší, provedeme: klik pravým tlačítkem myší na vlajkuNastavit → změníme někde nějakou volbu, ale vrátíme ji opět jak byla původně tak, aby se nám aktivovalo tlačítko PoužítOK. Pak přepínání opět funguje. Vím, je to stupidní, ale zatím jsem jiné řešení nenašel. Kuknu ještě na to.
lze to i jednodušeji... stačí pravý klik na vlajku → vybrat jazyk. Pak přepínání zase funguje.

Takže hoši a dívky, řešení přímo z mé dílny. Já jsem to totiž takhle používal a pak nějak přestal, už nevím, jestli to přestalo být potřebné, ale teď už zase je.
V KDE si nastavíme jako výchozí klávesnici US, pak se odhlásíme nebo restartujeme a hned, jak spustíme Terror, vidíme, že máme zpět nejen konzoli s tildou, ale i rádiová hlášení a přepínaní zbraní číslicemi.
Znamená to prostě, že pokud mám nastavenou nějakou výchozí mapu a pak přepnu na anglickou US, ta nefunguje celá. Zatímco pokud mám US jako výchozí, funguje beze zbytku a pokud potřebuju CS, bez problémů přepnu.
Blbost, co? Ale mně funguje, vyzkoušejte. Zkusil jsem UT 4.1 i 4.2.
restartování PC/notebooku či sezení není moc optimální. Držel bych se postupu, který je uveden výše.

Zkusil jsem UT 4.1 i 4.2.
Jak jsi nasosal UrT 4.2? Když v oficiálních repozitářích je jen 4.1.1?


Snad ti vše pomohlo. Můžeme téma označit za vyřešené?
« Poslední změna: Duben 20, 2014, 12:16:18 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:US klávesnice v Urban Terror
« Odpověď #11 kdy: Duben 27, 2014, 00:03:55 »
No ale přece nejde o restartovaání, ale o nastavení výchozí mapy, protože to je pak jediný způsob, jak to funguje. Postup uvedený výše je rozhodně nuživatelský a nepraktický, proč spouštět skript, když má fungovat přepínání map korektně...
Uzavřít to tady můžeme, ale tahle závada potřebuje nahlásit vývoajářům, protože evidentně není řešena...
UT 4.2 jsem stáhl jako binárku přímo ze stránky.