Autor Téma: Dvě linuxové distra na PC  (Přečteno 2176 krát)

Kotzian

  • Host
Dvě linuxové distra na PC
« kdy: Srpen 18, 2013, 13:18:32 »
Na Pc mám Windows XP a k tomu některý aktuální Linux. Místo Windowsů, které mě míchnou, bych chtěl používat nastálo Mageiu a k tomu mít možnost zkoušet další Linuxy. Mám dotaz, zda jde nainstalovat k Mageii další distribuci linuxu a grub nastavit? A lze bezproblémově druhou linuxovou distribuci odinstalovat?
Děkuje Jan Kotzy.

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #1 kdy: Srpen 18, 2013, 18:51:29 »
Pro další testování jiných linuxů přeci stačí LiveCD ne? Případně si na to pořídit externí disk a instalovat to na něj. Aspoň tak jsem to řešil já. ;)
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

paur

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 89
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #2 kdy: Srpen 18, 2013, 20:35:05 »
Naprosto bezproblémové - a podle mě i nejjednodušší - je zkoušet distribuce ve virtuálním PC. Já používám Virtualbox, existuje pro linux i windows. Jedinou nevýhodou je, že tímto způsobem nelze ověřit HW kompatibilita, protože HW je emulovaný. I z hlediska bezpečnosti je tento princip výborný - nepracuješ s oddíly, neexistuje nevyužité místo na disku, nemusíš modifikovat zavaděč atd. - vše je jenom soubor...

LiveCD je velice pomalé, když už tak je lepší použít USB flash.

Kotzian

  • Host
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #3 kdy: Srpen 19, 2013, 12:27:19 »
Nezlobte se, ale live distros s omezeným použitím, kdy bych musel s každým restartem všechno znovu nastavovat, nic neřeší, to ani Virtual Box, potažmo jakýkoliv jiný virtuál. Já se jenom ptám, jestli mimo hlavní distro, t.j. Windows nebo Mageiu, můžu plnohodnotně nainstalovat a provozovat, potažmo jednoduše odinstalovat další linuxové distro. Děkuje Jan Kotzy

Kotzian

  • Host
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #4 kdy: Srpen 19, 2013, 12:30:43 »
Nezlobte se, ale live distros s omezeným použitím, kdy bych musel s každým restartem všechno znovu nastavovat, nic neřeší, to ani Virtual Box, potažmo jakýkoliv jiný virtuál. Já se jenom ptám, jestli mimo hlavní distro, t.j. Windows nebo Mageiu, můžu plnohodnotně nainstalovat a provozovat, potažmo jednoduše odinstalovat další linuxové distro. Děkuje Jan Kotzy

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 132
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #5 kdy: Srpen 19, 2013, 13:10:17 »
Podle mě to jde, ale budš mít furt bordel v zavaděči (Grubu), s každou novou distribucí se Ti bude Grub přepisovat a zde můžou nastat komplikace, že třeba nanabootuješ nikam. Jak již bylo zmíněno v předchozích příspěvcích: Když chceš chceš plnohodnotně testovat distra, instaluj si experimenty na externí disk.
Dell Inspiron 17 5000 Series, Intel CORE i7, 8GB, RAM, Mageia 7.1
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, OpenSuse Leap 15.1

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 274
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #6 kdy: Srpen 19, 2013, 15:22:06 »
Dá sa mať aj štyri distra na jednom počítači - záleží len od veľkosti disku. Ale (ako píše jammys601) - ak budeš trošku neopatrný, môžeš si rozhodiť GRUB. Nič viac, nič menej. Ale fungovať to bude úplne v pohode.
Mageia 7/64 bit
Plasma5

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #7 kdy: Srpen 19, 2013, 18:08:28 »
Presne jak pise Ivko, staci byt opatrny pri praci s GRUBem a bude vsechno OK. Ale i grub se da opravit, takze... nedelal bych z toho vedu.
Ale, pokud si chces hrat, pocitej s tim, ze se muzes umazat!
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Kotzian

  • Host
Re:Dvě linuxové distra na PC
« Odpověď #8 kdy: Srpen 20, 2013, 11:56:42 »
Děkuji za odpovědi. Nejdřív vyzkouším mimo Widowsy a Mageiu nainstalovat další linuxové distro, a podaří-li se to nastavit v grubu, pak si troufnu obejít se bez Windowsů. Když to nepůjde jinak, koupím si externí disk. Slibuju, že po odzkoušení se se svou zkušeností podělím. Long live Linux. Váš Kotzian.