Autor Téma: dual boot s inym linuxom a win  (Přečteno 9195 krát)

jopi

• Host
dual boot s inym linuxom a win
« kdy: Září 01, 2011, 16:45:48 »
Ahojte ,chcem sa opytať,mam nainštalovane win 7 +zorin a chcem sa opytať ak si naodím tento či my neprepíše zavadzač a ten zorin mi nespustí

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:dual boot s inym linuxom a win
« Odpověď #1 kdy: Září 01, 2011, 17:30:34 »
Chvilku mi trvalo, nez jsem nasel, co to ten Zorin je ;) ale v Mageii mas moznost neinstalovat GRUB vubec, pripadne nainstalovat jej. MGA pote je s to jiny Linuxovy OS najit a pridat do GRUBu. Stejne tak wincky.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

jopi

• Host
« Odpověď #2 kdy: Září 01, 2011, 18:28:37 »
dakujem a idem to vyskušať

rakmak

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Září 04, 2011, 11:00:54 »
No zdravím. Dal som sa na inštaláciu. Stala sa mi taká vec: Mám nový disk HITACHI HDS72101. Nainštaloval som naň W7HP 64b a potom som sa pustil do inštalácie Mageji 64b. Inštalátor mi vôbec neponúkne možnosť inštalácie popri WIN7, ako keby na disku ani nebola ta W7-čka.
V položke: Vlastne rozdelenie disku oddiel s vin nie je ...
Vidím, ešte jednu možnosť, disk roždeliť a naformatovať na Linuxove oddiely v nejakom externom programe vo win, ale to neni už ono :)
Robím chybu niekde ja? :)
Distro je stiahnuté z tejto stránky aj MD5 je v poriadku.
Ďakujem za radu

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #4 kdy: Září 04, 2011, 11:03:15 »
Nemas v tom pocitaci vice disku? Divas se fakt na ten spravny? Neni mozne, ze by instalator ten oddil nevidel!
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #5 kdy: Září 04, 2011, 11:04:18 »
Ve vlastnim rozdelenim disku mas nad tim barevnym paskem zalozky disku. Mrkni, jestli nejsi na jinem disku...

rakmak

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Září 04, 2011, 11:09:20 »
No je to zaujímave aj pre mňa, dokonca aj v info o dosku ukazuje celú kapacitu disku.... teda volneho miesta na ňom...
Nie nie som na tom strávnom, a neponúka mi yaložka iný disk... v PC je len jeden...
fakt neviem...

rakmak

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Září 04, 2011, 12:21:38 »
No neviem, disk som naformátoval na starší ext3, z domnením, že inštalátor M.. rozpozná oddiel.
Ale nič, ta istá situácia ako pred tým, disk sa chová ako čistý. Potom po ďalšie som zvolil voľbu inštalovať na volne miesto na disku... win mi prepísalo a Mageia je na TB disku sama... :)
Otázka: Môže  byť, že neni disk podporovaný? alebo asi skôr, treba HDD vyreklamovať?

rakmak

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Říjen 28, 2011, 22:35:27 »
Zdravím Vás páni.
Tak problém s diskom som už dávnejšie vyriešil. Bol poškodený MBR sektor. Externou Utilitkou som ho odstránil, a nanovo vytvoril, a všetko ide ako má, teda vlastne malo by!!
Za w7 som inštaloval Mageiu 64b verziu z dvd s KDE. A tu je ten problém: po pár minútach mi padne celý systém, ak nezatuhne povypína mi skoro všetky aplikácie: Mozilu, Amarok..., prípadne Operu. Systém je fakt nepoužiteľný, lebo v normálnom chode vydrží pár desiatok minút, inokedy 5 až 7 minút.
Môj HW: CPU:  Atlon X2 3400, RAM 1GB 667MhZ,HDD 1TB Hitashi, int VGA NV 6100 v zostave bola aj VGA ATI RADEON X700 PCIe.
Ako vuidíte nejedná sa o obzvlášť výkonný stroj, ale na Mageiu by mal plne postačovať. Zaťaženie RAM, pri páde je okolo 60%.Ozaj a jeden malý problém, ak otvorím dvd mechaniku, sama sa zatvára, aj bez spusteného napaľovacieho programu :(.
Kde môže byť chyba?
Dík

Rellik

• Sr. Member
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
« Odpověď #9 kdy: Říjen 29, 2011, 08:20:08 »
Ozaj a jeden malý problém, ak otvorím dvd mechaniku, sama sa zatvára, aj bez spusteného napaľovacieho programu :(.

Tento problém měl švagr na W7 - otevřel mechaniku a než do ní něco dal, tak se zavřela. Zkoušel sem ji na mém PC s MAGEIa a dělalo to to samé. Koupil novou a jede jak má...
Jinak myslím že 1Gb ram je v už celkem málo. I když já sem ji měl do nedávna taky a právě pro horší práci se systémem si tam dal 4Gb a je to opravdu znát! ;)
Systém podle mě chce víc paměti. Koukni na moje vytížení při "nicnedělání" (1,1Gb):
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

stegr86

• Host
« Odpověď #10 kdy: Listopad 14, 2011, 19:03:01 »
Ahoj,
při instalaci Magei jsem sice neměl potíže s více OS, ale jak již bylo zmíněno dříve, při spuštění více aplikací nebo inter. prohlížeče systém vždy zatuhl a musel být natvrdo restartován. To samé se stávalo s Mandrivou 2010.1 (tedˇstále jedu na Man 2010). Zkusil jsem Mageiu Live CD, intern. prohlížeč se nerozjede žádný, při startu vždy spadne. PC každou chvíli zatuhne, i když se pak zase rozběhne. Je možné, že vyšší verze Man nebo Mageia jsou náročnější na paměť? Vždycky jsem myslel, že Win je v tomto směru horší a tam potáže nemám. Mám proc. AMD 2000 a 512 MB RAM.

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #11 kdy: Listopad 14, 2011, 20:38:01 »
Provozoval jsem Mandrivu 2010.2 GNOME na obstarožním počítači Athlon XP1800+, 256 MB RAM, GeForce2 32 MB, nyní po rozšíření na 512 MB RAM běží i KDE4. Nebyl a ani v současnosti to není žádný zázrak, ale vždy byl stabilní, i když pomalejší.

Doporučuji otestovat paměť (memtest). Nemůže být špatné chlazení - zanesený nebo odlepený chladič? Při větší zátěži by to mohlo způsobovat nestabilitu. Můžeš mrknout na teploty.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Listopad 14, 2011, 21:17:22 »
Aj ja by som to videl na chladenie. Mne Mageia ide stabilne na P4 1.6 GH pri 512 MB RAMky. A určite nemá problémy s internetovými prehliadačmi.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

stegr86

• Host
« Odpověď #13 kdy: Listopad 15, 2011, 18:45:50 »
Dík za rady. Teplota je do 40 st., takže si myslím dobrá. Paměť jsem zkoušel Memtestrem, ale nějak se to nedaří. Začne to procesem "mlock" a pak je to killed.
Přesto jsem zkusil znovu nainstalovat Mageiu na samostatný disk. Instalace v pohodě. Aktualizoval jsem zdroje, nainstaloval Kaffeine včetně DVB-T a to chodí hned napoprvé bez nutnosti hledat firmware apod. Že Kaffeine s DVB-T je dost náročné na paměť a nic. Pak jsem spustil Firefox, pohnul myší a konec. Myš jezdí jen při levém okraji, klávesnice nereaguje. Po tvrdém restartu Konqueror vydržel o chvíli dýl, ale při snaze napsat int. adresu konec.
To samé mi dělá s vyššími verzemi Man 2010. Teď jsem na Man 2010.0 a můžu se stavět na hlavu a drží to. Můžu mít spuštěno kolik chci aplikací CPU na 100% a OK.
Spíš to vypadá na nějakou kolizi klávesnice, myši (obě do PS2) a int. prohlížečů. Zkusím USB.

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #14 kdy: Listopad 15, 2011, 18:50:31 »
Nebude to náhodou problém se sítí, když to padá pouze při použití jakéhokoliv browseru?