Autor Téma: Nelze psát číslice v programech spuštěných ve Wine  (Přečteno 12027 krát)

Yullaw

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
Re:Nelze psát číslice v programech spuštěných ve Wine
« Odpověď #15 kdy: Únor 17, 2013, 12:05:47 »
Pro testování jsem si zakoupil externí USB numerickou klávesnici Trust - 14522, která je identifikována jako:
Kód: [Vybrat]
$ lsusb
Bus 003 Device 002: ID 05a4:9837 Ortek Technology, Inc.
Bus 003 Device 003: ID 05a4:9862 Ortek Technology, Inc.

Správně by numerická klávesnice (na PC, notebooku nebo externí přes USB připojená k notebooku) měla fungovat takto:
Když je NumLock zapnutý = číslice, kalkulátor
Když je NumLock vypnutý = pohybování kurzorem myši (pokud je tato funkce aktivována v Nastavení systému>Vstupní zařízení>Myš>Navigace pomocí myši>Pohybovat myší pomocí klávesnice (použitím numer. klávesnice))
Tak to ale není a už jasně vím proč:
  • NumLock na externí klávesnici zapnutý:
    • externí USB numerická klávesnice píše po stisknutí numerických kláves číslice. Ve všech programech (i ve Wine).
    • pokud ovšem aktivuješ v Nastavení systémuVstupní zařízeníMyšNavigace pomocí myši → zatrhnutím Pohybovat myší pomocí klávesnice (použitím numerické klávesnice), psát číslice není možné, protože systém nahradil číslice funkcemi pohybu pro ukazatele myši! Takto i bude reagovat na klávesnici notebooku, kde po stisknutí klávesy NumLk se pohyb myší ovládá klávesami m,j,k,l,u,i,o,ý,á,í (je vlastně 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9)
  • NumLock na externí klávesnici vypnutý:
    • klávesnice se přepne na funkční klávesy (jako je klávesa Home, End, Ins, PgUp, PgDn, Del, kurzorové šipky ap.)
tak je to např. ve Windows XP, tam to funguje perfektně.
Zkoušel jsem to i na svém firemním notebooku s WinXP a tam se to chová stejně tak, jak jsem popsal výše. Ano, je tam i funkce, kdy má být tato funkce pohybu myší aktivní, zda při zapnutém NumLock či vypnutém, ale po přepnutí mi to nefungovalo tak jak mělo = ovladání ukazatele myši při vypnutém NumLock.

Proč tedy neovládat ukazatele myší pomocí externí USB numerické klávesnice a přitom psát numera za použití klasické kombinace kláves SHIFT+číslo na tvém ASUSu ?

TIP: Nastavení systémuVstupní zařízeníKlávesnicePokročilé → zatrhnutím Nastavit volby klávesnice je mnoho dalších funkcí, které ovlivní chování klávesnice. Stačí jen vybrat podle svého gusta.
« Poslední změna: Únor 17, 2013, 12:15:52 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Steve

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Březen 08, 2013, 15:17:25 »
Proč tedy neovládat ukazatele myší pomocí externí USB numerické klávesnice a přitom psát numera za použití klasické kombinace kláves SHIFT+číslo na tvém ASUSu ?
Ano. Takto to používám už léta, takto to bezvadně funguje, ale nikoliv v programech spuštěných ve Wine. A jsme opět na začátku...
Deset dnů jsem dělal všemožné pokusy s nastavením obou klávesnic - bezvýsledně. V Nastavení systémuVstupní zařízeníKlávesnicePokročilé → zatrhnutím Nastavit volby klávesnice je sice mnoho možností nastavení, avšak nikoliv ty, které potřebuji. Problém tedy pokládám za neřešitelný. Nezbývá tedy, než vypnout navigaci myši pomocí num. klávesnice, požádat někoho zdravého, aby mi nainstaloval Widlácký program = zadal číselný registrační kód a po nainstalování znovu zapnul navigaci myši, abych mohl dále pracovat sám. To je jediné řešení.
Děkuji všem zúčastněným, zejména tobě Yullaw za vynaložený čas a velkou snahu pomoci.
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

Yullaw

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Březen 27, 2013, 11:31:08 »
Narazil jsem na 2 zajímavé projekty, které usnadňují práci na PC osobám se zdravotním postižením. Software s pomocí webkamery ovládá myš pohybem hlavy:

• Mousetrap
  • eViacam
    • další program, který jsem vyzkoušel v MGA2. Balíček ale pro MGA chybí. Byl nahlášen požadavek o vytvoření eViacam pro Mageiu   Bug#9549. Funguje bezvadně, například kliknutí levým/pravým tlačítkem myší se ovládá pohybem hlavy a časovačem - najedete na místo pohybem hlavy, vyčkáte na konec časovače (do 2 sekund) a pak pohnete hlavou doleva (pro levý klik) či doprava (pravý klik). Můžete nastavit různé vlastnosti kliknutí nebo rychlost pohybu ap.
    • video ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=u40iynSDqMU
Můžeš to jistě nakombinovat s číselnou externí klávesnicí. Doufám, že by ti to mohlo pomoci...

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Steve

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Březen 28, 2013, 18:38:26 »
Děkuji ti za snahu vyřešit můj problém a tvůj zájem ulehčit mi život velmi oceňuji. Podíval jsem se na ta videa, kde se prezentuje ovládání PC pohybem hlavy. Je úžasné, co současná technika dokáže. V mém případě je to ale bohužel nevyužitelné, protože takto "normálně" pohybovat hlavou nemohu, mohu trochu jinak (což je specifikum mého postižení a je nesnadné to popsat) a to by ten systém s tou webkamerou "neskousl". Navíc s myslím, že by mi za půl hodiny upadla hlava :D. Mě nedělá problém obsluhovat PC s tužkou v ústech, naučil jsem se takto poměrně rychle psát, kreslit technické výkresy a dělat všechno ostatní. Nicméně je to velmi zajímavé a některým lidem to velmi pomůže.
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB