Autor Téma: Pro odpojování disků jsou nutná práva roota, jak to změnit?  (Přečteno 3464 krát)

plastique

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • Elektronický Ott
Tuto vlastnost měl už Mandriva Linux, Mageia se u mě chová stejně. K odpojení disku (NFS, USB, oddílů) jsou potřeba práva roota. Díval jsem se do sekce Konfigurace ověřování na nástroje Mageia (měli bychom to přeložit lépe ;-)), a nevidím tam nic pro řešení této situace. Rozhodně nechci ručně upravovat /etc/fstab.

Takže: vám to funguje? Můžete si odpojit USB disk nebo jiný? Co mám kde nastavit?

dík
Vlastimil Ott
Liberix, o.p.s.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
Re:Pro odpojování disků jsou nutná práva roota, jak to změnit?
« Odpověď #1 kdy: Září 27, 2012, 13:18:33 »
Ja USB odpájam štandardne v Dolphine (bezpečne odstrániť zariadenie) a nemám s tým problém. Nenastavoval som nič. Jednoducho, čo si pamätám, vždy to takto bolo.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #2 kdy: Září 27, 2012, 13:34:58 »
Jo, u me to bylo totez (funguje v pohode). Mluvis o terminalu? Kdyz mas takovouto "zlobivou" flashku pripojenou, zkus to odpojit v terminalu + prikaz mount ( mount | grep [mountpoint] )
Pripadne mrkni na udev pravidla, jestli nejake nehapruje/nezlobi.
Navic obligatni otazka: MGA1, 2? KDE/GNOME/Xfce?
« Poslední změna: Září 27, 2012, 14:31:55 od Peťoš »
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #3 kdy: Září 28, 2012, 11:15:02 »
V KDE používám k připojování / odpojování / spouštění aplikací applet "Upozornění na zařízení", což je IMHO vůbec nejjednodušší postup. Pokud zrovna není v užívání některý soubor z připojeného média, funguje to na 100%.

Jediné, co je mi proti srsti (už i na Mandrivě), je odpojování točícího se USB-HDD. Ve Windows při požadavku na odebrání zařízení disk vypne plotny a zaparkuje hlavičky, v linuxu nikoliv. Toto lze vyřešit příkazem eject, ale po vypnutí HDD se opět roztočí a připojí...  >:(

plastique

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • Elektronický Ott
« Odpověď #4 kdy: Září 28, 2012, 12:08:10 »
Mám M2, Xfce a do terminálu se mi fakt nechce. Připojím flashku a po žádosti na odpojení vyskočí požadavek na heslo roota. To samé NFS:

/mnt/datadisk /home/plastique/opavak/data nfs user,rsize=8192,wsize=8192,noauto,soft 0 0

V udevu jsem se nikdy nerýpal, je to nutné? Mně přijde, že by to mělo funkční automaticky, ne? Proč to ostatním v KDE podle všeho funguje normálně?
Vlastimil Ott
Liberix, o.p.s.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #5 kdy: Září 28, 2012, 13:54:49 »
k NFS: man mount ;) Pridej tam volbu users:

Citace
Only the user  that  mounted  a filesystem  can unmount it again.  If any user should be able to unmount, then use users instead of user in the fstab line.

No, ja v Xfce disky odpojuji pres Thunar. Je tam u disku mala sipecka nahoru. Kliknu a je odpojeno...
Myslim, ze musis dat View>Side Panel>Shortcuts [EN].
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

plastique

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
    • Elektronický Ott
« Odpověď #6 kdy: Září 30, 2012, 09:33:25 »
k NFS: man mount ;) Pridej tam volbu users:

ok, přidal jsem:

grep "nfs" /etc/fstab
opavak:/mnt/datadisk /home/plastique/opavak/data nfs user,rsize=8192,wsize=8192,noauto,soft,users 0 0
opavak:/home /home/plastique/opavak/home nfs user,rsize=8192,wsize=8192,noauto,soft,users 0 0

Výsledek:

umount opavak/home/
umount.nfs4: You are not permitted to unmount /home/plastique/opavak/home
umount.nfs4: You are not permitted to unmount /home/plastique/opavak/home

No, ja v Xfce disky odpojuji pres Thunar. Je tam u disku mala sipecka nahoru. Kliknu a je odpojeno...
Myslim, ze musis dat View>Side Panel>Shortcuts [EN].

To IMO nehraje roli, připojení je jedno, používám Thunar, Gigolo, Double Commander.. vždycky mi vyskočí hláška, že nemám práva.
Vlastimil Ott
Liberix, o.p.s.