Autor Téma: "Nefunkční" raid po aktualizaci  (Přečteno 2343 krát)

HonzaRez

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
"Nefunkční" raid po aktualizaci
« kdy: Srpen 06, 2012, 21:49:25 »
Zdar, potkal mě zajímavý problém. Mám starší šunku s RAID0 na řadiči Silicon Image. Běžela na něm Mageia 32bit (jádro asi 2.6.38).
I usmyslel jsem si, že povýším na Mageia2, nastavil si aktualizační zdroje a spustil autoupdate. Proběhl dobře, aktualizovalo se 2090 balíčků. Jenže když jsem rebootoval, zjistil jsem, že se asi nenainstalovalo nové jádro a se starým to samozřejmě nejede, skončí to kernel panic.
Pokračování je ještě zajímavější. Chtěl jsem opravit aktualizaci z DVD, které se tvářilo, že startuje dobře, načetly se ovladače, ale nezkousnul ten RAID. Nabízí to několik možností - inicializovat "bios raid", ale pak napíše, že je raid poškozený a můžu pokračovat dál se ztrátou dat. Pak ale raid ukáže se správným názvem sil_xyzatd, takže ho vidí, ale nevidí na něm ty oddíly
Anebo můžu pokračovat se stávajícím stavem a pak to zahlásí "nedostatek místa na instalaci" čili s tím raidem nedokáže pracovat.
Třetí možnost je neinicializovat raid a pak vidím dva samostatné disky, z nichž sdb je prázdný a sda má přesně ty oddíly, které náležejí raidu, což je nesmysl...
A nakonec tu mám DVD Mageia1, které rovněž nastartuje dobře a ukáže všechny oddíly raidu tak, jak mají být, a můžu opravit instalaci Mageia2 (což je asi nesmysl) anebo novou instalaci na existující systémový oddíl - což je asi to, co udělám...
A otázky plynoucí z tohoto el Aborátu: lze stávající instalaci nějak opravit vnucením správného jádra? Je možné, že je nějaká potíž s ovladačem sil_sata s jádrem (asi) 3.3.6? Potkal někdo podobný problém, ať už s touto nebo jinou distribucí?

Díky moc
Honza

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 274
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
Re:"Nefunkční" raid po aktualizaci
« Odpověď #1 kdy: Srpen 06, 2012, 22:59:34 »
Aj po aktualizácii sa dá bootovať do "starého" jadra. Totiž dokáže "byť vedľa seba" aj niekoľko jadier. Len stačí v MCC nastaviť bootovanie do toho správneho jadra, síce ja nainštalovaných aj niekoľko.
Mageia 7/64 bit
Plasma5

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:"Nefunkční" raid po aktualizaci
« Odpověď #2 kdy: Srpen 07, 2012, 19:44:24 »
RAID0 je to nejmene stastne reseni, ktere muzes vymyslet ;) Tim hure na HW RAID radici.
Chces-li vetsi oddil, pouzij LVM. V pripade SW raid md0 (kvuli rychlosti). HW RAIDy jsou velmi problematicke. Nebrat.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 458
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:"Nefunkční" raid po aktualizaci
« Odpověď #3 kdy: Srpen 08, 2012, 15:48:05 »
Již na dvou strojích jsem měl problém s RAIDem a LVM na Mageia 2.
Existuje na to i bug: https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=5782

Zjistil jsem ale, že problém s RAIDem na jednom stroji (testovací) se chyba neprojeví, pokud se provede čistá instalace MGA2 z DVD (net install cd RAID nezvládne). Na druhém stroji, jen s RAID1 (bez LVM) to už nebudu testovat.

Jinak, žádný HW RAID na základních deskách se nekoná. Dokonce ani řadiče, kde je napsána podpora RAIDXY nejsou HW RAIDy. Je to jen SW RAID navíc zmršený o nějaké obskurity v BIOSu. Pod Windows se spešl ovladačem budiž (RAID0 bych si ale nelajzl). Tyto šmejdy je lepší vypnout a používat jen SW RAID. HW RAID je v hodně jiné cenové kategorii.