Autor Téma: Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N  (Přečteno 4744 krát)

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« kdy: Červenec 26, 2012, 11:52:38 »
Vážení přátelé,

po boji
http://forum.mageia.cz/index.php?topic=256.0
nyní řeším nastavení tisku na papír. Tiskárna sveřepě posunuje to, co by měla vytisknout jaksi nahoru a tudíž jsou vršky stránek uřezané, prostě oproti náhledům tisku (LibreOfiice, Okular) chybí třeba horní 2cm. Dělá to u tisku obrázků (Gwenview), *.pdf (Okular), textů a tabulek (LibreOffice), víc už nebývá moc důležité. Z toho usuzuju, že to není chyba uvedených programů, ale softwarová/é chyba/nastavení tiskárny. Co je blbý, že to nedělá dobrý dojem např. u daňového přiznání.

1.   Pokoušel jsem se to změnit ve vlastnostech tisku (Ctrl+P, Vlastnosti, Okraje) - zvětšil jsem horní okraj. Bezvýsledně, odmítá to mít vliv.
2.   Vlezl jsem dovnitř tiskárny browserem (zadal její IP adresu) a hloubal v jejím rozhraní.
Jediné, co by na to mohlo mít vliv je Printer Settings. No jo, jenže tam jsou nějaké další tiskárny jiných výrobců, viz screenshoty. Takže co myslíte, s čím bych se měl snažit hýbat ? Pokus -omyl mi přijde jako nemístné mrhání papírem.

Děkuji velmi zdvořile
Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #1 kdy: Červenec 26, 2012, 11:58:48 »
Prosim, setrete trochu mistem na serveru. Z uvedenych screenu stacil udelat vyrez a velikost vsech mohla byt jen 1/4 -- lepe by se to i cetlo/zobrazovalo.

IMHO by to mohly byt ony hodnoty "margins" (angl. okraje).
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 439
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #2 kdy: Červenec 26, 2012, 12:38:03 »
Já si spíš myslím, že by se tyto věci měly nastavit v ovladači přes MCC. Něco podobného mi dělá naše profi tiskárna (jen pár milimetrů). Jsem ale líný si to přenastavit. Pokud toto nastavení uděláš na tiskárně, posune se to i pro windows/MAC stroje, kde by to mohlo být v pořádku. Nedovedu si představit, že bych toto udělal já. To by mě ostatní asi zahlušili :)
« Poslední změna: Červenec 26, 2012, 12:43:27 od Joelp »

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #3 kdy: Červenec 26, 2012, 12:45:38 »
Nepsal, ze to v jinych OS funguje -- pochopil jsem, ze to dela vzdy.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 439
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #4 kdy: Červenec 26, 2012, 12:53:07 »
Nenapsal nic :)
Jelikož to je ale síťová tiskárna ...

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #5 kdy: Červenec 26, 2012, 15:08:10 »
Nepsal, ze to v jinych OS funguje -- pochopil jsem, ze to dela vzdy.

Aha, tak to ještě musím počkat; majitel compu s widlows je do neděle pryč.

Nicméně v LibreOffice to jde nastavit, že se posune horní okraj o 30mm níže. Ale v Okularu to nejde vůbec, takže přiznání k DPH, které mi posílá účetní to neřeší. kusím ještě AcroRead.

Nastavení v MCC nepřináší žádnou změnu, tam je volba buď o bod či dva :(

Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 439
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #6 kdy: Červenec 26, 2012, 21:58:19 »
tak to budou hloupé ovladače. Mě to v MCC jde nastavit poměrně přesně. Viz obrázek v předchozím postu.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #7 kdy: Červenec 27, 2012, 12:45:11 »
Měl jsem to defaultně nastavené jako Ty. I když vyšťavím "horní okraj" na maximum, tj. 100 bodů (a třeba i refreshnu x-ka), žádná změna tisku. Náhled tisku (LibreOffice, Okular, AcroRead) zkrátka vypadá jinak, než opravdický vytisknutý papír.

Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #8 kdy: Červenec 28, 2012, 14:06:02 »
Tak opět překvapení, nejprve jsem řešil, že mi síťová tiskárna nebyla schopna funkce
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=63984.0
a na ubuntím fóru jsem to řešil proto, že na té mašině je v provozu Edubuntu.
Jak jsem psal, vše se vyřešilo samo, ale tisk měl znaky stejných problémů, jako řeším tady. Jenže i tam se nakonec oba problémy vyřešily samy od sebe, Přiznání pro FÚ tedy mám možnost tisknout odtamtud.

Další problém, který jsem řešil kdysi na Mandrivě a mám i teď je, že při totiž tisku *.pdf třeba Okular sice znaky s interpunkcí zobrazí, ale nevytiskne. AcroRead je ani nezobrazí, ani nevytiskne. Edubuntí mašina to zobrazí i vytiskne naprosto korektně - jak znaky, tak horní okraj, čímž jsem tento topic na mageích mašinách začal, mám dvě a obě se chovají stejně.
Z toho jednoznačně vyplývá, že je to problém mašiny a nikoli tiskárny, tím tedy vyvracím předchozí prohlášení.

No a teď babo raď !

Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 273
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #9 kdy: Červenec 28, 2012, 23:55:24 »
Kedysi dávno, keď som ešte používal dualboot s Windowsom, mi atramentová tlačiareň HP 920 robila čosi podobné. Pod windowsom mi tlačila správne. Pod (vtedy ešte Mandrivou) mi stránku posúvala dole o dobré 2 cm a vpravo o 1 cm. Nijak raz som nebol schopný nastaviť v linuxe tlač tak, aby to tlačilo normálne.
Vyriešil som to tak, že som v /etc/cups/ppd/HP-920.ppd upravil nastavenia stránky A4. Presnejšie ide o hodnoty ImageableArea A4/A4. Aké hodnoty som nastavoval, veru si nepamätám, ale skús sa s tým pohrať, ako bude tlačiareň reagovať na zmenu. Snáď to bude v tom.
PS. Nezabudni si ten súbor najprv zálohovať a samozrejme robiť úpravy ako root.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #10 kdy: Červenec 31, 2012, 20:32:02 »
......... v /etc/cups/ppd/HP-920.ppd ..... ImageableArea A4/A4  .......

Chci se zeptat, zda zejména předmětný soubor bude pro tuto jednu tiskárnu shodný u různých mašin (podotýkám - mám Mandrivu 2010.2, dál 2x Mageia2, aktuální Edubuntu), anebo se modifikuje podle daného železa ?

Jako že bych ho vzal a z Edubuntu, jenž jediná tiskne uspokojivě, ho překopíroval na zlobivé compy ? A jestli je to jediný soubor, na kterém závisí tisk této tiskárny ?

Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 273
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #11 kdy: Červenec 31, 2012, 20:53:11 »
No, na túto otázku Ti ja veru fundovane odpovedať neviem. Skúsiť môžeš.
Nastavení je asi viac. Ale ja som chybu odstránil editáciou tohto súboru. Možné však je, že nastavenia v Edubuntu sú také isté ako v ostatných počítačoch, ale problém je kdesi inde (po ceste) a preto tie nastavenia budeš musieť skúsiť hľadať ručne. Ja som vytlačil niekoľko strán, kým som zistil, čo sa vlastne v tých štyroch číslach nastavuje. Potom som metódou skús-uvidíš našiel to správne nastavenie.
Ale žeby som bol na to odborník, nemôžem povedať. Preto nedokážem viac poradiť.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 439
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Nastavení tisku na stránku u Brother HL-5070N
« Odpověď #12 kdy: Červenec 31, 2012, 21:13:17 »
soubory .ppd jsou "něco jako ovladače". Já je dřív používal (v Mandrivě v MGA už jsou) abych rozjel naši profi tiskárnu.