Autor Téma: "Mizení" nainstalovaného softwaru  (Přečteno 4007 krát)

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
"Mizení" nainstalovaného softwaru
« kdy: Červen 24, 2012, 12:38:57 »
Zdravím všechny,
jsem zřejmě ten blb, který sedí u Linuxu, ale nemohu pochopit jak je možné, že řádně nainstaluji některé programy a ty někam "zmizí". Nejsou v základním menu všechny aplikce, nikde je prostě nenajdu. Týká se to konkrétně Transcode, Acrobat Reader aj. U jiných programů problém není. Můžete mi prosím poradit?
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 444
  • Karma: +19/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #1 kdy: Červen 24, 2012, 12:49:55 »
transcode nemá gui (grafické rozhraní), ovládá se a spouští se z příkazového řádku viz. http://www.abclinuxu.cz/software/multimedia/video/editory/transcode >> proto jej nenajdeš v menu

adobe reader není v repo, pokud jsi jej instaloval ze stránek adobe (z rpm balíčku), tak spuštěč najdeš v
menu >> kancelář >> více >> adobe reader

nabídku popisuju pro prostředí KDE4, u jiných se to může mírně lišit
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #2 kdy: Červen 24, 2012, 13:31:55 »
Dík za odpověď. Už chápu to s tím Transcode. Avšak Acrobat Reader se asi někam "zašil", protože v menu >> kancelář mám jen aplikace Libre Office a Okular, nic jiného (položka více chybí).
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 444
  • Karma: +19/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #3 kdy: Červen 24, 2012, 13:57:48 »
z čeho a jak jsi ten adobe reader instaloval? z rpm nebo bin balíčku ze stránek adobe?
jakou verzi? 9.5.1?

když do konzole zadáš acroread tak se adobe reader spustí?
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #4 kdy: Červen 25, 2012, 07:13:11 »
Většina nainstalovaných programů je seskupena ve složce
/usr/share/applications
Některé ručně instalované jsou pak v
/opt
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #5 kdy: Červen 25, 2012, 10:14:31 »
To Alda81: Když napíšu do konzole acroread, napíše mi bash: acroread: příkaz nenalezen. Instaloval jsem ho z rpm, proto je mi to záhadou. Ale když si uvědomím, že to co umí Acrobat Reader umí i Okular, takže ho vlastně ani nepotřebuji. Co Vy na to přátelé? I tak Vám všem děkuji za snahu mi pomoci.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 274
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #6 kdy: Červen 25, 2012, 10:47:37 »
Ja osobne Adobe Reader nainštalovaný mám, ale až tak úplne potrebný nie je. Veľmi dobrý je aj program Evince, ktorý v repu je.

Čo sa týka tej inštalácie - aký máš systém (32 alebo 64 bit - ak máš 64 bit - či máš povolené 32 bit zdroje???), ako inštaluješ, čo píše?
Mageia 7/64 bit
Plasma5

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 444
  • Karma: +19/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #7 kdy: Červen 25, 2012, 10:57:25 »
2 Steve, vypadá to, že se ti nenainstaloval,

zkus jej nainstalovat "znovu" tak, že na rpm balíček klikneš pravým myšítkem, vybereš Otevřít s >> Instalace software, pak po dotazu na heslo zadej heslo roota a nainstaluj to - to není možné, aby ti to nefungovalo  ;)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

paur

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 89
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #8 kdy: Červen 25, 2012, 11:44:25 »
... Ale když si uvědomím, že to co umí Acrobat Reader umí i Okular, takže ho vlastně ani nepotřebuji. Co Vy na to přátelé? I tak Vám všem děkuji za snahu mi pomoci.

Alternativy jsou většinou dostačující. Když jsem ale vyplňoval online formuláře při posledním sčítání obyvatel, bylo tuším nutné použít originál AdobeReader - myslím kvůli elektronickému podpisu nebo něčemu takovému.

Není náhodou rpm-ko s AdobeReaderem v repozitářích non-free nebo tainted? Plugin do prohlížeče tak je. Momentálně nejsem na linuxovém stroji...

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #9 kdy: Červen 25, 2012, 12:08:52 »
To Paur:
Nevím. Teď jsem se pokoušel v rpmdrake znovu Acrobat Reader najít (a příp. znovu instalovat), ale už ho vůbec nenašel, vypadá to, že byl z repo odstraněn. Ale to mi nevadí, sčítat lid nebudu ( :)) a alternativy jsou postačující.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 444
  • Karma: +19/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #10 kdy: Červen 25, 2012, 14:03:25 »
Není náhodou rpm-ko s AdobeReaderem v repozitářích non-free nebo tainted?
náhodou ne
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 461
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #11 kdy: Červen 27, 2012, 14:33:06 »
Ale když si uvědomím, že to co umí Acrobat Reader umí i Okular, takže ho vlastně ani nepotřebuji. Co Vy na to přátelé? I tak Vám všem děkuji za snahu mi pomoci.
Mě třeba okular moc nevyhovuju. Má mnohem horší zobrazování a proto se mi hůře z něj čte.

vichv

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 43
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #12 kdy: Červenec 20, 2012, 16:47:45 »
Ahojky, mě zmizel LibreOffis, a nainstalovat nejde hlásí chybějící závislosti
IBM T400 DualCore 2,4GHz, RAM 4G
Mageia 6 - 64bit

vichv

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 43
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #13 kdy: Červenec 20, 2012, 16:48:59 »
- libreoffice-base-3.5.5.1-1pts2.i586 (z důvodu nesplněného libreoffice-ure[== 3.5.5.1-1pts2])
IBM T400 DualCore 2,4GHz, RAM 4G
Mageia 6 - 64bit

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:"Mizení" nainstalovaného softwaru
« Odpověď #14 kdy: Červenec 20, 2012, 17:02:36 »
- libreoffice-base-3.5.5.1-1pts2.i586 (z důvodu nesplněného libreoffice-ure[== 3.5.5.1-1pts2])
Už se to tu řeší...
http://forum.mageia.cz/index.php?topic=259.msg2084#new
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)