Autor Téma: Mageia a dva monitory  (Přečteno 1982 krát)

Blasius

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 28
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Mageia a dva monitory
« kdy: Květen 12, 2012, 17:55:28 »
Pořídil jsem si k Notebooku externí LCD Monitor. (http://www.asus.cz/Display/LCD_Monitors/VS228H/)
Monitor notebooku má rozlišení 1366x768. Externí monitor 1920x1080. (Připojen je přez HDMI)
V Mageia Control Center jsem nastavil grafický server na dva monitory Flat Panel 1366x768 a Flat Panel 1920x1080. Rozlišení v grafickém serveru jsem nastavil na 1366x768, 24bpp.  Po restartu monitor na notebooku naběhne se správným rozlišením, ale externí monitor naběhne s nevhodným rozlišením (1280x800). Správné rozlišení musím nastavit pomocí prográmku Monitor settings (lxrandr). Jenže po restartu nedojde k žádné změně. Lze někde nastavit naběhnutí správného rozlišení externího monitoru hned po startu Mageiae?
Mageia 1 x86_64, KDE 4.6
notebook: ASUS U53JC
* Chipset – Intel HM55
* Up to 4 GB of RAM DDR3 (1066 MHz)
* 15.6-inch display with a resolution of 1366×768 pixels
* Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD (U53Jc)
* Winchester – 640 GB
* Optical Drive DVD Super-Multi

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia a dva monitory
« Odpověď #1 kdy: Květen 12, 2012, 17:59:03 »
ja to nastavil pomoci krandrtry a od te doby mi to drzi bez problemu...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Blasius

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 28
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia a dva monitory
« Odpověď #2 kdy: Květen 12, 2012, 18:52:16 »
Jak jednoduché,

děkuji
Mageia 1 x86_64, KDE 4.6
notebook: ASUS U53JC
* Chipset – Intel HM55
* Up to 4 GB of RAM DDR3 (1066 MHz)
* 15.6-inch display with a resolution of 1366×768 pixels
* Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD (U53Jc)
* Winchester – 640 GB
* Optical Drive DVD Super-Multi

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-2
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia a dva monitory
« Odpověď #3 kdy: Květen 12, 2012, 18:54:24 »
Jestli to funguje, ideal. Pokud ne, pridej krandtry do autostart :)
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Blasius

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 28
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia a dva monitory
« Odpověď #4 kdy: Květen 12, 2012, 20:00:20 »
Nastavení obrazovek se mi podařilo uskutečnit. Nepodařilo se to provést pomocí krandtry (v konzoli takový příkaz není...). Tak jsem hledal na googlu. Ten mi nabídl jestli raději nechci hledat krandrtray. V při pokusu o spuštění v konzoli mi to vynadalo, že něco nejde ...
Podrobnějším zkoumáním jsem zjistil, že krandrtray je součástí balíku kdebase4-workspace. Což mi připomělo, že kromě Mageia Control Center se na nastavení chování KDE dá použít i Nastavení systému (systemsettings). V něm v sekci Hardware je Obrazovka a Monitor. Zde jsem našel potřebná nastavení.
Jediný problém mám s tím, že pokud externí monitor odpojím nebo připojím (při vypnutém notebooku), tak při následujícím spuštění má někdy panel se správcem úloh špatnou velikost a musím ho přenastavovat.
Takže, jak jsem již psal, jak jednoduché, když člověk ví kde se to nastavuje  :D
Mageia 1 x86_64, KDE 4.6
notebook: ASUS U53JC
* Chipset – Intel HM55
* Up to 4 GB of RAM DDR3 (1066 MHz)
* 15.6-inch display with a resolution of 1366×768 pixels
* Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD (U53Jc)
* Winchester – 640 GB
* Optical Drive DVD Super-Multi