Myslím, že můj dotaz či potřebu pomoci, směřující k elegantnímu řešení má víc uživatelů. Taky se mi začíná zdát, že konkurence (M$) to má vyřešeno o dost uživatelsky přátelštěji, což je, myslím, více než zásadní výzva.
Malá domácí síť – články - od Milana Kozáka na Linuxexpresu či od Vlasty Otta na Abíčku jsou možná dokonalé, ale příliš složité. Pro nás, lamy, preferující GUI, určitě (princip „1000x slyšené je jiné než 1x viděné“, tedy pár screenshotů z klikátka je cíli bližší, než skvělý/jednoznačný popis příkazů).
Začnu tedy od topologie; myslím, také jedné z nejrozšířenějších; Nějaký ten router (před ním ADSL modem, či nějaké jiné připojovátko z bezdrátové obecní/městské wifi sítě -WAN), z routeru je připojené AP-čko pro noťas(y), dále switch 1/10 portů, poněvadž 1/5 už nestačil; kamsi vede jen jeden UTP kabel, takže je tam switch v pořadí druhý za tím prvním. Pak tu máme obecně nazývaný „hlavní“ comp, k němuž bývá napojena tiskárna, u nás je v něm i Tv karta, takže je to taky televize. V noťasech bývají dualbooty anebo samotné widle, poněvadž je např. služební. Děti mívají v compu třeba taky dualboot. Chceme tedy tisknout nezávisle ze všech compů, chceme přesouvat soubory z kteréhokoli na kterýkoli, třeba si z některého na nějaký jiný pouštět i video, když bude dat. tok dost rychlý (což netuším, zda např. Samba umožňuje).
Naše všerodinné compy mají již uvedené widlows (2x), mají MDV2010.0, MDV2010.2, Mageiu, Edubuntu; vše na jednom připojení k netu, na jedné LAN. Typická skladba. Chybí jen Mac.
Na Edubuntu jsem nainstaloval Sambu, prostřednictvím
http://wiki.ubuntu.cz/Samba Hned u druhého kroku mě to, nechápu proč, vyfuckovalo.
Předesílám ještě, že na jednom z widloidních compů má někdo pár souborů, nastavené ku sdílení. Ty byly viditelné na všech linuxových mašinách odnepaměti.
Nechci být na ubunťáky kousavý, ale když se na Wiki napíše „Jednoduchá grafická konfigurace Samby“, mám úsměv na líci, když následuje pouze několik oken s příkazy. GUI kde nikde tu nikde.
Na MDV i Mageie jsem v MCC nainstaloval Sambu (i samba servery), odklikal nastavení, páč nevím, co bych tam vůbec doplňoval či měnil.
Když v tuto chvíli otevřu na jakékoli mašině Dolphin, objeví se mi, krom stálých widloidích souborů, jen comp s Edubuntu, ale ať dělám, co dělám (např. dám adresář "sdílet", chce to heslo roota), nemůžu jej donutit ukázat v sobě cokoli (myšleno files, folders). Pak se taky ale nově objevilo jakési Mdvgroup a Workgroup v Samba Shares. A cosi též přibylo v Network a v Network Services, ale nikde nic viditelného, otvíratelného.
Mám rád polopatický přístup (zvlášť u věcí, jimž rozumím jen okrajově), takže pokud by byl někdo ochoten mě trošku nakopnout, mohu se pokusit po úspěšném rozchození své malé domácí sítě (tím myslím - jak jsem popsal – pár compů, do jednoho připojená tiskárna, některý s widlema, některý třeba s *.deb systémem, některý s *.rpm; tak, aby po definování určitých souborů byly navzálem kopírovatelné, přesouvatelné, tisknutelné, zkr. sdílecí) napsat článek zde na Wiki, doplněné screenshoty. Nejraději bych však v té topologii ještě uvedl možná poměrně zásadní eventualitu, že tiskárna rozhodně nemusí být připojená k jednomu z compů, ale může být síťová, z čehož vyplývá, že jsou všechny compy sobě postaveny na roveň, není žádný z nich server. Nechci, aby některý z compů musel běžet furt.
Problematiku malé domácí sítě řeší, zdá se, nejméně 80% uživatelů, a řekl bych, že většinou neúspěšně (na fóru se nikde neobjevuje „vyřešeno“).
Když píšu polopatické, myslím tím bližší specifikování základních podmínek, které je třeba pro fungování toho kterého typu malé domácí sítě (uvedené dva modely) splnit (předpokládám např., že když všechny compy jednotlivě mohou ven do netu, neměly by mít problém propojení vzájemně mezi sebou – vzájemný ping mezi compy bych si např. odpustil).
Uznávám, Linux má oproti Widlows např. obecně velmi sofistikovaný systém práv (z jasných důvodů), ale když pod tímto - takyOS - nakliká funkční malou domácí síť každý jouda bez jakýchkoli znalostí, musíme to mít taky stejně snadné; jinak se nemůžeme divit nízké popularitě; rád bych se o změnu k lepšímu přičinil. Pokud to tak snadné opravdu není, je to výzva pro vytvoření GUI nástoje pro takové lamy, jako jsem já, protože poptávka je asi docela vysoká. Otvírá to potom bezesporu další, třeba i netušené možnosti. A to je taky výzva.
Děkuji velmi zdvořile za pomoc
Pep