Autor Téma: Mageia systém  (Přečteno 2661 krát)

rabgulo

• Host
Mageia systém
« kdy: Srpen 08, 2011, 16:48:27 »
Ahojte.

Prosím vás, mohol by mi niekto napísať viac podrobností o distribúcii Mageia?

1. Je to iba prekopírovaná (forknutá) Mandriva alebo sa Mageia snaží byť v niečom lepšia?
2. Využíva pri spuštaní "rc skriptov" alebo má nejaký "service-manager"?
3. Hodí sa aj na server? Ako je to s bezpečnosťou a konfiguračnými súbormi, sú okomentované?
3. Ako budú vychádzať nové verzie? Aké verzie programov distribúcia využíva? (alebo dá sa niekde prehľadávať repozitár? podobne ako to má napríklad debian alebo ubuntu alebo arch linux)
4. Obsahuje aj neslobodné súčasti alebo sa snaží dodržiavať zásady slobodného softvéru?
5. Ako je to s čistotou systému? Snaží sa robiť všetko za mňa alebo mi necháva voľné ruky, čo sa týka konfigurácie? Môžem si nainštalovať iba základ z nejakého netboot-intall-CD a potom si tam doinštalovať len tie veci, ktoré chcem? Ak áno, môže sem niekto "pastnúť" aké procesy sú spustené po štarte v tej najosekanejšej verzii (teda iba základ systému)?

Možno som sa chcel opýtať aj viac, ale teraz už ma nič viac nenapadá. Ďakujem za odpovede.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia systém
« Odpověď #1 kdy: Srpen 08, 2011, 18:26:59 »
1. Je to iba prekopírovaná (forknutá) Mandriva alebo sa Mageia snaží byť v niečom lepšia?
Fork, ale zcela nezávislé.
2. Využíva pri spuštaní "rc skriptov" alebo má nejaký "service-manager"?
rc.scripty. Pro jejich správu používá nástroje MCC.
3. Hodí sa aj na server? Ako je to s bezpečnosťou a konfiguračnými súbormi, sú okomentované?
Je to především desktopové distro, ale konfiguráky jsou komentovány slušně. Některé věci je ale lepší (nutné) nastavovat z GUI.
3. Ako budú vychádzať nové verzie? Aké verzie programov distribúcia využíva? (alebo dá sa niekde prehľadávať repozitár? podobne ako to má napríklad debian alebo ubuntu alebo arch linux)
Nová verze distribuce bude uvolněna co 9 měsíců; procházet zdroje např. pomocí MCC (Mageia Control Center) a nebo na http://mageia.supp.name
4. Obsahuje aj neslobodné súčasti alebo sa snaží dodržiavať zásady slobodného softvéru?
Instalace DVD-Free má pouze svobodný software. Nesvobodný je v repozitáři "tained"
5. Ako je to s čistotou systému? Snaží sa robiť všetko za mňa alebo mi necháva voľné ruky, čo sa týka konfigurácie? Môžem si nainštalovať iba základ z nejakého netboot-intall-CD a potom si tam doinštalovať len tie veci, ktoré chcem? Ak áno, môže sem niekto "pastnúť" aké procesy sú spustené po štarte v tej najosekanejšej verzii (teda iba základ systému)?
Ano. Dá, z DVD/dual-arch CD si vybereš co chceš a co nechceš instalovat.

NEž se příště zeptáš, tak pohledej informace. Všechno už bylo napsané buďto na mageia.cz nebo mageia.org.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru