Autor Téma: blokace zásahů do systému  (Přečteno 3243 krát)

Krkovicka

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
blokace zásahů do systému
« kdy: Leden 19, 2013, 21:05:24 »
Zdravím Vás, asi se mi budete smát, ale jak zablokovat počítač proti instalaci či změně nastavení.
Mám heslo roota a heslo administrátora. běží u nás dva počítače s Mageia 1 (teď nebudu rozepisovat proč). Oba jsou stejné. Kamarádce během 14 dní po instalaci něco nefunguje. mě funguje všechno. Pokud jí dám můj počítač, přestane jí v krátké době také fungovat (ověření, že to není HW). Včera jsem jí půjčil notebook, protože jsem neměl čas se hrabat v jejím počítači. Nastavil jsem co chtěla a fungovalo to. Po hodině jsem šel okolo a už něco instalovala. Dnes už také notebook nefunguje.Nezná hesla ani do svého počítače ani do mého počítače, ale je to rodilý mluvčí s angličtinou, a tak se zřejmě dá snadno zeptat, jak něco instalovat, když neznám heslo ani roota ani aministrátora. Angličtinu zná dobře a asi strejda Google vždy pomůže - a pak pláč: už mi to zase nefunguje a hledej! PS. Poznámka, ona není počítačový Guru ani kouzelník.
A tak bych znovu opakoval první větu: Jak udělat, aby nemohla změnit nastavení.
PS. Nechtěl bych dělat administrátora ve velké firmě.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:blokace zásahů do systému
« Odpověď #1 kdy: Leden 19, 2013, 21:08:46 »
Jaky je rozdil mezi "rootem" a "administraotrem"?? Jestli nema heslo na roota a ani sudo, tak nic nenainstaluje. Takze bud a nebo.
A navic proc se ji nezeptas "jak to instalujes", pripadne "nesahej na to"???
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Krkovicka

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Leden 21, 2013, 21:08:11 »
Stát za někým a hlídat co dělá se mi nějak časově nehodí. Mám svoji práci. Na dotaz co dělala mi odpoví "nevím, něco mi tam poradili, tak jsem to zkopírovala.."

Administrátor a root - jo, špatně jsem o napsal. Tedy administrátor a uživatel s dalšími právy. Vím, že je lze podrobně nastavovat a určitě nepoužívám heslo jako "heslo", ani "1234".

Už mě zase volá - přestal jí fungovat zvuk u dalšího počítače - ničitel počítačů!!!

Je lepší, když auživatel neumí anglicky, nebo jen blbě. Takhle najde na netu i jak sestrojit atomovku. Doufám, že to taky nezkusí!!!!

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
« Odpověď #3 kdy: Leden 21, 2013, 21:12:03 »
Je mozne, ze system je OK, jen si rozdrbla uzivatelsky profil...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Krkovicka

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Leden 29, 2013, 21:29:57 »
díky za rady, zjistil jsem, "netvrdší" omezení je, pokud je jako jiný uživatel. Pak už nemůže prakticky nic. Ale.. nemůže ani vypnout počítač. Když dá vypnout, chce to heslo uživatele s dalšími právy, a dokud ho nedostane, nevypne počítač.

Takže moje otázky zní, jak může sama nastartovat počítač jako jiný uživatel, aniž by to po ní chtělo přístupové heslo (je jediný uživatel) a vypnout počítač, aniž by to zase chtělo po ní heslo.

Připadá mi, že by to mělo jít normálně nastavit, ale zatím jsem vždy zadrhnul - pokud jsem jen někde něco přehlédl, prosím o odkaz.

K.

Ivko

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Leden 29, 2013, 21:55:13 »
Systémové nastavenia → Prihlasovacia obrazovka → Pohodlie
Tam nastav, že bez hesla sa automaticky prihlási ona a daj aj ako predvoleného užívateľa.

Systémové nastavenia → Prihlasovacia obrazovka → Vypnutie
Tu nastav, že môžu lokálne vypínať všetci.

Takto systém bude nabiehať stále "pre ňu" a Ty, keď budeš chcieť čosi s ním robiť vo svojom profile, jednoducho zmeníš užívateľa, ktorý už je zaheslovaný - teda tam sa nijak nedostane. Viac ako rozhádzať svoje nastavenia nebude môcť, lebo sa inde nedostane.
Mageia 9/64 bit
Plasma5

Krkovicka

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Únor 03, 2013, 10:11:08 »
Díky Ivko,

perfektní odpověď, ještě jsem sice nevyzkoušel, ale myslím, že to bude perfektní.

Považuji tuto věc za vyřešenou.