Taky záleží, jestli ti kamarádi mají trochu trpělivosti, když jim nejde něco hned napoprvé. Já mám zkušenost spíš negativní. Švagr si koupil notebook bez systému, s tím že ho chce jen na internet a, že mu tam dám linux. Všechno sem mu nastavil, zaktualizoval, všechno mu fungovalo. Za 3 dny došel s tím, že tam má windows, protože akorát vyšla VISTA a někdo mu ji nabídl... Za další týden přišel s tím, že se mu ten super systém zkolaboval a potřeboval by ho rozchodit, že tam má nějaké data, které chce zachránit. Nadal sem mu a řekl, že kdyby s tím nic nedělal a nechal jak to bylo s linuxem, tak mu to pořád chodí. Vzal sem Live CD linuxu, vytáhl mu ty data a nechal notebook v nefunkčním stavu, ať mu to zprovozní ten kdo mu dal tu "super" VISTU. Za dalších pár týdnů mu to zkolabovalo zase a já mu tam opět na jeho žádost cpal linux. Což mu opět dlouho nevydrželo a zas tam měl windows. Pak sem se o to přestal zajímat...
Prostě neměl ani zájem dojít za mnou, že s tím linuxem má nějaký problém a že by chtěl poradit. A přitom šlo jen o to, že v linuxu neměl M$ Office ale "jen" Open Office a nemohl pochopit, že ty dokumenty z OOF nejdou otevřít v M$OF a že je musí ukládat v patřičném typu souboru.
Ale abych řekl i nějaké pozitivum, tak manželce sem do NetBooku místo windows nahrál Linux a nemůže si ho vynachválit :-) Spíš ještě nadává na windows, který mají v práci...
Je to prostě jen o člověku. Takže pokud ti kamarádi jsou trochu technických typů aspoň co se počítačů a softwaru týká, tak bych jim nejspíš změnu OS doporučil. Ale stejně bych jim nejdřív dal ty Live CD ať si to můžou několik dní vyzkoušet a pak ať ti řeknout: ANO chci ten linux, nebo ne je to strašné... ;-)