Tak jsem to nakonec po měsíci vyřešil. Sepíšu jak. Třeba to někomu pomůže a nějaký kolega expert to třeba odborně dokomentuje ať je to jasný všem obdobným amatérům :-).
Bylo nutné ty proměnné (LOCL....) nastavit v souboru .bash_profile na UTF-8. Poté byl problém s diakritikou vyřešen. Možná so někdo řekne:"to je přeci jasný, vole", ale jednak nejsem linux borec a jednak jsem si myslel, že nějakým "set LC , LANG blabla nebo export LC_.... je to nastavené. Ale nebylo.Areca si furt tahala něco jinýho.
Pak nastal druhý problém. Zaloha proběhla, ale kvůli právům se fotky nezobrazovaly. Recovery jsem dělal jako user. Potřeboval jsem spustit arecu jako root. Ta ale obdobným způsobem si nastavené UTF-8 v .bash_profile nechtěla vzít. Musel jsem ji jako root spustit z konzole.
A konečně mám všechny fotky zachráněné.
A ještě nakonec: Když jsem byl v úzkých, použil jsem synův PC s windows7. Tam jsem zachránil 75% fotek. Fotky u nás (v mageia) spravuje manželka.Ta řadu adresářů nazvala tak, že poslední znak v názvu byla mezera. S tím jsem si ve win neporadil. Fotky z těchto adresářu se přes win neobnovily.