No netušil jsem, že v těch distribucích může být tak markantní rozdíl:
Takže to je výsledek -
1) Ubuntu nepoužitelné, jedno jaká verze - LTS 22.04 nebo 23.04 a je jedno jaké jádro . zvuk se zasekne vždy a v každém prohlížeči, Pravé tlačítko touchpad funguje správně i v Gnome (Wayland)
2) Pro mě překvapující, Debian 12 zvuk bez jediného problému (a přitom je Ubuntu odvozeno od Debianu), avšak při dalším restartu "ztratí Grubu2 zavaděč Windows a už ho nenajde (také překvapující, netušil jsem, že je to vůbec možné).
3) Solus - zvuk snad ještě lepší, ovšem k instalci odmítne označit jakýkoli oddíl i ten volný, dokonce vlastním Gparted zformátovaný na Ext 4 primární. Pokud jsem volíl instalovat místo Debianu 12, vše probíhá hladce až to nahlásilo těsně před zahájením: instalace se nezdařila.¨Pravé tlačítko myši funguje správně i v Gnome (Wayland)
4) Zorin OS - dopadl nejhůře - žádný zvuk na výstupu
5) Nelépe dopadla Mageia Linux 9, zvukový výstup bez problému, zavaděč Windows Grub2 neztrácí, narozdíl od Debianu, jediná potíž - po aktualizaci kernel. OS tvrdí: "Nelze nalézt žádné zvukové zařízení". Naštěstí lze snadno nastavit jako výchozí původní verzi kernel 6.4.9-desktop-4.mga9.
Problém byl jen s pravým tlačítkem touchpad, které nefunguje v Gnome (Wayland), zato funguje bez problémy v Gnome na Xorg
Plyne z toho, že: další jádra již nebudou zvukový HW podporovat, tedy ani Mageia 10 do budoucna ?
U Gnome Wayland též nebude nikdy fungovat pravé tlačítko touchpad ?