Autor Téma: Sdílení připojení z LANu do LANu  (Přečteno 5033 krát)

mojrv

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Sdílení připojení z LANu do LANu
« kdy: Únor 09, 2014, 20:08:32 »
Jsem připojen na kolejní síti přes drát (zabezpečení sítě je řešeno 802.1x, pojím se přes wpa_supplicant). V mga3 mi fungovalo sdílení tohoto připojení přes druhou síťovku do wifi routeru. Už v mga3 byl problém při sdílení - musel se pustit firewall a povolit pouze pro rozhraní, přes nějž se počítač připojuje k internetu. V mga4 už nepomáhá ani to. Původně jsem si myslel, že to bude nějakým zatuhlým nastavením z mga3, tak jsem (ačkoli po jinak úspěšném upgradu na mga4) přeinstaloval systém. Nejdřív mě udivila změna názvů rozhraní z klasického eth0 a eth2 na enp7s6 a enp6s0:
Kód: [Vybrat]
# ifconfig
enp6s0    Link encap:Ethernet  HWadr XX:XX:XX:XX:XX:XX 
          inet adr:192.168.1.1  Všesměr:192.168.1.255 Maska:255.255.255.0
          inet6-adr: xxxx::xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/xx Rozsah:Linka
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:177 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:46 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:60534 (59.1 KiB)  TX bytes:7193 (7.0 KiB)

enp7s6    Link encap:Ethernet  HWadr XX:XX:XX:XX:XX:XX
          inet adr:147.33.229.140  Všesměr:147.33.229.255 Maska:255.255.255.0
          inet6-adr: xxxx::xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/xx Rozsah:Linka
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:13548 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7713 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000                                                                                                                                                                                                 
          RX bytes:14737589 (14.0 MiB)  TX bytes:823519 (804.2 KiB)                                                                                                                                                                         

lo        Link encap:Místní smyčka                                                                                                                                                                                                           
          inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0                                                                                                                                                                                                 
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač                                                                                                                                                                                                 
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:65536  Metrika:1                                                                                                                                                                                       
          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0                                                                                                                                                                                 
          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                                                                                               
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0                                                                                                                                                                                                   
          RX bytes:240 (240.0 b)  TX bytes:240 (240.0 b)
Ovšem mnohem víc mne mrzí, že situace je úplně stejná.
# cat /etc/shorewall/interfaces                                                                                                                                                                               

#ZONE           INTERFACE               OPTIONS                                                                                                                                                                                             
net     enp7s6  detect     
Když dám v mcc Sdílet připojení s ostatními lokálními počítači, dám sdílet enp7s6 a napíše mi to:

V systému nebyla nalezena žádný ethernetový adaptér nastavený pro LAN.

K jeho konfiguraci prosím spusťte průvodce nastavením hardwaru  a zajistěte, aby nebylo toto rozhraní do LAN chráněno Mageia firewallem.
Jakmile dám vytvořit nové síťové rozhraní -> Pevné (ethernet) -> enp6s0 -> ruční nastavení ->

IP adresa: 192.168.1.1
Maska sítě: 255.255.255.0
Brána (gateway):
DNS server 1: 147.33.226.11
DNS server 2: 147.33.86.11
Název počítače: (stejný jako u enp7s6)

napíše mi chybovou hlášku:
Při testu spojení na síti se vyskytly problémy.

To může být způsobeno neplatným nastavením sítě nebo problémy na vašem modemu nebo směrovači.

Můžete zkusit znovu spustit nastavení a ověřit volby pro připojení.

V mga3 toto fungovalo, i když jsem musel trochu prohledat fóra a buglisty, ale teď už ani ťuk.

Dělám něco špatně?

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Sdílení připojení z LANu do LANu
« Odpověď #1 kdy: Únor 10, 2014, 09:23:46 »
Sdileni pripojeni jsem nikdy neresil, tak s tim ti bohuzel nepomuzu -- nevim.
Ale vysvetlim ono zmizeni eth0/wlan0 za ty silene znaky, ktere nedavaji (na prvni pohled) smysl. Spousta zmen se odehrala v kernelu od verze MGA3 na MGA4. Drive se jmeno sitove karty pridelovalo kernelem dle poradi, ve kterem ji nasel. Tohle bohuzel vedlo na serverech (kde je vice sitovych karet) k tomu, ze se mohlo stat, ze eth0 a eth1 pred bootem budou prohozeny (na nekteryhc serverech je tech sitovych karet dokonce jeste vice 6), coz pak muze udelat poradny zmatek a neporadek. Proto se zacalo s pojmenovanim dle toho, do ktereho slotu je dana sitova karta pripojena. Je pravda, da se to prejmenovat (pripadne udelat alias), ale nemyslim, ze by to resilo tvuj problem.

Se sdilenim site jsem mival snad vzdycky problem - musel se upravovat Firewall a podobne. Ale delal jsem to naposledy pred par lety...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

quantata

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Sdílení připojení z LANu do LANu
« Odpověď #2 kdy: Září 11, 2014, 17:40:20 »
já jsem jednou posunula tuhle webku bráchovi a ten to pak udělal.... Jestli to nepomůže zkusím se jej zeptat.