Od Mageii 3 se nemuze pouzit prikaz dd pro hybridni iso soubory na vytvoreni USB live disku. Jinak by take Mandriva Seed byla uzitecna, ale ta je jen pro verze MGA 1 az 2. Viz. http://wiki.mageia.cz/instalace-live_usb
To jsem napsal špatně. Omlouvám se. Pro hybridní
.iso soubory nelze použít program
mandriva-seed a momentálně ani
unetbootin.
Vytvoření USB je relativně jednoduché pokud se nebojíš konzole.
V konzoli se přihlas příkazem su jako root a stažený ISO soubor zkopíruješ následujícím příkazem
dd bs=4M if=/cesta/na/mageia.iso of=/dev/sdx
kde /dev/sdx je USB disk, na který potřebuješ ISO nahrát
Kritická část celého procesu je zjištění správného čísla USB disku. Při zadání špatného zařízení si můžeš smazat data na některém z tvých pevných disků.
Jsou různé metody jak zjistit správné zařízení. Můžeš zkusit tento příkaz
ls -l /dev/disk/by-id/*usb*
ve výpisu dostaneš něco takového
lrwxrwxrwx 1 root root 9 čec 31 20:54 /dev/disk/by-id/usb-_silicon-power_10101814E6AA1F00B15B0071-0:0 -> ../../sdh
V mém případě je tedy USB disk /dev/sdh
Nemusím snad upozorňovat, že tímto si na USB smažeš veškerá data
ode mne +1 i za úspěšnou pomoc uživateli lavatera.
Při instalaci to navíc přeskočilo fázi výběr balíčků, správa software a nastavení monitoru..... To jsem si uvědomila až dodatečně, když jsem si znovu prohlížela obrázky z průběhu instalace. Stáhnu DVD MGA3 (zatím jsem měla MGA2) a vklidu zkusím znovu. Instalovala jsem navíc hodně daleko od WI-FI, je tu často problém s připojením. Mám volných víc než 100GB, tak s místem problém nebude. Hlavně že už vím, že to jde. Taky se podívám, jak rozděluje disk. Už se těším na zítřek, Mandrivu jsem narozdíl od win xp instalovala ráda.
Jak jsi na tom? MGA3 frčí? Jinak také pochvala za snahu, šikula!
to all: konečně jsem se k tomu dostal, přepracoval jsem
http://wiki.mageia.cz/instalace-live_usb , kde jsou další programy a návody na tvorbu LiveUSB, jako jsou:
Vypátral jsem také další programy, ale nefungovaly pro vytvoření LiveUSB MGA3:
- ROSA Image Writer - nejde spustit v MGA2, v MGA 3 ano, ale nenabootoval jsem z LiveUSB
- LiveUSB Install - v MGA2 nevím, z MGA3 - nenabootoval jsem LiveUSB MGA3 liveDVD verzi
Tak jako vždy prosím o kontrolu, upravit se to dá vždy!