Pro testování jsem si zakoupil externí USB numerickou klávesnici
Trust - 14522, která je identifikována jako:
$ lsusb
Bus 003 Device 002: ID 05a4:9837 Ortek Technology, Inc.
Bus 003 Device 003: ID 05a4:9862 Ortek Technology, Inc.
Správně by numerická klávesnice (na PC, notebooku nebo externí přes USB připojená k notebooku) měla fungovat takto:
Když je NumLock zapnutý = číslice, kalkulátor
Když je NumLock vypnutý = pohybování kurzorem myši (pokud je tato funkce aktivována v Nastavení systému>Vstupní zařízení>Myš>Navigace pomocí myši>Pohybovat myší pomocí klávesnice (použitím numer. klávesnice))
Tak to ale není a už jasně vím proč:
- NumLock na externí klávesnici zapnutý:
- externí USB numerická klávesnice píše po stisknutí numerických kláves číslice. Ve všech programech (i ve Wine).
- pokud ovšem aktivuješ v Nastavení systému → Vstupní zařízení → Myš → Navigace pomocí myši → zatrhnutím Pohybovat myší pomocí klávesnice (použitím numerické klávesnice), psát číslice není možné, protože systém nahradil číslice funkcemi pohybu pro ukazatele myši! Takto i bude reagovat na klávesnici notebooku, kde po stisknutí klávesy NumLk se pohyb myší ovládá klávesami m,j,k,l,u,i,o,ý,á,í (je vlastně 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9)
- NumLock na externí klávesnici vypnutý:
- klávesnice se přepne na funkční klávesy (jako je klávesa Home, End, Ins, PgUp, PgDn, Del, kurzorové šipky ap.)
tak je to např. ve Windows XP, tam to funguje perfektně.
Zkoušel jsem to i na svém firemním notebooku s WinXP a tam se to chová stejně tak, jak jsem popsal výše. Ano, je tam i funkce, kdy má být tato funkce pohybu myší aktivní, zda při zapnutém NumLock či vypnutém, ale po přepnutí mi to nefungovalo tak jak mělo = ovladání ukazatele myši při vypnutém NumLock.
Proč tedy neovládat ukazatele myší pomocí externí USB numerické klávesnice a přitom psát numera za použití klasické kombinace kláves SHIFT+číslo na tvém ASUSu ?
TIP:
Nastavení systému →
Vstupní zařízení →
Klávesnice →
Pokročilé → zatrhnutím
Nastavit volby klávesnice je mnoho dalších funkcí, které ovlivní chování klávesnice. Stačí jen vybrat podle svého gusta.