Autor Téma: Mageia pro kamarády ?  (Přečteno 3381 krát)

Fras

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
Mageia pro kamarády ?
« kdy: Únor 07, 2012, 23:36:32 »
 Mezi slepými jednooký králem. A tak se na mne řada lidí obrací s
otázkami "kolem počítačů". Několika uživatelům již zlobí XP-čka,
kterých podpora beztak pomalu a jistě končí. Pohrávám si nyní s
myšlenkou zkusit jim nainstalovat Mageiu. I když sám už pár let jedu v
Mandriva/Mageia, mám trochu obavy z instalace kamarádům. Mám strach, že
se třeba po nějaké aktualizaci něco stane. Přestane jít wifi,film, zvuk...nebo
nevím co. Budou mne proklínat?! Předpokládám,že instalace proběhne ok, vše pude
nastavit. "Moji" uživatelé počítač využívají na internet, mail,
facebook, skype, fotky, .... Jak tedy co nejlépe zajistit systém?
Zakázat aktualizace? Je to potom bezpečné? Jak to děláte a jaké máte
zkušenosti s instalací "třetím" osobám? Uvítám váš komentář, kritiku poznámky. Děkuji.

Peťoš

• Administrator
  • Hero Member
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia pro kamarády ?
« Odpověď #1 kdy: Únor 07, 2012, 23:54:10 »
Vsem znamym v mem okoli instaluji vzdy pouze otevrene reseni (Linux). Pokud nemaji konkretni pozadavky (to si to pak obvykle ovsem instaluji sami), tak dostanou Mageia (drive Mandriva Linux), ktery pri instalaci nastavim, nakonfiguruji a primo na jejich HW a na miste (doma) otestuji, ze vse funguje (tisk, sken, skype, hudbu... vsechno).
Po tomto udelam zalohu celeho systemu (ne dat, ale systemu, ne dat!) a vypalim na DVD, ktere maji za ukol chranit (obvykle je to 1x8GiB-dvouvrstve DVD).
Dostanou tam do zakladu TeamViewer a instrukce, jak jej spustit v pripade, ze maji problem a jak mi presne problem popsat. Mam databazi s tim, co jsem komu instaloval, kdy a jakou verzi a na jaky HW, pripadne nestandardni problemy.
No a to je vsechno. Nutim je hledat si reseni prvne na vlastni pest -- forum ci wiki -- a maji vytisknute me clanky k ovladacimu centru MCC. Pokud je informace/reseni tam, pouze na dane misto poukazu. Pokud ne, poresim to pres TeamViewer - jen jednou jsem resil vetsi problem, ke kteremu jsem musel vyrazit osobne (a to nastesti jen pres mesto, ne nikam dal) a potom obnovit system z DVD.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Fras

• Newbie
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Únor 08, 2012, 22:04:49 »
Děkuji. Odpověď předčila moje veškerá očekávání. Už jenom lituji, že jsem si neobjednal včas ty nálepky....že bych po instalaci kámošům přelepil i win logo :-)

paur

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
    • blog
« Odpověď #3 kdy: Únor 09, 2012, 09:02:40 »
Nálepky lze vyrobit svépomocí. Já to dělám tak, že vytisknu obrázek na samolepku a tu potom přelepím průhlednou lepící páskou a oříznu. Pokud je tisk kvalitní, vypadají naprosto profesionálně. Jde také použít normální papír a tenká oboustranná lepící páska (třeba z prodejny koberců).

alda81

• Sr. Member
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
« Odpověď #4 kdy: Únor 09, 2012, 16:54:51 »
Už jenom lituji, že jsem si neobjednal včas ty nálepky....

nová akce by měla proběhnout začátkem letošního roku http://www.abclinuxu.cz/blog/Trable/2011/12/komunitni-akce-2 takže stačí vydržet a dočkáš se
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Rellik

• Sr. Member
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
« Odpověď #5 kdy: Únor 10, 2012, 17:18:11 »
Taky záleží, jestli ti kamarádi mají trochu trpělivosti, když jim nejde něco hned napoprvé. Já mám zkušenost spíš negativní. Švagr si koupil notebook bez systému, s tím že ho chce jen na internet a, že mu tam dám linux. Všechno sem mu nastavil, zaktualizoval, všechno mu fungovalo. Za 3 dny došel s tím, že tam má windows, protože akorát vyšla VISTA a někdo mu ji nabídl... Za další týden přišel s tím, že se mu ten super systém zkolaboval a potřeboval by ho rozchodit, že tam má nějaké data, které chce zachránit. Nadal sem mu a řekl, že kdyby s tím nic nedělal a nechal jak to bylo s linuxem, tak mu to pořád chodí. Vzal sem Live CD linuxu, vytáhl mu ty data a nechal notebook v nefunkčním stavu, ať mu to zprovozní ten kdo mu dal tu "super" VISTU. Za dalších pár týdnů mu to zkolabovalo zase a já mu tam opět na jeho žádost cpal linux. Což mu opět dlouho nevydrželo a zas tam měl windows. Pak sem se o to přestal zajímat...
Prostě neměl ani zájem dojít za mnou, že s tím linuxem má nějaký problém a že by chtěl poradit. A přitom šlo jen o to, že v linuxu neměl M$ Office ale "jen" Open Office a nemohl pochopit, že ty dokumenty z OOF nejdou otevřít v M$OF a že je musí ukládat v patřičném typu souboru.

Ale abych řekl i nějaké pozitivum, tak manželce sem do NetBooku místo windows nahrál Linux a nemůže si ho vynachválit :-) Spíš ještě nadává na windows, který mají v práci...
Je to prostě jen o člověku. Takže pokud ti kamarádi jsou trochu technických typů aspoň co se počítačů a softwaru týká, tak bych jim nejspíš změnu OS doporučil. Ale stejně bych jim nejdřív dal ty Live CD ať si to můžou několik dní vyzkoušet a pak ať ti řeknout: ANO chci ten linux, nebo ne je to strašné... ;-)
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

z.pepa

• Jr. Member
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Únor 10, 2012, 21:42:38 »
To s tím LiveCD jsem udělal u jedné kamarádky, půjčila to dál a ten další dál, no a já se teď starám o 12 notebooků. Tím starám mám na mysli, že když vyjde nová verze, tak jim to raději povyšuju já. Jinak si vše zvládnou sami, resp. jen aktualizují a musím zaklepat, nikdy žádný problém.
Kdyby to četl nějaký nováček, jsem BFU, tedy zároveň důkaz, že instalace Linuxu a Mageia obzvlášť je i pro voly  ;)
Takže se toho nebát a hlavně hledat na fóru, číst, googlit a nebo se tady zeptat (doporučuji dodržovat tuto posloupnost).
Mageia 2 (32bit)
KDE 4.8.2

Jsem BFU, ale mozek a tlačítko "Vyhledat" používám :)