Autor Téma: Nefunkcny drakconf  (Přečteno 586 krát)

oro

  • Host
Nefunkcny drakconf
« kdy: Květen 08, 2018, 10:24:31 »
Pri spusteni drakconf (mcc) sa objavi okno s kategoriami (software, hardware ...), ale jednotlive ponuky v pravej casti okna uz nie (instalacia ...). Pri spusteni z prikazoveho riadku to vyzera takto:

[prvy@pcorohost ~]$ drakconf
Too late to run INIT block at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.2/i386-linux-thread-multi/Glib/Object/Introspection.pm line 257.
Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings
Subroutine Gtk3::main redefined at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 525.

Mozete mi niekto pomoct?

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #1 kdy: Květen 08, 2018, 18:40:35 »
jaké jádro máš v systému? zadej do příkazového řádku uname -a a výpis sem vlož

podobná chyba se u mě projevila projevila v pátek u čerstvě instalovaného systému, který jsem následně updatoval,
moje druhá otázka zní jestli se jedná o čerstvou instalaci nebo o průběžně aktualizovaný systém, který používáš delší dobu?

jestli budeš mít stejné symptomy jako já, tak napíšu co mě pomohlo  ;)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #2 kdy: Květen 10, 2018, 10:37:21 »
uname -a
Linux pcorohost.oronet 4.14.30-desktop-3.mga6 #1 SMP Sun Mar 25 23:26:07 UTC 2018 i686 i686 i686 GNU/Linux
Nie je to cerstva instalacia. Predpokladam, ze sa to stalo pri niektorom update.
Co Ti pomohlo?

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #3 kdy: Květen 10, 2018, 14:40:43 »
já jsem měl trochu odlišný problém, který spočíval navíc v tom, že mi nechtěl bootovat systém s posledním jádrem a bootoval jen s tím, které se nainstalovalo při instalaci (měl jsem čistou instalaci a provedl jsem potom update), to ale není tvůj problém, ty máš aktuálně poslední jádro

můžeš zkusit nabootovat se starším jádrem (zvolíš si ho při bootu v Advanced options for Mageia) a vyzkoušet jestli ti mcc funguje správně, pokud ano, tak odeber přes správce softwaru v mcc (drakconf) poslední jádro, restartuj PC a pak jej znova nainstaluj, pokud ti to nebude fungovat správně ani se starším jádrem, tak to bude úplně jiný problém a budeme muset hledat dál
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #4 kdy: Květen 10, 2018, 19:14:43 »
Nepomohlo to. To iste aj so starsimi jadrami. Vdaka za ochotu.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #5 kdy: Květen 11, 2018, 18:12:56 »
zeptám se ještě jinak, co ti vypíše pod rootem příkaz drakrpm? případně nějaký další příkaz z těchto nástrojů https://www.mandrivalinux.cz/spravce-softwaru-v-mandriva-linuxu-drakrpm/

spustí se instalace softwaru nebo to vypíše nějakou podrobnější hlášku, od které by se dalo odrazit?

ta tvá hláška uvedená v prvním příspěvku se víceméně zobrazuje i když systém funguje správně
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #6 kdy: Květen 12, 2018, 10:00:48 »
drakrpm
Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings
Subroutine Gtk3::main redefined at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 525.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Use of uninitialized value $value in numeric eq (==) at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 779.
Impossible to set by_group view as default
getting lock on urpmi
using mirror http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/6/i586
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Core Release.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Nonfree Release.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Release2/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Updates/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Backports/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Release2/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Updates/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Backports/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Tainted Backports/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Release (distrib1)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Updates (distrib3)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Backports (distrib7)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Release (distrib11)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Updates (distrib13)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Backports (distrib17)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Tainted Backports (distrib27)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Release (distrib31)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Updates (distrib33)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Core Backports (distrib37)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Release (distrib41)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Updates (distrib43)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Nonfree Backports (distrib47)/synthesis.hdlist.cz]
examining synthesis file [/var/lib/urpmi/Tainted Backports (distrib57)/synthesis.hdlist.cz]
unlocking urpmi database
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 drakids
Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings
Subroutine Gtk3::main redefined at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 525.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 draknetcenter
Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings
Subroutine Gtk3::main redefined at /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.22.3/Gtk3.pm line 525.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vsetky jednotlive konfiguracne nastroje, ktore som skusal,  funguju. Vypis je z niektorych uvedeny vyssie.
Nefunguje len tento drakconf, ktory zastresuje vsetky ostatne. Neviem z kadial si taha jednotlive polozky, ci z konfigurakov, ci z databazy, alebo si kontroluje jednotlive spustitelne subory?

Vdaka za snahu pomoct, cenim si to. Dalej to ale riesit nebudem. Ked sa velmi nastvem a bude cas, tak spustim drakconf cez debuger, mozno na nieco pridem.

Oto.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #7 kdy: Květen 12, 2018, 11:27:14 »
možná to bude něco podobného https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=20104
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #8 kdy: Květen 12, 2018, 12:15:21 »
Popis v odkaze vravi, ze sa mu to stavalo len na istych typoch Intel 810 kariet a ja mam na tom stroji NVIDIA 9600. Ale skusil som to. Bohuzial nepomohlo.

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #9 kdy: Květen 12, 2018, 17:10:31 »
Tak som nato asi prisiel. Takto vyzera vypis logu (sudo journalctl -f):
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
May 12 16:48:42 localhost pkexec[4253]: prvy: Executing command [USER=root] [TTY=unknown] [CWD=/home/prvy] [COMMAND=/usr/libexec/drakconf]
May 12 16:48:42 localhost drakconf[4253]: ### Program is starting ###
May 12 16:48:44 localhost kernel: traps: WebKitWebProces[4274] trap invalid opcode ip:b395f446 sp:bfc6c1b0 error:0 in libjavascriptcoregtk-4.0.so.18.7.9[b303e000+e87000]
May 12 16:49:03 localhost drakconf[4253]: modified file /etc/mcc.conf
May 12 16:49:03 localhost drakconf[4253]: ### Program is exiting ###
May 12 16:49:03 localhost drakconf[4253]: ### Program is exiting ###
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predpokladam teda, ze pri niektorom update sa dostala do systemu kniznica libjavascriptcoregtk-4.0.so.18.7.9, v ktorej je zrejme pouzity kod s instrukciou SSE2, ktory v 32bitovom AMD XP 1700+ nie je. V tomto CPU je SSE aj SSE-extended, ale nie SSE2.
Z tohto dovodu som napriklad nemohol pouzit KDE, ale som pouzil LXDE, ktore funguje aj bez pouzitia instrukcie SSE2.
Kvoli tomuto dovodu som nevedel compilovat ani Gentoo, ani Funtoo! Vzdy mi vysiel system kde mi nechodil ani Firefox (ani KDE). Ten podla popisu najdeneho niekde na WEBe uz ani nejde v novych verziach prelozit bez instrukcii SSE2. Tak sa vobec cudujem, ze mi Firefox tu v Mageii funguje. Ako je to mozne?
Stroj nie je zly, ale kvoli neexistencii SSE2 ho asi mozem zahodit.  :(
Vie niekto ako na to?


Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 414
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #10 kdy: Květen 13, 2018, 10:11:33 »
zkus downgrade dané knihovny. U mě to je:
Kód: [Vybrat]
dnf downgrade lib64javascriptcoregtk4.0_18
a pokud pomůže, tak zakaž aktualizace dané knihovny v /etc/urpmi/skip.list

BTW: možná hloupá otázka, dle čeho jsi poznal souvislost s SSE2?

oro

  • Host
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #11 kdy: Květen 14, 2018, 15:38:29 »
Joelp:
Ked som zliezol o jednu verziu dole, tak zahlasilo v okne crash Drakconfu (nenasla sa nejaka premenna). Ale ked som siel o dve verzie dole, tak sa to rozchodilo.
 Vdaka.
Neviem vsak ci to ma vyznam, casom sa objavia tieto instrukcie aj v dalsich knizniciach, az sa system stane nepouzitelnym (ibaze som ho nikdy neupdatoval  :)
SSE:
Neviem, ze je to prave SSE2, to len predpokladam, pretoze tato instrukcia sa dnes tlaci do mnohych programov(kniznic) natvrdo a kod mozny bez tejto instrukcie napriklad z Firefoxu vraj kvoli prehladnosti odtranili (preto sa cudujem ze mi Firefox v Mageii chodi).

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Nefunkcny drakconf
« Odpověď #12 kdy: Květen 14, 2018, 18:25:24 »
Neviem, ze je to prave SSE2, to len predpokladam, pretoze tato instrukcia sa dnes tlaci do mnohych programov(kniznic) natvrdo a kod mozny bez tejto instrukcie napriklad z Firefoxu vraj kvoli prehladnosti odtranili (preto sa cudujem ze mi Firefox v Mageii chodi).
SSE2 je ve Fiefoxu od verze 53, v Mageii je Firefox ESR (s dlouhou podporou) ve verzi 52, to bude asi vysvětlení proč zatím Firefox funguje
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru