Autor Téma: jak nevypínat síťovou kartu ?  (Přečteno 145 krát)

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
jak nevypínat síťovou kartu ?
« kdy: Listopad 09, 2017, 11:39:16 »
Mageia 5 - jak nastavit, aby se po shutdown nevypnula síťová karta ? Pokud to nastavím ve windows, tak se nevypne a já mohu potom nastartovat přes wol, v grubu mám na 1. místě Mageiu 5, takže se Mageia přes wol nastartuje. Když vypnu z linuxu, síťová karta zhasne a tedy přes wol nemohu nastartovat. Našel jsem řešení http://navody.josef.kyrian.cz/25.01.2009-wake-on-lan-vs-linux-zapinani-pc-mobilem ale v Mageie soubor /etc/init.d/halt není.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #1 kdy: Listopad 10, 2017, 15:16:04 »
nemám odzkoušeno, ale možná by pomohla editace souboru
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<network_device>

a přidání řádku
ETHTOOL_OPTS=”wol g”,

čerpáno z návodu pro Fedoru odtud http://jamesonmccowan.com/2017/09/25/setting-up-wake-on-lan-for-fedora/
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #2 kdy: Listopad 14, 2017, 14:27:11 »
Díky,
mám to teď takhle, od toho popisu se liší jen Transceiver: external - internal
[root@localhost network-scripts]# ethtool enp14s0
Settings for enp14s0:
        Supported ports: [ TP MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
        Supports auto-negotiation: Yes
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                             100baseT/Half 100baseT/Full
        Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Link partner advertised auto-negotiation: Yes
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: MII
        PHYAD: 1
        Transceiver: external
        Auto-negotiation: on
        Supports Wake-on: g
        Wake-on: g
        Current message level: 0x000000ff (255)
                               drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
        Link detected: yes

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #3 kdy: Listopad 14, 2017, 20:10:08 »
jsem trochu zmaten, funguje to nebo je problém s nastavením?
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #4 kdy: Listopad 14, 2017, 22:00:37 »
Nefunguje. karta po shutdown prestane blikat.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #5 kdy: Listopad 14, 2017, 22:05:45 »
můžeš sem jen pro jistotu napsat, který soubor jsi editoval, případně jeho obsah? díky
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #6 kdy: Listopad 15, 2017, 09:35:37 »
Já jsem nic needitoval, takhle je to od instalace Magei 5. Karta to zrejme umí, protoze windows ji po vypnutí nechá běžet. Jenom nevím, jak poručit Mageie, aby kartu nechala zapnutou.

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 83
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #7 kdy: Listopad 15, 2017, 12:17:31 »
Mageia 6, 64 bits.
V souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp0s3
je jedním z řádků:
ETHTOOL_OPTS=-g
což by mělo fungovat.

Také to musí být povoleno v BIOSu ! (ale když to v oknech funguje, tak to asi je.)
Skutečně se vaše síťovka jmenije enp14s0 ?
※※※

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #8 kdy: Listopad 15, 2017, 13:25:51 »
Já jsem nic needitoval, takhle je to od instalace Magei 5. Karta to zrejme umí, protoze windows ji po vypnutí nechá běžet. Jenom nevím, jak poručit Mageie, aby kartu nechala zapnutou.
to by měl zřejmě zajistit ten přidaný řádek
Kód: [Vybrat]
ETHTOOL_OPTS=”wol g”do tvého souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp14s0, pokud nevíš jak to udělat, tak napiš, ale vyzkoušej to, jinak nezjistíme, jestli ti to pomůže
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #9 kdy: Listopad 15, 2017, 15:18:04 »
Zkoušel jsem přidat nejprve jeden řádek podle rady, potom druhý, ale nic z toho nezabralo. Takhle vypadá soubor bez editace:
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp14s0
DEVICE=enp14s0
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.4.25
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=192.168.4.0
BROADCAST=192.168.4.255
GATEWAY=192.168.4.1
ONBOOT=yes
METRIC=10
MII_NOT_SUPPORTED=no
USERCTL=no
DNS1=8.8.8.8
RESOLV_MODS=no
LINK_DETECTION_DELAY=6
IPV6INIT=no
IPV6TO4INIT=no
ACCOUNTING=no

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #10 kdy: Listopad 15, 2017, 18:44:47 »
našel jsem si malou chvíli, jak to otestovat u mě na MG6, přidání řádku
Kód: [Vybrat]
ETHTOOL_OPTS=”wol g”a ani alternativy od RNA na mém PC nefunguje, při výpisu přes ethtool dostávám na svém pc tyto výsledky:
Kód: [Vybrat]
Supports Wake-on: g
Wake-on: d

pokud spustím příkaz
Kód: [Vybrat]
ethtool -s enp0s8 wol gkde enp0s8 je moje LAN karta, tak se dostanu k tomu, že se mi výstup z příkazu ethtool změní na
Kód: [Vybrat]
Supports Wake-on: g
Wake-on: g
kdy PC jde probudit, ale jen jednou, po opětovném přihlášení bych musel tento příkaz zadávat znovu, aby mě při dalším vypnutí opět fungoval WOL

ty tam ale tyto hodnoty máš defaultně a stejně ti to nefunguje, takže už opravdu nevím, sorry, možná se tu objeví někdo s geniálně jednoduchým a funkčním řešením, já to ale nebudu
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 83
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #11 kdy: Listopad 15, 2017, 20:53:29 »
Mám tomu rozumět tak, že po zadání příkazu
ethtool -s enp0s8 wol g
a následném vypnutí lze počítač probudit?
Pak není nic jednoduššího, než tento příkaz dát do session, nebo do skriptu /etc/sysconfig/network-scripts/ifdown-eth, prostě někam, kde automaticky spustí.
Ovšem, je to záhada, proč to neprojde přes ten soubor if-cfg.
Zřejmě se pak spustí něco, co to zase shodí zpátky.

※※※

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #12 kdy: Listopad 15, 2017, 21:09:19 »
Mám tomu rozumět tak, že po zadání příkazu
ethtool -s enp0s8 wol g
a následném vypnutí lze počítač probudit?
u mě ano, u mě dojde tímto příkazem ke změně původní hodnoty
Kód: [Vybrat]
Wake-on: dna
Kód: [Vybrat]
Wake-on: g
bohužel to ale neřeší problém uživatele koubek, ten tam má podle jeho výpisu hodnotu
Kód: [Vybrat]
Wake-on: ga stejně mu to nefunguje - já jsem s tímto nenasimulovatelným problémem v koncích
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

koubek

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak nevypínat síťovou kartu ?
« Odpověď #13 kdy: Listopad 16, 2017, 08:44:52 »
U toho stroje budu az v pondeli 20.listopadu 2017, kazdopadne zatim diky za snahu.