Autor Téma: Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch  (Přečteno 572 krát)

Rado

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« kdy: Červenec 30, 2017, 14:14:18 »
Zdravím, ví někdo zda a jak jde v Plasmě 5.8 zprovoznit nastavení pro každou plochu zvlášť jako ve čtyřce? (pro každou jiné widgety, tapetu... ) Mít všechny stejný mě štve :-)

Vítek

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +8/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #1 kdy: Červenec 30, 2017, 21:44:08 »
Podle mne to nejde.Ta volba na zapnutí rozdílných widgetů pro každou plochu v Plasmě 5 opravdu není. Já je tedy nenašel.
Z Plasmy 5 nejsem vůbec nadšený. Chybí mi tam pár drobností, které mi celkem zpříjemňovaly práci. A hlavně se mi zdá o dost pomalejší než KDE4. Na slabším počítači je ten pocit dost výrazný.

Rado

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #2 kdy: Červenec 30, 2017, 22:23:47 »
Rychlost nevím, ale jinak je Plasma 5 poněkud chudčí... S těma plochama je to sakra velký krok zpět, to už kdysi v mandrake šlo s tím dělat víc :-(

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #3 kdy: Červenec 31, 2017, 07:47:47 »
Aj mne veľmi vadí, že sa nedajú nastaviť rozdielne widgety na každej ploche.
Ja stále tvrdím, že toto, čo je prezentované ako Plasma 5.8, je ešte vždy nevyladená beta. Chcú rýchlo vydávať čosi nové, ale nestíhajú to dolaďovať. A to už nehovorím o tom, že zhnusili vzhľad a je čo robiť, aby si človek našiel čosi ako-tak pekné. Len dúfam, že sa to už konečne rozhýbe a v najbližšom čase (myslím v horizonte max. dvoch rokov) sa z toho znova stane používateľné prac. prostredie (hovorím používateľné, lebo je rozdiel medzi použiteľným a používateľným - tak v rýchlosti ako aj funkcionalite).
Mageia 6/64 bit
Plasma5

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #4 kdy: Červenec 31, 2017, 17:15:39 »
Ale jde stejne jako v KDE4 a jmenuje se to stejne aktivity.

Tady odkaz

https://userbase.kde.org/Plasma


Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Vítek

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +8/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #5 kdy: Červenec 31, 2017, 21:02:38 »
Jenže aktivity nejsou náhradou ploch. Slouží k jinému účelu.

Rado

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #6 kdy: Červenec 31, 2017, 21:25:17 »
ani s aktivitama to není zdaleka ono a už vůbec ne "user friendly"

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #7 kdy: Srpen 03, 2017, 14:26:56 »
Tak i v KDE4 pokud si chtel jine widgety pro kazdou plochu tak to neslo. Musel si stejne nastavit aktivity i priradit plocham. Uplne stejne to musis udelat i v KDE PLASMA 5.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #8 kdy: Srpen 03, 2017, 14:31:23 »
Tak beru zpet, tak to existovalo v KDE4. Jsem byl presvedcen, ze i v KDE4 pro nastevny ruznych widgetu na desktopech treba bylo pouzit aktivity.

V diskuzich na oficialnich strankach KDE, pisou ze tuto vlastnost prave nahrazuji aktivity.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #9 kdy: Srpen 04, 2017, 20:25:02 »
Aj mne veľmi vadí, že sa nedajú nastaviť rozdielne widgety na každej ploche.
Ja stále tvrdím, že toto, čo je prezentované ako Plasma 5.8, je ešte vždy nevyladená beta. Chcú rýchlo vydávať čosi nové, ale nestíhajú to dolaďovať. A to už nehovorím o tom, že zhnusili vzhľad a je čo robiť, aby si človek našiel čosi ako-tak pekné. Len dúfam, že sa to už konečne rozhýbe a v najbližšom čase (myslím v horizonte max. dvoch rokov) sa z toho znova stane používateľné prac. prostredie (hovorím používateľné, lebo je rozdiel medzi použiteľným a používateľným - tak v rýchlosti ako aj funkcionalite).

to je jen subjektivní. Mě se Plasma líbí daleko víc.Nepozoruji ani snížení výkonu. Občas to pravda spadne, ale ne nijak výrazněji než padalo KDE4. Vzhledem k tomu, že Plasma 5.8 je LTS, beru tento krok jako snahu dělat věci stabilní. Ne snahu zběsilé vydávání pořád nové verze.

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #10 kdy: Srpen 04, 2017, 21:13:22 »
KDE4 občas spadlo??? Od verzie 4.2.x nepamätám, že by mi čokoľvek v ňom spadlo (samozrejme ak som neskúšal nejakú alphu). Kdež to aj dnes mi napr. zo tri razy spadli jednotlivé aplikácie, a to myslím, že dosť podstatné (dolphin, konqueror, systemssettings5). Nerobil som nič zvláštne. Len som chcel s počítačom normálne pracovať, ako som zvyknutý.
A to už nehovorím o možnostiach zmeny vzhľadu, doinštalovávania iných tém... Ak človek nechce využívať čosi, čo je predinštalované, tak veľmi často doinštalovať akúsi inú tému je problém. Nestačí použiť čarovné tlačítko "Získať tému". Treba ísť na stránky projektu KDE, stiahnuť, naštudovať, nainštalovať. Niekto povie, že hľadám dieru v celom, ale ja stále opakujem - počítač je na prácu nie na strácanie času chodením naokolo. Pritom chcem mať systém nastavený na svoj obraz. Preto používam Linux, lebo mi zaručuje stabilitu, pritom modulárnosť a obrovské možnosti. Ale to, čo ponúka Plasma, je buď krok kamsi mimo MOJE predstavy, alebo je fakt len v plienkach.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #11 kdy: Srpen 05, 2017, 10:25:53 »
Asi tě to překvapí, ale já mám počítače na práci, používám je poměrně intenzivně včetně velkého množství hibernace, změny monitorů a podobně. Něco podobného nepozoruji. Viděl bych to na nějaký bug v kombinaci s tvojím HW. Osobně mám grafiky Intel a nVidia.

Nicméně, celé je to mimo téma ohledně nastavení widgetů v Plasmě. Držme se, prosím, tématu.

Rado

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #12 kdy: Srpen 07, 2017, 21:48:53 »
Chápu, že někom může vyhovovat čistý strohý pracovní prostředí.No, já nejsem ajťák a čistě pracovně na compu něco dělám málokdy...používám ho spíš jako multimediální centrum....internet,hudba,film, občas si něco zahrát a v pohodě takhle funguju už od dob Mandrake s KDE 3 s opravdu vyjímečným použitím terminálu. Na jedný ploše jsem měl jen různé widgety,některé plochy prázdné (třeba pro prohlížeč a jiné s pohledem na složku pro takovej ten bordel na ploše... Mandrake a nástupci si vždy zakládali na uživatelské přívětivosti, stejně tak KDE. Kde to dneska sakra jsme, když ani nejde jednoduše dát na každou plochu jinou tapetu? A u widgetů by stačila možnost vynutit zobrazení na určité ploše stejně jakou aplikací.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #13 kdy: Srpen 08, 2017, 21:03:25 »
Já to chápu. Nejste jediní kterým to vadí. Chvíli jsem googlil a je toho "plný internet". Nenašel jsem žádný založený bug pro plasmu 5, který by nasvědčoval tomu, že by se na tom pracovalo.

Aktuálně je asi jediná možnost zkusit používat aktivity.

BTW: vždy jsem přemýšlel k čemu jsou aktivity dobré. Má to nějakou zásadní přidanou hodnotu, nebo nevýhodu oproti virtuálním plochám? Existenci aktivit jsem moc nepobral a přijde mi to jako virtuální plocha s jiným názvem :)

Rado

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 6 KDE Plasma, nastavení ploch
« Odpověď #14 kdy: Srpen 09, 2017, 19:25:34 »
Takže, virtuální plochy zdecimovány na jednu, vyhozen přepínač ploch a nahrazen prohlížečem aktivit. Aktivit vytvořeno 6, místo původních šesti ploch. Funkcionalita v podstatě stejná jako před povýšením. Stále ale nechápu k čemu to bylo, když v podstatě je výsledek jen přesunutí funkcí z VP na aktivity. Tudíž by stačilo jen přejmenovat virtuální plochy na aktivity. Dík všem za projevenou snahu a porozumění   ;-)
Tím se dá považovat záležitost za vyřízenou.