Autor Téma: MGA6 a uskočená plocha/obrazovka  (Přečteno 495 krát)

jirkacbx

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« kdy: Červenec 16, 2017, 21:05:44 »
Zdravim.
Dneska odpoledne jsem povýšil na MGA6 64bit a vcelku pohoda.
Jen se mi "nějak" rozhodil monitor.Celá plocha se zobrazuje,ALE uskočená o 1cm doleva.
Ani přes nastavení X grafickýho servru,změnu rozlišení či "někde nějak" nejsem schopný viditelnou plochu posunout o cca 1cm doprava,
aby bylo vidět vše potřebné.
Co mam nebo dělam blbě?
S terminálem u mně neuspějete  ;) a yullaw na skypu je radši odpojený  8)

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #1 kdy: Červenec 16, 2017, 22:00:21 »
jiné prostředí má stejný problém?
nový uživatel má stejný problém?
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

jirkacbx

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #2 kdy: Červenec 16, 2017, 22:36:25 »
No,to je u mně trochu nadlouho :-)
Uživatel jako v MGA5.
Při bootování je obrazovka správně roztahnutá.
Po bootování systému se obrazovka posune doleva.
Monitor F-417,ovladač Intel grafický karty,píše že 810 a vyšší a obojí v systému funkční a viditelný.
Prostředí asi Plasma,co bylo nastavený při povýšení a našlo si to hardwer a a další lotroviny.
Novýho uživatele jsem nezkoušel,takže nevím.

jirkacbx

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #3 kdy: Červenec 17, 2017, 13:59:58 »
Dneska nechtěně jsem si vypnul Xorg při startu a v textovým prostředí umim s bídou číst,natož něco vytvořit.
Takže záložní cd s MGA5,jen nabootovat a na netu zjistit,jak zase zprovoznit grafický prostředí.
Nu což,povedlo se  ;)
Ale co mně zarazilo,když jsem v textovým dal start systému s vypisováním,tak u grafiky mi to červeně označilo RAID a nějaká chyba.
A při zprovozování grafickýho prostředí přes drakx11 mi to po zkoušce vyhodilo tohle "Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings".
Nemůže být problém v tom?

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #4 kdy: Červenec 17, 2017, 16:54:17 »
Novýho uživatele jsem nezkoušel,takže nevím.
no, to by právě chtělo vyzkoušet, je to otázka max pěti minut MCC >> Systém >> Spravovat uživatele systému a tam Přidat uživatele do systému, následně se odhlásit a přihlásit se pod jiným uživatelským účtem a hned víme na čem jsme, případně ještě zkusit dohrát jiné grafické prostředí, kdy ve Správě softwaru přepneš na Meta balíčky a v Grafických prostředích vybereš třeba task-xfce-minimal, při přihlašování si pak zvolíš Xfce místo Plasmy (KDE)

osobně jsem KDE opustil ve verzi 3.5, momentálně ani nevím, kde hledat konfigurační soubory, ale pokud by jsi zjistil něco dalšího, zkusil bych pohledat na netu

Ale co mně zarazilo,když jsem v textovým dal start systému s vypisováním,tak u grafiky mi to červeně označilo RAID a nějaká chyba.
A při zprovozování grafickýho prostředí přes drakx11 mi to po zkoušce vyhodilo tohle "Ignore the following Glib::Object::Introspection & Gtk3 warnings".
Nemůže být problém v tom?
může to být cokoliv, tady je podobná hláška v bugzille https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=16231, ale s updatem na novou verzi to nemá nic společného, přiznám se bez mučení, že nevím, abych se vyvaroval podobných problémů, tak novou verzi vždy raději instaluju načisto, aspoň mě to donutí si uklidit po sobě ten bordel, co jsem nasbíral při užívání předchozí verze
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #5 kdy: Červenec 17, 2017, 17:36:41 »
3xPC MGA5 KDE -> MGA6 Plasma a nic podobného nepozoruji. Tedy prozatím upgrade v pohodě. Intel grafiky jsou většinou bezproblémové.

Zeptám se možná hloupě. Díval jsem se na ten tvůj monitor. On umí jen analogový vstup. Zkoušel jsi tlačítko auto, aby srovnal obraz?

Jinak nastavení v MMC jak píše alda, případně v KDE: K-menu -> Nástroje -> Nastavení systému -> Obrazovka a monitor

Zkusil bych všude nastavit nativní rozlišení monitoru a následně tlačítko na monitoru auto. I když i s D-SUB se mi často nastaví rozlišení správně.

jirkacbx

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #6 kdy: Červenec 17, 2017, 18:32:07 »
Díky za snahu.
Podle aldy to zkusim časem,ale co jsem to přes MMC zkoušel,tak žádný výsledek.
Joelp : Máš pravdu,monitor je slušná vykopávka,ale sloužil.Po nákupu byla nějaká chyba s tlačítky,2x reklamováno,takže tlačítka nakonec asi odpojili,takže manuální srovnání obrazu na monitoru není možný.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #7 kdy: Červenec 17, 2017, 20:58:30 »
právě ta synchronizace (tlačítko auto) je u analogových monitorů často zásadní věc :)

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #8 kdy: Červenec 17, 2017, 21:54:50 »
na hardwarovou opravu problému jsem nepomyslel  ;)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

jirkacbx

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #9 kdy: Červenec 18, 2017, 11:43:57 »
Tak dneska problém vyřešen.
Zajel jsem do krámu a pořídil nový monitor,sice širokoůhlý,docela blbě se na to zvyká ze čtvercatýho.
A rázem problém s hluchým místem vyřešen  ;)
Dík za rady,trpělivost a případně to tu můžem uzavřít jako vyřešený problém.

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA6 a uskočená plocha/obrazovka
« Odpověď #10 kdy: Červenec 18, 2017, 16:17:06 »
Jestli se nemylim, tak obraz jde posulnout pomoci XRandr, v KDE KRandr nebo upravou souboru /etc/X11/XOrg.conf.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4