Autor Téma: Kam se zapíše signál pro restart ?  (Přečteno 574 krát)

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Kam se zapíše signál pro restart ?
« kdy: Květen 31, 2017, 15:29:48 »
Čas od času se mi znenadání restartuje sám od sebe PC, dost pravidelné to je, když sleduju video přes webové rozhraní. Nicméně stalo se mi to i při práci s LibreOffice. Je možné někde zjistit, co poslalo signál k restartu? Zapisuje se taková událost do nějakého logu? Kde ho najdu?

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 368
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #1 kdy: Květen 31, 2017, 16:43:03 »
A jde opravdu o restart? Nejde spíše o pád?

Hledat můžeš pomocí
Kód: [Vybrat]
less /var/log/messages
Pokud takový soubor neexistuje (nemusí), tak
Kód: [Vybrat]
journalctl -x

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #2 kdy: Červen 05, 2017, 12:14:57 »
Díky, funguje ten 2. příkaz. Asi v 11:30 mi to udělalo reboot nebo pád (?) - je to jako, kdyby se vypnul a hned zapnul proud, ale monitor ani neblikne, jen zčerná a nahlásí, že nemá signál a hned následuje bootování. V záznamu nic v tento čas není (???), až čas, když jsem se znovu později přihlásil. PC většinou dělá asi 2 - 3 restarty - zatím jsem si došel na oběd.Tentokrát to spadlo nebo se restartovalo při běhu hry Pingus, opět bez varování. Přikládám část výpisu.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 368
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #3 kdy: Červen 05, 2017, 17:49:05 »
Jestli ti to dělá během větší zátěže PC, odhadoval bych to spíše na přehřívání nějaké HW komponenty. Nejpravděpodobněji CPU, nebo grafická karta.

Teploty lze zjistit pomocí příkazu
Kód: [Vybrat]
sensorsnebo v BIOSu.

Může se dokonce stát, že zkolabuje základní deska. V takovém případě často pomůže update BIOS.

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #4 kdy: Červen 07, 2017, 09:54:12 »
Dík, píše mi to "příkaz nenalezen" , nainstalované balíčky jsou liblm_sensors4 a libqtsensors1.

funguje mi
Kód: [Vybrat]
watch -n 1 acpi -t a to mi ukazuje 60 stupňů celsia.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 368
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #5 kdy: Červen 07, 2017, 18:31:04 »
To je celkem dost, Předpokládal bych že budeš mít cca teplotu okolí. Já tam mám například pod 30°C.

Jinak teploty CPU a spol (ne desky jako je acpi) získáš:
Kód: [Vybrat]
# urpmi lm_sensors
# sensors-detect

vše odsouhlasit. A pak už příkaz sensors poběží.

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #6 kdy: Červen 12, 2017, 10:37:02 »
Dík, dodal jsem veškerý SW postupně dle hlášených závislostí (Mga6 to nemá ještě v repoziáři), posílám výstup. Co zbývá, HW zlepšit chlazení - lepší větrák, vodící pastu, ... ???  Díky

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 368
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #7 kdy: Červen 12, 2017, 16:27:44 »
MGA6 to samozřejmě v repository má :)

Pokud je to v klidu, tak mi ta teplota CPU mi přijde dost velká. Vyfoukat kompresorem všechny chladiče. S pastou problémy nebývají (pokud se používá originál chladič. Ale kontrolou a přepastováním nic nepokazíš.

Nevidím tam grafiku, máš ji na CPU? Nebo to jen sensors neumí?

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #8 kdy: Červen 14, 2017, 09:09:11 »
Díky, tak zjistil jsem, že jsem neměl povolený zdroj Core Release (resp. Core Release2 - Core Release v Ovládacím centru nevidím), jinak ostatní doporučené jsem povolené měl. Vyšla MGA6 RC  - automaticky se mi to bude na tuto verzi aktualizovat?

Zde je výpis o grafické kartě. (Nevím jestli je tam vše)

Kód: [Vybrat]
[navsteva@localhostlocaldomain ~]$ lspci -vnn | grep VGA -A 12
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller [8086:2582] (rev 04) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: IBM Device [1014:02d8]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
Memory at d0300000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
I/O ports at 3800 [size=8]
Memory at c0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0380000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]
[virtual] Expansion ROM at 000c0000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915, intelfb

00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 [8086:2658] (rev 03) (prog-if 00 [UHCI])
[navsteva@localhostlocaldomain ~]$


Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 368
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #9 kdy: Červen 14, 2017, 19:43:43 »
Jestli to chápu správně, tak grafika v CPU.

Ano, stačí mít v pořádku nastavené zdroje a MGA6 se aktualizuje. V některých případech ale nemusí znamenat, že čistá instalace RC je to stejné jako updaty ze staX. Mě se například stalo, že jsem si musel ručně přepnout na GRUB2 + další maličkosti.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #10 kdy: Červen 18, 2017, 22:07:32 »
Ja bych to videl spise na pomalu odchazejici zdroj. Pri vetsi zatezi proste neni schopny dodat dostatecne napeti...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

JTS

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Kam se zapíše signál pro restart ?
« Odpověď #11 kdy: Červen 19, 2017, 13:02:38 »
Diky, přepastoval jsem to a výsledek je stejný, pokud jde o teplotu procesoru. Taky jsem sem přidal jeden řadič a dva HDD (jeden je připojen přímo, druhý přes řadič). Tak, že by třeba opravdu nezvládal ten zdroj, i když dříve se mi to po přidání toho HW nestávalo? ???