Autor Téma: MGA5 - vynucena zmena grafiky  (Přečteno 578 krát)

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
MGA5 - vynucena zmena grafiky
« kdy: Duben 08, 2017, 14:16:50 »
Zdravim,
mam tento problem.
na PC s instalaci MGA5 odeska zakl. deska s integrovanou grafikou radeon HD 3500. Nahrazena deskou s AMD APU A8-7600.
Ted ale bohuzel po spusteni zahlasi system, ze byla zmenena grafika a nenabehne do graf. modu, zustane jen moznost textove konzole. Po pouziti prikazu "startx" nabehne do gr. rezimu, ale v zakladnim vga modu a v tomto modu/stavu po spusteni "mcc" z konzole (root) zahlasi chybu
"Error getting authority: Error initializing authority: Could not connect: No such file or directory"

Prosim vas, nevite jak pripadne postupovat, aby byla provedena zmena nastaveni grafiky?

Lada

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #1 kdy: Duben 08, 2017, 14:35:44 »
V terminálu se přihlásit jako "root". Grafickou kartu nastavit v drakx11. Restart

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #2 kdy: Duben 08, 2017, 15:31:08 »
diky za radu, ale bohuzel jsem neuspel.
drakx11 nabidl gr. kartu "ATI Radeon 6400 and later", nastavil jsem monitor "Flat 1366x768" a prislusne rozliseni a bouzel pri zkousce "cerny monitor" :-(
jsem trochu zklaman, ze neni nabidka primo gr. APU AX-xxxx, preci je to jiz starsi APU, zadna novinka a tak jsem predpokladal, ze to bude jiz v linuxu vyresene.

lada

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #3 kdy: Duben 08, 2017, 15:45:17 »
jeste poznamka.
deska/apu/monitor/kabel funguji - vyzkouseno na OS WXP, ktery je nainstalovan v jinem oddilu disku. Abych byl uprimny, tak jsem dost zklaman coby letity linuxak a odpurce woken, kdyz jsem uvedeny prechod pomerne lehce zvladl na onom archaickem systemu mrkvosoftu :-(.

lada

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #4 kdy: Duben 10, 2017, 17:56:07 »
...
drakx11 nabidl gr. kartu "ATI Radeon 6400 and later", nastavil jsem monitor "Flat 1366x768" a prislusne rozliseni a bouzel pri zkousce "cerny monitor" :-(
...
Zkus grafickou kartu nastavit přes drakx11 bez nastavení monitoru, který nech v "Plag'n Play". Zdroje softwaru snad jsou nastavené správně.

Chybí mi tu identifikace nové karty, takže co vypíše po:
Kód: [Vybrat]
lspcidrake -v | grep VGA

Nemyslím si, že by ovladače pro Linux neexistovaly. Nicméně, pro AMD gr. karty byl největší ořech oproti Intelu a nVidii, aspoň tomu tak bylo dříve.


Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #5 kdy: Duben 10, 2017, 22:13:33 »
Zdar,
vypis prikazu je:
Card:ATI Radeon HD 6400 and later (radeon/fglrx): Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]|Kaveri [Radeon R7 Graphics] [DISPLAY_VGA] (vendor:1002 device:1313 subv:1849 subd:1313)

Pri nastavovani monitoru Plug&play po opusteni volby skoci na volbu "vclastni" i kdyz byl vybran "plug&play" :-(

po spusteni StartX skonci chybou a odkazuje na log - viz. prilozeny

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #6 kdy: Duben 10, 2017, 22:17:30 »
jeste doplneni:
pred tim sel spustit Xserver ve vga modu, ale jak s tim ruzne "cvicim", tak jsem se dostal do tohoto stavu.

Neni problem obnovit stav ze zalohy do stavu pred vymenou desky :-)

lada

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #7 kdy: Duben 11, 2017, 10:09:59 »
"zpatky na stromy" - obnovil jsem stav pred nucenou vymenou desky
predchozi stav : MGA5 aktualizovan, kernel 4.4.39, grafika nastavena na Radeon 49000 a later, fyzicka radeon HD 3500 na desce
monitor flat 1366x768, rozliseni stejne 24bit
Nyni:
- Xserver se nespusti, zustane v konzoli
- draakx11 po nastaveni Plug$play preskoci na "vlastni", zkouska "cerno"
- lze spustit Xserver pomoci StartX - vga mod
- drakx11 v graf. modu se chova stejne jako v konzoli

Tak me ted uz napada jen zkusit jiny monitor, ktery nemam :-), musim od nekoho zapujcit

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #8 kdy: Duben 11, 2017, 18:19:08 »
dalsi muj postup:
stahl jsem ATI catakyst 15.302 a zkusil nainstalovat.
Bohuzel instalace nedobehla do konce a hlasila chybu pri kompilace :-(, pri kernelu 4.4.59

lada

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #9 kdy: Duben 12, 2017, 16:18:42 »
dalsi pokus /!!
provedl jsem novou instalaci MGA 5.1 (nechal /home).
Bohuzel vysledek stejny jak s open ATI ci propriet.
Takze posledni pokus je zkusit jiny monitor, ale jak rikam, na WXP to jede jak z praku :-(

lada

dušan123

  • Host
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #10 kdy: Duben 19, 2017, 17:40:50 »
Mal som problém zo starším APU A10.  Funguje len fglrx. Ináč nieje s tým problém. Fglrx musíš nainštalovať cez urpmi a nie externe.

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #11 kdy: Duben 22, 2017, 11:33:18 »
problem vyresen!
Po pripojeni k jinemu novejsimu monitoru (27" Samsung) vse se automaticky nastavilo (bez zasahu uzivatele).
Zaver; Pozor na stare monitory, byt ve woknech jedou :-(

Linuxu zdar :-)

dušan123

  • Host
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #12 kdy: Duben 22, 2017, 12:54:22 »
Edid mohlo byť prispôsobené pre windows. Čiže nesprávne a detekcia monitora nemusela prebehnúť správne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Display_Identification_Data

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #13 kdy: Duben 22, 2017, 15:38:42 »
- Zkouseny monitor byl zkousen i s jinym vga kebelem
- zkouseny monitor jel pred tim pouze s W10
- u stavajiciho monitoru jsem vymenil kabel, stale stejny negativni vysledek
- stavajici monitor doposud jel na MGA5.1 a sel nastavit

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:MGA5 - vynucena zmena grafiky
« Odpověď #14 kdy: Duben 28, 2017, 08:00:03 »
Problem vyresen - koupe noveho monitoru  ;), , jede jak z praku
Dekuji za snahu pomoci.
Zdravi Lada