Autor Téma: hlášky systému  (Přečteno 614 krát)

emines

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
hlášky systému
« kdy: Listopad 10, 2016, 09:55:54 »
Zdravím všechny dobré lidičky, jsem tady nový, tak prosím o shovívavost, trpělivost a přátelský přístup, za který předem děkuji. Jsem sice bývalý ajťák, ale ne programátor a na linux Mageia 5 jsem přešel z Windows, takže dost tápu. Mám dotaz a prosbu na vysvětlení, po zapnutí mi za nějakou dobu hlásí opakovaně okno nad lištou, že MSEC provedl rozdílovou kontrolu... viz připojený obrázek. Snažil jsem se podle cesty k souborům dostat, jenže mě to tam nepustilo a nevím co s tím, zda mám něco špatně nebo jak to napravit či ignorovat.
Díky předem za srozumitelné vysvětlení pro laika, učím se, jsem důchodce, je mi 66 - hezký den - Emi

Jiří Doskočil

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #1 kdy: Listopad 10, 2016, 13:11:21 »
Nic není špatně, pouze nemáš jako uživatel přístupová práva k tomu souboru, musíš to číst jako root.
Něco linuxových právech můžeš počíst třeba tady.
https://www.google.cz/search?client=opera&q=linux+práva&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Jiří Doskočil

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #2 kdy: Listopad 10, 2016, 13:17:16 »
Na ten odkaz neklikej, ale zkopíruj ho do adresního řádku celý, jinak tě pošle trochu jinam, než jsem zamýšlel.

JD

  • Host
Re:hlášky systému
« Odpověď #3 kdy: Listopad 10, 2016, 13:24:26 »
Ahoj a díky za info, jen tedy nechápu proč mi ty hlášky stále vyskakují a upozorňují, když to nemůžu řešit, ani nevím co, jestli je to dobře nebo špatně, zda se to dá vypnout... připadá mi to trochu podivné, u Wincků bylo jasné co hláška sděluje a příp. žádá..., tady jsem v cizím prostředí, které se chová nelogicky a nesrozumitelně. Pro sběhlé linuxáty je to asi brnkačka, ale já ve svých 66 už asi nebudu chodit na vyšku, abych se naučil obsluhovat OS linux, myslel jsem, že to bude jednoduché a srozumitelné jako Win.
Přesto díky za info, snad mě z toho neodvezou do cvokárny  :)  8)


Nic není špatně, pouze nemáš jako uživatel přístupová práva k tomu souboru, musíš to číst jako root.
Něco linuxových právech můžeš počíst třeba tady.
https://www.google.cz/search?client=opera&q=linux+práva&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

emines

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #4 kdy: Listopad 10, 2016, 13:29:53 »
nebyl jsem přihlášenej a trochu jsem zazmatkoval, zatím tady tápu v tom foru... pro začátečníka teda chaos a bludiště  :)

jo, toho jsem si všimnul, že se odkaz rozdělil, že není na kliknutí úplný... dík

Na ten odkaz neklikej, ale zkopíruj ho do adresního řádku celý, jinak tě pošle trochu jinam, než jsem zamýšlel.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #5 kdy: Listopad 11, 2016, 15:57:02 »
Není se čeho obávat, je to jen upozornění o bezpečnostní kontrole. Obyčejný uživatel si toho nemusí všímat a není třeba nic nastavovat a ani měnit.

Více informací:

Stačí to hodit do překladače.

Bude-li potřeba pomoci s Mageiou, neváhej a ptejte se zde na fóru  ;)

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

emines

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #6 kdy: Listopad 11, 2016, 16:35:45 »
Ahoj a díky za info, jen mi vrtá hlavou, když to píše "že byl nalezen nějaký rozdíl..." jestli to nechce něco opravit atp.
Ale OK, budu to ignorovat... jako ti policajti, co zadrželi cikánku, která nabízela sex a dali ji do cely a když přišel šéf a ptal se, "že jste ji doufám ignorovali", tak prý jo, já 1x a Franta 2x.
 ;D


Není se čeho obávat, je to jen upozornění o bezpečnostní kontrole. Obyčejný uživatel si toho nemusí všímat a není třeba nic nastavovat a ani měnit.


Jiří Doskočil

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #7 kdy: Listopad 11, 2016, 17:30:21 »
Běž do Nastavení počítače (Mageia Control Center)/Bezpečnost/Nastavit zabezpečení systému, oprávnění a audit/Nastavení zabezpečení
Tam múžeš nástroj Msec buď zakázat, nebo jenom vypnout zobrazování na ploše atd.

emines

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:hlášky systému
« Odpověď #8 kdy: Listopad 11, 2016, 17:37:51 »
Ahoj Jirko a moc díky za rady, mrknu na to jen "abych neumřel hloupý"  :)
ale nevadí mi, když mi to hlásí co a jak, spíše jsem rád..., jen jsem nevěděl co s tím.
Měj se a směj se...

Běž do Nastavení počítače (Mageia Control Center)/Bezpečnost/Nastavit zabezpečení systému, oprávnění a audit/Nastavení zabezpečení
Tam múžeš nástroj Msec buď zakázat, nebo jenom vypnout zobrazování na ploše atd.