Autor Téma: [Vyřešeno]Pád nové instalace  (Přečteno 2110 krát)

Jiira

  • Host
[Vyřešeno]Pád nové instalace
« kdy: Únor 29, 2016, 22:41:30 »
Ahoj. Jsem tu nový, tak to vezmu stručně.
Po vyzkoušení několika verzí linuxu jsem skončil u Madeiy 5x64.
Vždy instalace na USB disk. (manželka linux nechce :D) a boot z USB disku

Po 2 hodinové instalaci se mi načetla hlavní obrazovka, kde se objevilo několik chyb. Po restartu OK.
Potíž nastala po aktualizacích. Instalovaly se asi 4 balíčky. A po restartu se již nedá přihlásit.Po zadání hesla se systém jaksi rychle zresetuje, na vteřinku se objeví logo NVIDIA a jsem opět na přihlašovací obrazovce.

Nevíte, čím by to mohlo být? Či rovnou novou instalaci?
Jsem znalý začátečník  ;)
NB HP Compaq CQ50

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Červen 08, 2016, 17:43:01 od Yullaw »

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #1 kdy: Březen 01, 2016, 16:48:46 »
Ahoj, vítáme tě na forum.mageia.cz.

...
Potíž nastala po aktualizacích. Instalovaly se asi 4 balíčky. A po restartu se již nedá přihlásit.Po zadání hesla se systém jaksi rychle zresetuje, na vteřinku se objeví logo NVIDIA a jsem opět na přihlašovací obrazovce.
...
Nejspíše se jedná o špatně nastavené zdroje pro MGA5 64bit a aktualizovala je jen část ovladačů pro grafickou kartu. Momentálně nejsnažší způsob bude nová reinstalace.

Pro tebe, jako začátečníka, by bylo lepší stáhnout LiveDVD MGA5 KDE4 64bit (další informace o stažení), vypálit na DVD (z USB flash disku je instalace podstatně pomalejší), Mageiu nainstalovat, po prvním spuštění správně nastavit zdroje, poté systém aktualizovat a jako poslední projít si MCC - hardware, zda není potřeba automaticky doinstalovat nějaké důležité balíčky pro správný běh PC.

Spoustu informací nalezneš v naší wiki, viz odkazy výše.

Bude-li potřeba vyřešit specifický problém, napiš zde na forum.
« Poslední změna: Březen 01, 2016, 16:54:33 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Jiira

  • Host
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #2 kdy: Březen 01, 2016, 18:38:34 »
Děkuji.
  Volbu zdroje jsem provedl. By tam odkaz cz ve stromu jazyků a hned první odkaz.
Instalaci jsem dělal z DVD na usb...
Novou instalaci tedy provedu nejdříve o víkendu.
Děkuji

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #3 kdy: Březen 01, 2016, 18:50:23 »
A nebolo by lepšie spraviť dualboot Mageia a Windows? Hádam toľko voľného miesta sa nájde - Pre systém cca 12 GB + SWAP dvojnásobok RAMky (niektorí hovoria, že to netreba až tak, ale keď ja osobne nemám dvojnásobok, tak nedokážem systém hibernovať), čo spolu nebude robiť 20GB. Dáta môžeš mať na Windows oddiely alebo aj na tej Flashke.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #4 kdy: Březen 01, 2016, 19:39:51 »
Pokud jsem z clanku o rozdeleni pochopil dobre, tak to lze na jeden disk od widli 8 a novejsi. ja mam jeste visty.
A bezne mam na disku volne jen 15-20G.
M5x64 kde

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #5 kdy: Březen 01, 2016, 20:04:08 »
Pokud jsem z clanku o rozdeleni pochopil dobre, tak to lze na jeden disk od widli 8 a novejsi. ja mam jeste visty.
Běžně můžeš mít tolik různorodých systémů, kolik chceš a na různých discích, jen je třeba správně nastavit GRUB (zavaděč). V tvém případě není problém dualboot OS Windows Vista s Mageiou (Linuxem), ale:
A bezne mam na disku volne jen 15-20G.
to je docela dost málo, systém potřebuje cca 9-12GB + místo pro budoucí vedlejší programy (více web. prohlížečů, přehrávačů, hry ap.) a to píši pro kořenový disk /. Pak + oddíl swap cca 0.5-1GB + oddíl /home pro své dokumenty, videa, ...

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #6 kdy: Březen 01, 2016, 22:25:53 »
Nasel jsem cas a prainstaloval jsem system.
Po startu mi vyhodilo chyby: not start ksmserver, KCMInit, KDE demon a po restartu jen kMix.dale klid.
Postupoval jsem podle navodu a naistaloval jsem 4 nabidnute aktualizace. Glibc, glibc demon, lib64rpm3, rpm.
Po restartu jsem zkoncil na mrtvem bode.
Nacetla se mi cerna obrazovka s gnu probe. Nebo tak nejak. Co s tim?
Dekuji
M5x64 kde

Pavel 'TIGER' Růžička

  • Host
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #7 kdy: Březen 02, 2016, 14:46:08 »
Tak vždycky můžeš vyměnit manželku ... nicméně, pokud si jí hodláš ještě nějaký ten den ponechat, zvážil bych výměnu flashdisku za USB disk, Ano, mělo by to běžet i z flashdisku, ale flashdisk je značně omezený, jednak, co se zápisu týče, pak, co se řadiče týče, a nakonec i co se rychlosti týče. Je to použitelné médium pro read only, ale jako rewrite moc dobře ne. Nicméně pokud i tak trváš na flasdisku, překontroluj flashdisk, je li zcela zdráv. To je první krok. Pak bych se zamyslel, jaký je vhodný file system pro flashdisk a ten bych použil. Až poté bych přešel k samotné instalaci.

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #8 kdy: Březen 02, 2016, 22:39:44 »
Manzelku si ponecham...
Pouzivam flashku kingstom data traveler r30 g2. 32GB. Rychlost pisou 120/45MBs takze pro system dostacujici. Kdybych koupil usb disk. Stejne bude pripojeny pres usb2 s max realnou rychlosti 30MB
Jak na ten GNU GRUB v0.97?
M5x64 kde

Pavel 'TIGER' Růžička

  • Host
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #9 kdy: Březen 03, 2016, 14:20:23 »

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #10 kdy: Březen 05, 2016, 21:24:56 »
Děkuji za návod. Něco podobného jsem hledal. Ale než jsem si toho všiml. Tak jsem linux přeinstaloval.
Objevil jsem svou poslední chybu. Vždy při instalaci jsem odpojil disk z NB. Tím pádem jsem neměl v pořádku zavaděč. Ani z instalačního DVD se mi ho nepovedlo odpravit. tzn reinstall.
Po reinstalaci a aktualizacích se mi při každém spuštění vyhodí nějaká hláška, že se mi nespustil nějaký program.
Většinou to skončí tím, že hledím na černou obrazovku a nic se neděje. Restart.
Když se linux dá používat, tak mi vyhodí chybu nějakého balíčku, rozhodí se mi obrazovka na milion čárek, začne blikat a znova restart..
Buď mi odchází grafika.. nebo tu verzi linuxu co mám, je vadná :(
Co jsem léta používal Ubuntu se mi toto nedělo... :(
M5x64 kde

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #11 kdy: Březen 05, 2016, 21:54:58 »
Zkus načíst systém s ovladačem VESA. Postupuj dle http://wiki.mageia.cz/system:kernel_a_grub#se_zavadecem_grub_legacy1 a přidej do řádku GRUBu:"xdriver=vesa"

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #12 kdy: Březen 06, 2016, 11:15:00 »

Nastavil jsem podle navodu. A nacetlo to bez chyby. Jakmile jsem menil volbu startu, tak se to seklo viz obrazek. A od te doby nejde spustit linux. Koncim na prihlasovaci obrazovce a dal nic.
M5x64 kde

Jiira

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #13 kdy: Březen 20, 2016, 20:47:32 »
po delší době zpět.

problém nevyřešen.
zkusil jsem dnes rozchodit kubuntu 14.04. 64bit ale se stejnou odezvou. samy se aktualizovaly ovladače od výrobce a po restartu konec.
došel jsem k názoru, že linux má problém s ovladači mé grafiky nebo problém je v 64bit systému.
dnes jsem vypozoroval, že systémový větráček jede na minimum otáček. V klidu cca 60°C. ale to jen naokraj.

M5x64 kde

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pád nové instalace
« Odpověď #14 kdy: Březen 21, 2016, 20:13:47 »
Myslím si, že po načtení systému Mageia DVDLive z USB a následné instalaci na HDD jsi nenastavil (možná nastavil) správně zdroje pro 64bit Magieu (viz. zdroje MGA5 - varování:
Citace
    K bezproblémovému chodu linuxové distribuce Mageia je doporučeno povolit z oficiálních zdrojů pouze zdroje Core Release, Core Updates, Nonfree Release, Nonfree Updates, Tainted Release a Tainted Updates. Máte-li však 64bitový systém, musíte také povolit zdroje Core 32bit Release, Core 32bit Updates, Nonfree 32bit Release, Nonfree 32bit Updates, Tainted 32bit Release a Tainted 32bit Updates. Ostatní zdroje nepovolujte, pokud k tomu nemáte opravdu závažný důvod!
    Poté všechny zdroje zaktualizujte přes Soubor → Aktualizovat → Vybrat vše → Aktualizovat

Poté je třeba aktualizovat zdroje, aktualizovat systém. Hlavní bod je také projít "Nastavit grafický server" v MCC. To si vyžádá nainstalovat proprietární ovladače jako:
Kód: [Vybrat]
x11-driver-video-nvidia340-340.96-1.mga5.nonfree.x86_64
nvidia340-kernel .......
dkms-nvidia340
viz. NVIDIA → SUPPORTED PRODUCTS (Linux), kde je tvůj GPU podporován.

Je-li instalace dodžena správně - krok po kroku, pak to musí fungovat.

Vezmu příklad, i kdyby nebyl podporován:
- pak bychom mohli vyzkoušet změnit parametr Driver "nvidia" na Driver "nouveau" v /etc/X11/xorg.conf pod rootem, což po restartu uvede svobodný ovladač pro nVidii namísto proprietárního ovladače.
- pro informace, jaký je nastaven ovladač, můžeš poslat sem z konzole příkazem:
cat /etc/X11/xorg.conf

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M