Autor Téma: [Vyřešeno]chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5  (Přečteno 2530 krát)

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Povýšil jsem na mga5 a ve Firefoxu se mi zobrazují některé obrázky špatně. Je jich většina, ale ne všechny, po znovunačtení stránky se některé zobrazí už správně, anebo taky ne. Prostě si to dělá co chce. Přikládám ukázku souboru zobrazeného jednou dobře a jednou špatně. Stává se to i vám?

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Říjen 11, 2015, 12:26:33 od Yullaw »

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #1 kdy: Září 20, 2015, 19:13:17 »
Ahoj,

u mě se to nestává, měl bych ale 3 typy, jak ověřit chybu:
  • vyzkoušet, zda-li se problém projevuje i u nového uživatele, zkus jej vytvořit a ověř znovu
  • jedná-li se o problém jen ve Firefoxu a ne např. v Chromiumu, zkus Firefox nastavit do výchozího nastavení: Firefox → Nápověda → Technické informace... → vpravo nahoře tlačítko Obnovit Firefox → postupuj dále
  • je možné, že se během aktualizace, obzvlášť při přerušované aktualizaci, nepodařily správně zaimplementovat grafické ovladače: - odeber grafické ovladače a nainstaluj je znova z MCC
  • buď si jist, že spouštíš i správný kernel během zavádění Mageie 5 - kdyžtak si uprav GRUB v MCC

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #2 kdy: Říjen 02, 2015, 19:45:29 »
Děkuju za radu,
U jiného uživatele se chyba projevuje také,
myslel jsem, že jde jen o Firefox, kde se chyba projevovala často, ale jde o obecný problém, viz příloha,
chtěl jsem začít na problému pracovat v MCC, ale teď už, kvůli nečitelnosti skoro čehokoliv nemůžu.
Co teď, prosím?

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #3 kdy: Říjen 02, 2015, 19:47:55 »
Omlouvám se za dvě totožné přílohy.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #4 kdy: Říjen 03, 2015, 09:46:09 »
Zdá se, že jsou naprčené ovladače grafické karty. Nemohu opomenout také na stáří počítače/závadu, ale to jen pro jistotu. Pročti si:
  • drakx11 - ověř správný proprietární ovladač - je možné, že ten problém je u svobodných ovladačů Xorg - nouveau (nVidia), ati (ATI). Na ploše stiskni klávesu [Alt]+[F2], napiš drakx11, zadej heslo uživatele, projdi nastavení, otestuj nastavení, restartuj počítač.
  • v případě havárie u nového spuštění Mageie do terminálu, pročti: http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-graficke-karty-v-mandriva-linuxu-pomoci-drakx11/
  • bylo by dobré, kdyby jsi napsal o jaké zařízení se jedná, typ grafické karty ap.

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #5 kdy: Říjen 03, 2015, 10:18:35 »
Můj PC je DELL Optiplex 755, používám graf. kartu integrovanou, manuál uvádí
Integrated Intel® Graphics Media Integrated on system board Accelerator 3100.
V systému mám Intel 810 and later.
Teď, při nastavování parametrů a více restartech jsem si všiml a ověřil toto:
Když mám nastavenu Intel 810 and later a zavedu kernel 3.14.43-1.mga4, zobrazuje se vše bez potíží,
při 3.19.8-3.mga5 jsou rozsypané jen nějaké ikony a obrázky,
při 4.1.8-1.mga5 je rozsypané téměř všechno.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #6 kdy: Říjen 03, 2015, 11:01:24 »
Nabootuj do kernelu 3.14.43-1.mga4. Zkusíme znovu nainstalovat novější kernel tak, aby při instalaci znovu zaimplementoval grafické ovladače:
  • Přejdi do MCC → Software → odeber všechen pozdější kernel >3.14.43-1, čili 3.19.8-3.mga5, 4.1.8-1.mga5 i se všemi závislostmi
  • bude lepší, když odebereš všechny zdroje softwaru, přidáš znovu (!pro mga5!), vybereš správné zdroje a zaktualizuješ je. Kdyžtak pošli výpis zdrojů, jaké tam máš teď před odebráním, a to příkazem v konzoli: urpmq --list-media active --list-url
  • Nainstaluj nejnovější kernel a závislosti
  • zaktualizuj systém - můžeš také příkazy pod rootem: urpmi.update -a, pak urpmi --auto-update --auto-select
  • restartuj PC a nabootoj do nejnovějšího kernelu

FYI: kernel 4.8.1 a Intel ovladače mi jede v pohodě.

EDIT: odkaz zdrojů mga5 pro CLI
« Poslední změna: Říjen 03, 2015, 11:04:32 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #7 kdy: Říjen 04, 2015, 20:42:59 »
Provedl jsem všechno podle rady. Odinstaloval kernel-desktop-3.19.8-3.mga5 a 4.1.8-1.mga5, odebral zdroje, přidal znovu, nainstaloval kernel-desktop-4.1.8-1.mga5, zaktualizoval systém z konzole podle rady, nabootoval do něj a chyba je tu pořád. Takže pořád zatím bootuju do kernelu pro mga4.

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #8 kdy: Říjen 06, 2015, 12:42:02 »
Asi treba testovat s kartou Intel 3100. Vypada to na degradaci ovladace v novejsim kernelu.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #9 kdy: Říjen 10, 2015, 19:15:43 »
Řešil jsem to zatím kompletní přeinstalací kompu, přechod z 32 bit. systému na 64 bitový - - a jsem vy pytli, už nevidím vůbec nic, dělám vše prakticky popaměti. Je zajímavé, že printscreen zaznamená i ty chyby. Vizte přílohu.

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #10 kdy: Říjen 11, 2015, 08:12:38 »
Tak jsem vyměnil monitor původní HP 1740 za ACER AL1716, nastavil jeho ovladač a žádná změna, zase je to rozsypané. Píšu zase po paměti. Vypadá to, že některá okna to zobrazuje v pohodě. Právě tomu nerozumím. Kdyby to byla obecná chyba ovladače, myslím si, že by byla rozsypaná celá obrazovka. Některé aplikace, jako třeba teď GIMP, nebo i FF mají zobrazení v pořádku, ale až na nějaké malé obrázky nebo ikony, jiné jsou rozsypané celé. Za chyby v textu se omlouvám, opravdu nic nevidím, jediné písmenko není čitelné a tak dělám po paměti (to píšu do soukromé zprávy, tady ve FF vidím texty v pořádku). Přikládám ukázky. Některá tlačítka jsou vidět v pořádku a při najetí na ně se rozsypou, a naopak.

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #11 kdy: Říjen 11, 2015, 09:31:34 »
Mozna toto chovani zpusobuje zapnuta akcelerace (efekty) v prostredi KDE. KDE je o neco novejsi, a napriklad vyzaduje, aby karta hardwarove plne podporovala OpenGL 3.0. U Intelu je znamo, ze nektere veci jsou implementovane softwarove.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #12 kdy: Říjen 11, 2015, 11:15:02 »
Vyřešeno díky Yullawovi.

Postup:
ctrl - alt - F2
přihlásit se jako root
mc (midnight commander)
editovat soubor: /etc/X11/xorg.conf
najít řádek driver Intel (já mám grafickou kartu integrovanou - Intel)
a pod něj vložit další:
Option "AccelMethod" "uxa"
soubor uložit a reboot.
A obraz mám už v pořádku.
Kód: [Vybrat]
Section "Device"
    Identifier "device1"
    VendorName "Intel Corporation"
    BoardName "Intel 810 and later"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "uxa"
    Option "DPMS"
EndSection

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Říjen 11, 2015, 12:26:04 od Yullaw »

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #13 kdy: Říjen 11, 2015, 12:25:14 »
Ještě bych doladil postup. Aby se zabánila změna souboru /etc/X11/xorg.conf díky aktualizaci nebo MCC (úprava grafického serveru), bude lepší, když se pod rootem vytvoří soubor /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf obsahující:

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
    Identifier "device1"
    VendorName "Intel Corporation"
    BoardName "Intel 810 and later"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "uxa"
    Option "DPMS"
EndSection

Jakmile bude aktualizace kernelu nebo balíčku x11-driver-video-intel, vyzkoušej funkčnost bez této úpravy.

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]chyba v zobrazování obrázků ve Firefoxu v mga5
« Odpověď #14 kdy: Říjen 11, 2015, 15:06:12 »
Díky, provedl jsem :-)