Autor Téma: Lm-sensors  (Přečteno 1836 krát)

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Lm-sensors
« kdy: Červenec 24, 2015, 19:30:41 »
Zdarec,
chci se zeptat pro Mageiu 5 nejsou v repo lm sensors... jsou nahrazeny jinou aplikací? Jinak to vypadá, že mi mašinku odnese větrák pryč, má výkon jako vrtulník :D
Děkuju
prostý user
...selským rozumem...

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #1 kdy: Červenec 24, 2015, 19:47:57 »
Ahoj

Pro tvého drona jistě lm_sensors v MGA5 existuje, výpis:
Kód: [Vybrat]
[yullaw@localhost ~]$ urpmq -yf lm_sensors --sources
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/x86_64/media/core/release/lib64lm_sensors-devel-3.3.5-3.mga5.x86_64.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/x86_64/media/core/release/nagios-check_lm_sensors-3.1.0-9.mga5.noarch.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/x86_64/media/core/release/lm_sensors-3.3.5-3.mga5.x86_64.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/x86_64/media/core/release/lib64lm_sensors-static-devel-3.3.5-3.mga5.x86_64.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/x86_64/media/core/release/lib64lm_sensors4-3.3.5-3.mga5.x86_64.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/i586/media/core/release/nagios-check_lm_sensors-3.1.0-9.mga5.noarch.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/i586/media/core/release/liblm_sensors-devel-3.3.5-3.mga5.i586.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/i586/media/core/release/liblm_sensors4-3.3.5-3.mga5.i586.rpm
http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mageia/distrib/5/i586/media/core/release/liblm_sensors-static-devel-3.3.5-3.mga5.i586.rpm

Nainstaluj pod rootem:
Kód: [Vybrat]
# urpmi lm_sensors

Pak stále pod rootem detekuj všechna čidla:
Kód: [Vybrat]
# sensors-detect --auto

A pak spusť:
Kód: [Vybrat]
# sensors

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #2 kdy: Červenec 25, 2015, 18:09:41 »
ajo díky... dřív se to psalo s pomlčkou :o
prostý user
...selským rozumem...

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #3 kdy: Srpen 12, 2015, 19:33:17 »
Tak ne, moc si nerumíme :
Kód: [Vybrat]
# sensors-detect --auto
# sensors-detect revision 6209 (2014-01-14 22:51:58 +0100)
# Board: ASUSTeK Computer INC. P5LD2-VM

Running in automatic mode, default answers to all questions
are assumed.

Some south bridges, CPUs or memory controllers contain embedded sensors.
Do you want to scan for them? This is totally safe. (YES/no):
Module cpuid loaded successfully.
Silicon Integrated Systems SIS5595...                       No
VIA VT82C686 Integrated Sensors...                          No
VIA VT8231 Integrated Sensors...                            No
AMD K8 thermal sensors...                                   No
AMD Family 10h thermal sensors...                           No
AMD Family 11h thermal sensors...                           No
AMD Family 12h and 14h thermal sensors...                   No
AMD Family 15h thermal sensors...                           No
AMD Family 15h power sensors...                             No
AMD Family 16h power sensors...                             No
Intel digital thermal sensor...                             No
Intel AMB FB-DIMM thermal sensor...                         No
VIA C7 thermal sensor...                                    No
VIA Nano thermal sensor...                                  No

Some Super I/O chips contain embedded sensors. We have to write to
standard I/O ports to probe them. This is usually safe.
Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no):
Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               Yes
Found `Winbond W83627EHF/EF/EHG/EG Super IO Sensors'        Success!
    (address 0x290, driver `w83627ehf')
Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      No

Some systems (mainly servers) implement IPMI, a set of common interfaces
through which system health data may be retrieved, amongst other things.
We first try to get the information from SMBIOS. If we don't find it
there, we have to read from arbitrary I/O ports to probe for such
interfaces. This is normally safe. Do you want to scan for IPMI
interfaces? (YES/no):
Probing for `IPMI BMC KCS' at 0xca0...                      No
Probing for `IPMI BMC SMIC' at 0xca8...                     No

Some hardware monitoring chips are accessible through the ISA I/O ports.
We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually
safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any
ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (yes/NO):

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no):
Using driver `i2c-i801' for device 0000:00:1f.3: Intel 82801G ICH7
Module i2c-dev loaded successfully.

Next adapter: i915 gmbus ssc (i2c-0)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):

Next adapter: i915 gmbus vga (i2c-1)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):

Next adapter: i915 gmbus panel (i2c-2)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):

Next adapter: i915 gmbus dpc (i2c-3)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):

Next adapter: i915 gmbus dpb (i2c-4)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):

Next adapter: i915 gmbus dpd (i2c-5)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):


Now follows a summary of the probes I have just done.

Driver `w83627ehf':
  * ISA bus, address 0x290
    Chip `Winbond W83627EHF/EF/EHG/EG Super IO Sensors' (confidence: 9)

Do you want to overwrite /etc/sysconfig/lm_sensors? (YES/no):
Unloading i2c-dev... OK
Unloading cpuid... OK
Kód: [Vybrat]
#  sensors
atk0110-acpi-0
Adapter: ACPI interface
Vcore Voltage:       +1.42 V  (min =  +0.85 V, max =  +1.60 V)
 +3.3 Voltage:       +3.34 V  (min =  +2.97 V, max =  +3.63 V)
 +5 Voltage:         +5.17 V  (min =  +4.50 V, max =  +5.50 V)
 +12 Voltage:       +12.14 V  (min = +10.20 V, max = +13.80 V)
CPU FAN Speed:      71052 RPM  (min =    0 RPM, max = 7200 RPM)
CHASSIS1 FAN Speed:    0 RPM  (min =  600 RPM, max = 7200 RPM)
CHASSIS2 FAN Speed:    0 RPM  (min = 1200 RPM, max = 7200 RPM)
POWER FAN Speed:       0 RPM  (min =  600 RPM, max = 7200 RPM)
CPU Temperature:     +51.0°C  (high = +60.0°C, crit = +95.0°C)
MB Temperature:      +43.0°C  (high = +45.0°C, crit = +95.0°C)


takže příkazy fungují, lm_sensors mám. Hledal jsem fan control, tentokrát jsem podtržítko zkusil... nějaké jiné možnosti? Co jsem přehlédl?
prostý user
...selským rozumem...

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #4 kdy: Srpen 15, 2015, 13:06:16 »
Můžeš nainstalovat inxi a poslat výpis o kompu?:
Kód: [Vybrat]
# inxi -F

Děje se to, že ventilátor jede na max i v jiném systému? Zkus čistou LiveDVD Mageiu. Ventilátorek fičí už po zapnutí počítače?

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #5 kdy: Srpen 16, 2015, 11:43:10 »
Jo všechno můžu... měl bych začít taky něco dělat a víc přemýšlet , že?   Jdu na to. a dík.
prostý user
...selským rozumem...

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #6 kdy: Srpen 16, 2015, 11:49:46 »
Tady je výpis mojí hromady šrotu:
Kód: [Vybrat]
# inxi -F
System:    Host: mudrak Kernel: 3.19.8-desktop-3.mga5 i686 (32 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.0 Distro: Mageia 5 thornicroft
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: P5LD2-VM v: Rev 1.xx serial: MB-1234567890
           Bios: American Megatrends v: 0301 date: 09/28/2005
CPU:       Single core Intel Celeron (-UP-) cache: 256 KB clocked at 2533 MHz
Graphics:  Card: Intel 82945G/GZ Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.org 1.16.4 drivers: v4l,intel
           tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.19.8-desktop-3.mga5
Network:   Card: Intel 82573L Gigabit Ethernet Controller driver: e1000e
           IF: enp4s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
           mac: 00:13:d4:fd:14:b7
Drives:    HDD Total Size: 80.0GB (13.0% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST380817AS size: 80.0GB
Partition: ID-1: / size: 14G used: 2.8G (22%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 60G used: 6.5G (11%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
           ID-3: swap-1 size: 0.53GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 48.5C mobo: 31.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 2616 psu: 0 sys-1: 0 sys-2: 0
Info:      Processes: 127 Uptime: 3 min Memory: 299.0/2012.2MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.1.96
a taky otevřu bednu, jestli není zanesené čidlo/chladič/sirka ve ventilátoru.
prostý user
...selským rozumem...

karel kudrna

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
  • skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz
    • Zobrazit profil
Re:Lm-sensors
« Odpověď #7 kdy: Srpen 16, 2015, 12:19:44 »
zatím lepší protože skončily horka
Kód: [Vybrat]
#  sensors
atk0110-acpi-0
Adapter: ACPI interface
Vcore Voltage:       +1.41 V  (min =  +0.85 V, max =  +1.60 V)
 +3.3 Voltage:       +3.33 V  (min =  +2.97 V, max =  +3.63 V)
 +5 Voltage:         +5.17 V  (min =  +4.50 V, max =  +5.50 V)
 +12 Voltage:       +12.25 V  (min = +10.20 V, max = +13.80 V)
CPU FAN Speed:      3068 RPM  (min =    0 RPM, max = 7200 RPM)
CHASSIS1 FAN Speed:    0 RPM  (min =  600 RPM, max = 7200 RPM)
CHASSIS2 FAN Speed:    0 RPM  (min = 1200 RPM, max = 7200 RPM)
POWER FAN Speed:       0 RPM  (min =  600 RPM, max = 7200 RPM)
CPU Temperature:     +47.5°C  (high = +60.0°C, crit = +95.0°C)
MB Temperature:      +36.0°C  (high = +45.0°C, crit = +95.0°C)
Dal jsem tam kostku ledu a namažu větrák.
Taky tady něco nešlape ale u nás se íngliš moc nemluví:
Kód: [Vybrat]
# pwmconfig
# pwmconfig revision 6166 (2013-05-01)
This program will search your sensors for pulse width modulation (pwm)
controls, and test each one to see if it controls a fan on
your motherboard. Note that many motherboards do not have pwm
circuitry installed, even if your sensor chip supports pwm.

We will attempt to briefly stop each fan using the pwm controls.
The program will attempt to restore each fan to full speed
after testing. However, it is ** very important ** that you
physically verify that the fans have been to full speed
after the program has completed.

/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
prostý user
...selským rozumem...