Autor Téma: Pomoc v začátku  (Přečteno 2615 krát)

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #15 kdy: Červenec 19, 2015, 19:24:22 »
Ja ale jedu na te stare Mageie. Po otevreni toho spravce HW tam mam Unknown / Others a v tom tri polozky,

Ja nevim v kterem kroku se to restartovalo. Nabootoval jsem v safe modu. Jak mam najit kde se to restartovalo... vim ze je to v nejakem logu ale v kterem a kde...

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #16 kdy: Červenec 19, 2015, 19:43:06 »
Ja ale jedu na te stare Mageie. Po otevreni toho spravce HW tam mam Unknown / Others a v tom tri polozky,

Ja nevim v kterem kroku se to restartovalo. Nabootoval jsem v safe modu. Jak mam najit kde se to restartovalo... vim ze je to v nejakem logu ale v kterem a kde...

Menu → Nástroje → Konzole

zkopíruj příkaz (klikáním myší) níže a potvrď enterem:
Kód: [Vybrat]
journalctl -a >> vystup_journal.txt

To zkopíruje všechny logy systému do souboru vystup_journal.txt, který bude uložen v domovském adresáři (adresář Můj adresář). Ten soubor vlož do tvého dalšího příspěvku (pod oknem pro text nalezneš Rozšířené možnosti, rozklikni a připoj tam ten soubor).

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #17 kdy: Červenec 19, 2015, 19:51:32 »
ja uz to pred tim zkousel ale log mi nic nerikal. tak posilam

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #18 kdy: Červenec 19, 2015, 19:54:13 »
jeste ten druhy prikaz

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #19 kdy: Červenec 19, 2015, 20:40:37 »
Takže ze souboru vystup_journal.txt lze vyčíst, že chyba/přerušení se stalo v:
Kód: [Vybrat]
Sep 07 11:43:35 localhost systemd[1]: Received SIGINT.
během načítání plymouthu. Což znamená, že jsi asi stiskl CTRL+C a tím započal reboot, to lze vidět níže v souboru... Restart byl proveden v:
Kód: [Vybrat]
Sep 07 11:43:40 localhost systemd-journal[464]: Journal stopped
-- Reboot --
Pak jsi vybral safemode...

Nyní, když budeš spouštět Mageiu, nevybírej žádné safemode a spusť Mageiu z menu vybráním "Spustit Mageia 4".

Díky tomu, že jsi neodpověděl na všechny otázky, se tu stal dobrý zmatek... Takže prostuduj všechny dostupné informace, které jsme ti poslali, pročti je pořádně (! - z logu vidím, že zdroje nejsou správně nastaveny - chybí ti povolit zdroje Tainted Release, Tainted Updates, Tainted 32bit Release, Tainted 32bit Updates, což díky tomu můžeš poškodit systém nebo ti budou chybět ovladače ap.)

Takže pořádně prostuduj, vyzkoušej, odpověz nám na všechny položené otázky a pak pokládej další otázky. Rádi pomůžeme, ale nelze pomoci, když uživatel neposlouchá/nečte.

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #20 kdy: Červenec 19, 2015, 21:11:36 »
kdyz pisou ze ovladace ATI a NVIDIA neni mozne mit ulozene na instalacnim DVD tak jakto ze jsou zaskrnute v drakX11?

lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK107 [GeForce GT 640] (rev a1)
[root@localhost log]# lspcidrake -v | grep VGA
Card:NVIDIA GeForce 400 series and later: NVIDIA Corporation|GK107 [GeForce GT 640] [DISPLAY_VGA] (vendor:10de device:0fc1 subv:1462 subd:8a92) (rev: a1)
[root@localhost log]#

Co se tyce toho ctrl+c . Pamatuji si jen tolik ze nejdrive najizdel system, zadna chybova hlaska, pak se najednou z niceho nic restartoval PC, tj v momente kdy tam jely ty texty zelene [OK]....

Asi na podruhe jsem zkousel safe mode tj. druha volba zezhora ale nemenil jsem nastaveni kernelu. Tentokrat se to nerestartovalo ale nevedel jsem jak dal vypadalo to ze se to seklo, ale asi to chtelo heslo. To sem nevedel, tak zkousim ctrl+c . Pak reset. Napotreti jsem zkousel nastavit v menu ten kernel a tam jsem vybral save mode. To najelo. Pak jsem pochopil ze mam nejdrive zadat heslo roota. Tak jsem se dostal dal a napsal jsem ten prikaz co po me chteli a spustilo se KDE.

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #21 kdy: Červenec 19, 2015, 21:27:50 »
kdyz pisou ze ovladace ATI a NVIDIA neni mozne mit ulozene na instalacnim DVD tak jakto ze jsou zaskrnute v drakX11?

Tam sú len slodobné ovládače, ale nie vždy poskytujú ten najlepší výkon. Ale nie priamo od výrobcu. Tie sú viazané licenciami.

Co se tyce toho ctrl+c . Pamatuji si jen tolik ze nejdrive najizdel system, zadna chybova hlaska, pak se najednou z niceho nic restartoval PC, tj v momente kdy tam jely ty texty zelene [OK]....

Asi na podruhe jsem zkousel safe mode tj. druha volba zezhora ale nemenil jsem nastaveni kernelu. Tentokrat se to nerestartovalo ale nevedel jsem jak dal vypadalo to ze se to seklo, ale asi to chtelo heslo. To sem nevedel, tak zkousim ctrl+c . Pak reset. Napotreti jsem zkousel nastavit v menu ten kernel a tam jsem vybral save mode. To najelo. Pak jsem pochopil ze mam nejdrive zadat heslo roota. Tak jsem se dostal dal a napsal jsem ten prikaz co po me chteli a spustilo se KDE.

Na začiatku systém navruhuje možnosť voľby kernelu. Lenže po čistej inštalácii si tam nemohol mať viac jadier, takže sa spustilo priamo do toho jediného. Ostatné voľby sú pre ľudí, ktorí so systémom už vedia čo-to robiť.  ;)
Podľa mňa to skončilo na ovládači - chýbali ti ovládače grafiky a Safe Mode sa spúšťa s ovládačom Vesa, ktorý nabehne skoro na všetkých kartách, ale s minimom možností, ktoré tá karta ponúka.

Skús si pozrieť túto sekciu: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru
Isto sa to oplatí - hlavne pomôžeš tým, ktorí Ti chcú pomôcť.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #22 kdy: Červenec 19, 2015, 21:42:00 »
Dobre no, tak zalozim nove tema.

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #23 kdy: Červenec 19, 2015, 21:54:48 »
Mam desku 990fxa-gd80
Problem: po instalaci systemu se restartuje PC
Podobne symptomy s instalaci Windows 7 a Windows 8 (system se taky restartoval, jestli ze stejne priciny to nevim). Windows XP to nedela.
Nainstaloval jsem Mageiu abych zjistil jestli to bude delat taky a jestli to je stejnou pricinou,

Nez sem hodim logy tak musim rict, ze nabootovat v normalnim rezimu nelze, ale pokud nastavim kernel bez ACPI a spustim z disku tak mi najede do prikazove radky a odtud uz spustim okna (KDE).

Jsem zacatecnik. Zdroje jsem si uz stahl a nastavil, ale MCC pod HW vidim tri nezname zarizeni:
- JMP362 SATA Controller
- SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA  Controller IDE mode
- RD990 Memory Managment Unit IOMMU

Posilam aktualni vypis jurnal po restartu (nejpve se to dvakrat restartovalo pak jsem najel do konzole)

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #24 kdy: Červenec 19, 2015, 21:57:14 »
Pokracuju v tematu zde:

http://forum.mageia.cz/index.php?topic=787.msg6359#msg6359

PS:  mouse scroll po restartu uz funguje, dik

Petos: edit, temata jsem sloucil.
« Poslední změna: Červenec 19, 2015, 22:25:41 od Peťoš »

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #25 kdy: Červenec 19, 2015, 22:17:47 »
Pokud nenabootujes do normalniho rozhrani (jen failsafe), tak to muze byt mnohym. Nejspise stara/levna/cinska?/  deska/usb radic/radic pameti/SATA radic/PATA radic/neco, co nepodporuje rozsirenou spravu spotrebu (ACPI/APIC). To by vysvetlovalo i padani pod 7/8 nikoli pod XP.
Takze: vymenit pocitac a nebo rovnou zakazat apic/acpi Jak na to:
MCC>Boot>Boot>Advanced (vsechno zakaz).
Reboot.

Pokud najede normalne, muzeme pak resit co dal. Pokud bude i nadale padat, rekl bych ze to muze byt chyba v HW -- od proste ne 100% kusu (vyber si libovolnou vec vyse) az po spatne dotlaceny modul pameti.
Tim, ze se to projevuje na obou operacnich systemech, tak bych to videl spise timto smerem.
Widle uz nemaji (pry) BSOD, ale jen univerzalni vagni hlasku. Pokud to pada i pres deaktivovany APIC/ACPI.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #26 kdy: Červenec 19, 2015, 22:19:39 »
Ted me napada -- jsou horka. Co teploty? Jaky mas nastaveny v BIOSu thresholds? Skoro bych se vsadil, ze to bude tim. Uvedom si, kdy ty problemy zacaly, pripadne dej do... pryc bocni kryt kompu a strc k tomu pro zacatek vetrak a komp poradne vysaj (prvne vysat, potom zapnout vetrak!).
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #27 kdy: Červenec 19, 2015, 22:24:50 »
Kdyz mas otevrene jedno vlakno na jeden problem, neotevirej dalsi. Obe dohromady slucuji.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #28 kdy: Červenec 19, 2015, 22:46:46 »
Deska profi od MSI chipset AMD 3700 kc nepovazuji za lacinou. Rozhodne ne zaprasene PC, filtry tam jsou, skrin dukladne vetrana, velky chladic za 700 kc s velkym ventilatorem. Threshold jsem nenasel, ale CPU zvladne ve Windows XP konvertovat 4 videa, pri tom se divam na Film a jeste nahravam video... PC jede na 80-90 procent a teplota kolem 48 - 50 stupnu dle teploty v pokoji. Pri startu PC urcite se nebude vypinat pri 35-38 stupnich celsia. Jinak kryt mam otevreny docasne. Ale to je nepodstane.

Nevybral jsem faildafe, ale normalni rezim + volby jadra: kernel no acpi.

Dik za typ jak vypnout ACPI pri startu PC.

Ja stejne nevim k cemu to ACPI je, cetl jsem wiki ale stejne z toho vim kulovi. Rozsirenu interface for power control ale naco pod XP mi jede PC krasne a zadne problemy... I do usporneho rezimu hybernace prejdu bezproblemu.

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #29 kdy: Červenec 19, 2015, 22:55:47 »
Tak jsem vypnul to ACPI v nastaveni bootu jak si psal, to nepomohlo. Tak pak jsem nastavil parametr startu na ... acpi=ht vga=788 ... co znamenat to ht? To nevypada ze by to bylo vypnute. Tak stacio by zeditovat ten prikaz v menu grubu a melo by to jet. To najede rovnou do oken.