Autor Téma: Pomoc v začátku  (Přečteno 2600 krát)

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Pomoc v začátku
« kdy: Červenec 19, 2015, 12:46:08 »
Zdravím,
mohl by mi někdo pomoct, nainstaloval jsem si na zkoušku Mageiu 4.1 x86 64bit KDE a potřebuju poradit několik věcí. Jsem zvykly na Windows
1. nefunguje mi scroll na myši jak to udělat? dvoutlačitkova myš se scrollem. A4 Tech
2. jak schovat hlavní lištu ten hlavní panel dole, ve Windows se da nakonfigurovat aby se schoivaval
3. mam klavesnici nastavenou na querty a potrebuju prepnout na quertz když píšu česky jak na to?
4. jak nainstalovat ovladače desky? mam desku 990FXA-GD80 a na strankach vyrobce jsem nenasel ovladace pro linux
5. do ktereho logu se podivat když při predchozi instalaci nechtel najet system. Jednalo se o to ze se system sam restartoval a musel jsem nabootovat v save modu, nastavil jsem save mode pro kernel a pak zadal nejaky prikaz na zacatku a najelo KDE. Rad bych zjistil co ten problem zpusobilo a jak nakonfigurovat PC aby nebyl problem.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #1 kdy: Červenec 19, 2015, 13:56:11 »
Zdravím,
mohl by mi někdo pomoct, nainstaloval jsem si na zkoušku Mageiu 4.1 x86 64bit KDE a potřebuju poradit několik věcí. Jsem zvykly na Windows
Pro začátek, stáhni si a vypal DVD Live Mageia 5 dle tvé architektury CPU (32bit nebo 64bit). Mageia 4.1 je již starší systém. Mageia 5 již podporuje UEFI, což umožňuje instalovat Mageiu vedle Windows 8 a vyšší. Mageia 5 LiveDVD (nebo wiki zde) je systém, ze kterého spustíš Mageiu, aniž bys musel něco instalovat do PC/ntb. V případě, že se ti zamlouvá, můžeš ji nainstalovat do PC/ntb. Jsi-li uživatel pokročilý, pročti si Povýšení systému z Mageie 4
1. nefunguje mi scroll na myši jak to udělat? dvoutlačitkova myš se scrollem. A4 Tech
Podívej se do nastavení MenuNástrojeSystémové nástroje Nastavení počítače → zadej heslo rootaHardware (nebo Technické vybavení počítače) → Nastavit polohovací zařízení → vyber myš (nebo  Libovolná PS/2 & USB myš)
nebo MenuNástrojeSystémové nástroje Nastavení systémuVstupní zařízení
2. jak schovat hlavní lištu ten hlavní panel dole, ve Windows se da nakonfigurovat aby se schoivaval
Pravý klik na panel → Odemknout widgety → opět pravý klik na panel → Nastavit 'Panel'Nastavení paneluVíce nastaveníViditelnostAutomaticky skrývat

Nezapomenout uzamčít Widgety (jinak se může nechtic stát, že zmizne panel ap.):
Pravý klik na panel → Nastavit 'Panel'Uzamknout widgety
3. mam klavesnici nastavenou na querty a potrebuju prepnout na quertz když píšu česky jak na to?
MenuNástrojeSystémové nástroje Nastavení počítače → zadej heslo rootaHardware (nebo Technické vybavení počítače) → Nastavit rozložení klávesnice
4. jak nainstalovat ovladače desky? mam desku 990FXA-GD80 a na strankach vyrobce jsem nenasel ovladace pro linux
Nic není třeba stahovat z internetu manuálně! Vše zařídí Mageia automaticky:
  • nastav si správně zdroje pro Mageiu 5
  • MenuNástrojeSystémové nástroje Nastavení počítače → zadej heslo rootaHardware (nebo Technické vybavení počítače) →Prohlížet a nastavovat hardware. Je-li potřeba nainstalovat ovladače hardwaru (kromě grafické karty), tak Mageia si o ně zažádá sama
5. do ktereho logu se podivat když při predchozi instalaci nechtel najet system. Jednalo se o to ze se system sam restartoval a musel jsem nabootovat v save modu, nastavil jsem save mode pro kernel a pak zadal nejaky prikaz na zacatku a najelo KDE. Rad bych zjistil co ten problem zpusobilo a jak nakonfigurovat PC aby nebyl problem.
Pro zjistění chyb při bootu se může použít příkaz:
Kód: [Vybrat]
journalctl -a -b-1 | tail -750
nebo se podívej na http://forum.mageia.cz/index.php?topic=699.0
« Poslední změna: Červenec 19, 2015, 14:18:32 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 266
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #2 kdy: Červenec 19, 2015, 14:08:44 »
Kým som to všetko napísal, tak si ma predbehol. Ale aj tak dobre.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #3 kdy: Červenec 19, 2015, 16:10:16 »
Tak to nastavovaci centrum jsem nasel prepnul jsem na anglictinu. Povayuji za dulezite nejdrive zjistit co zpusobuje reset PC. Tak jsem najel do /var/log a podival se do jednoho logovaciho souboru kde je jista chyba. Ovsem nevim zda ta cyba nebyla ypusobena tim ze jsem PC nastartoval v safe modu. Tudiz ma otazka yni / pokud buch nainstalova MAgeia , kde je yaruka ze mi Magaia 5 opet nebude resetovat PC?

[root@localhost log]# dmesg | grep ACPI
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bdb2b000-0x00000000bde7afff] ACPI NVS
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bea3f000-0x00000000bec44fff] ACPI NVS
[    0.334094] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xbdb2b000-0xbde7afff] (3473408 bytes)
[    0.334241] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xbea3f000-0xbec44fff] (2121728 bytes)
[    0.398296] ACPI: Interpreter disabled.
[    0.419017] pnp: PnP ACPI: disabled
[    6.483248] ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER, Thread 3179207616 could not acquire Mutex [0x1] (20130725/utmutex-285)
[    6.483296] ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER, Thread 3179207616 could not acquire Mutex [0x1] (20130725/utmutex-285)
[   63.356222] NVRM: failed to register with the ACPI subsystem!
[root@localhost log]#

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #4 kdy: Červenec 19, 2015, 16:24:53 »
Dik za rady. Ten scroll mi ale nejde nastavit. Mam mys na PS2. Vyberu PS - Generic PS2 Wheel mouse a potvrdim. zavru prohlizec a znova spustim a nepomohlo to. Zkousel jsem vice typu

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #5 kdy: Červenec 19, 2015, 16:28:43 »
U HW zarizeni jsem nasel nejaka neznama zarizeni ale to bude tema schazejicima ovladacema: JMB362 SATA controller, dale SBx7/SBx8,SBx9 SATA controllers a RD0990 IO memory manager

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #6 kdy: Červenec 19, 2015, 16:50:45 »
Tak to nastavovaci centrum jsem nasel prepnul jsem na anglictinu. Povayuji za dulezite nejdrive zjistit co zpusobuje reset PC. Tak jsem najel do /var/log a podival se do jednoho logovaciho souboru kde je jista chyba. Ovsem nevim zda ta cyba nebyla ypusobena tim ze jsem PC nastartoval v safe modu. Tudiz ma otazka yni / pokud buch nainstalova MAgeia , kde je yaruka ze mi Magaia 5 opet nebude resetovat PC?

[root@localhost log]# dmesg | grep ACPI
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bdb2b000-0x00000000bde7afff] ACPI NVS
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000bea3f000-0x00000000bec44fff] ACPI NVS
[    0.334094] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xbdb2b000-0xbde7afff] (3473408 bytes)
[    0.334241] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xbea3f000-0xbec44fff] (2121728 bytes)
[    0.398296] ACPI: Interpreter disabled.
[    0.419017] pnp: PnP ACPI: disabled
[    6.483248] ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER, Thread 3179207616 could not acquire Mutex [0x1] (20130725/utmutex-285)
[    6.483296] ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER, Thread 3179207616 could not acquire Mutex [0x1] (20130725/utmutex-285)
[   63.356222] NVRM: failed to register with the ACPI subsystem!
[root@localhost log]#
jo, zapomněl jsem dopsat, že se na 90% nejspíše jednalo o chybu špatného nastavení pro grafickou kartu.

Máš správně nastavené zdroje? Pošli výpis:
Kód: [Vybrat]
urpmq --list-media active --list-url
Provedl jsi instalaci proprietárních ovladačů grafické karty přes Ovládací centrum Mageia?

Z čeho se skládá tvůj PC?

Jak je nastaven BIOS?

Přilož více informací, fotky, screenshoty ap...
« Poslední změna: Červenec 19, 2015, 16:52:38 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #7 kdy: Červenec 19, 2015, 16:55:39 »
Predem se omlouvam ze me odpovedi nejsou serazene dle vasich odpovedi. Ale myslim si ze jsem narazil na neco co vusvetluje onen reset. Cetl jsem totiz o stejnych symptomech u instalace Win 7 jako mam ja a docetl se ze to asi opravdu je tema ovladacema:

http://www.sevenforums.com/installation-setup/283855-still-cant-complete-install-new-build-stripped-essentials.html

cili je mozne ze se PC restartuje kvuli schazejicim ovladacum na chipset. Na zdroje jsem se jeste nedival jsem v tomto pomaly a mam stale jen jednu klavesnici tu anglickou tak se mi blbe pise

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #8 kdy: Červenec 19, 2015, 17:22:24 »
Zdroje u te ctirky nemam. je tam jen CD rom.
Myslim ze by stalo za to zkusit nainstalovat ovladace chipsetu ale nevim jak se to dela.


Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #9 kdy: Červenec 19, 2015, 17:25:43 »
Zdroje u te ctirky nemam. je tam jen CD rom.
Myslim ze by stalo za to zkusit nainstalovat ovladace chipsetu ale nevim jak se to dela.
Pročti http://wiki.mageia.cz/4:zdroje

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #10 kdy: Červenec 19, 2015, 17:27:06 »
jo a mam UEFI BIOS. Secure boot vypnuty. HDD mode IDE.


proctu

nostradamus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #11 kdy: Červenec 19, 2015, 18:29:01 »
zdroje mam naistalovane. dik za radu. pokud bzste jeste poradili jak nainstalovat ty schayejici ovladace bylo by to supr. Chci jen vyzkouset jestli se to potom bude resetovat pri najezdu abych zjistil co zpusobovalo ten reset a mel tak jistotu ze deska je vporadku.

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #12 kdy: Červenec 19, 2015, 18:46:42 »
Už to tu jednou padlo. Staří otevřít MCC a otevřít tam "Technickém vybavení.../Prohlížet a nastavovat hardware". Pokud nějaké ovladače chybí, tak se samy doinstalují (po odsouhlasení)...
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #13 kdy: Červenec 19, 2015, 18:47:35 »
Ahoj.

ovladace pro zakladni desku se instaluji pri instalaci. Nic instalovat nemusis.

Pri instalace Linuxu obcas dodatecne se instaluji nesvobodne ovladace pro grafiku nebo WI-FI. Obcas jeste firmware pro Wi-FI nebo TV tuner. Aj ttyto ukony se delaji pres MCC.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc v začátku
« Odpověď #14 kdy: Červenec 19, 2015, 18:53:02 »
Jestli je na mysli ovladače chipsetu pro základní desku, tak Windows ovladače nemají nic společného s Linuxem. Hledání ovladačů je zbytečné. Linux běží na jádru (kernelu), který v sobě má všechny potřebné moduly (ovladače) na to, aby byl schopen se rozjet na jakémkoliv hardwaru PC/ntb - aspoň základ. To, že se restartoval PC, jste/jsi neuvedl, v jakém kroku, co se zobrazilo ap.

Proto jsem uvedl, že u nejčastějších příčin nezobrazení grafiky nebo černá obrazovka s textem bývá špatné nastavení grafických karet:
http://wiki.mageia.cz/hardware:graficke_karty:nvidia
http://wiki.mageia.cz/hardware:graficke_karty:intel
http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-graficke-karty-v-mandriva-linuxu-pomoci-drakx11/

Spoustu informací naleznete na: http://wiki.mageia.cz

Jak jsem psal do soukromé zprávy, kontaktujte mne na Skype: yullaw_scype

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M