Autor Téma: Povýšení z MG4 na MG5.  (Přečteno 3405 krát)

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Povýšení z MG4 na MG5.
« kdy: Červen 22, 2015, 18:13:55 »
Zdravím,
MG4, 64bit, KDE
vyběhla mě tuhle v liště dole hláška, že můžu povýšit na MG5. Zeptám se, jaké to má záludnosti, nebo jak se to bude chovat, když to udělám takhle? viz screen okna.
Děkuji ;-)

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 83
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #1 kdy: Červen 22, 2015, 18:35:59 »
Právě mi běží na jiném počítaču upgrade na mga5 pomocí upgrade helperu. Už asi 4 hodiny.
V procesech se objevuje gurpmi2 a občes nějaký dracut.
Sem tam se něco stahuje většinou rychlostí okolo 50 kiBps, maximálně 250 kiBps, hrabe to na disku....
Počítač zatím pokračuje v plnění svých původních úkolů (ovpn, btsync, samba, aj..)

Jakmile se něco změní, hned to sem napíšu.

※※※

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #2 kdy: Červen 22, 2015, 18:48:51 »
Kamarád už aktualizoval tímhle způsobem. Když tu aktualizaci povolíš, automaticky se vykoná:
  • Odebrání zdrojů z MGA 4 a přidání zdrojů na MGA 5
  • Stažení aktualizovaných balíčků (v jeho případě to bylo asi 5,5 GB)
  • Instalace stažených balíčků
  • Restartování počítače

Celkem proces zabral asi 3 hodiny při rychlosti stahování ~ 1,5 MB/s.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 83
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #3 kdy: Červen 23, 2015, 09:05:31 »
Jo, tak to všechno proběhlo, restart  ..  a všechno funguje jak má.
Skončilo to ve 2 hodiny v noci, tedy asi 8 hodin práce.
※※※

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #4 kdy: Červen 23, 2015, 10:12:29 »
Jo, děkuji za info, udělám to tak taky. Ještě se zeptám, budu samozřejmě svoje věci zálohovat, ale moje složka Home by měla zůstat netknuta, je to tak?

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #5 kdy: Červen 23, 2015, 10:55:39 »
Jo, měla by zůstat netknutá. :D
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #6 kdy: Červen 24, 2015, 10:55:40 »
Takže je hotovo a paráda, po cca hodince byl restart a všechno naběhlo a všechno funguje. Neuvěřitelné ;-). Děkuji za info, pánové.

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #7 kdy: Červen 24, 2015, 15:19:51 »
Přidám se do tématu, ať nevytvářím zbytečně nové.
Je lepší nainstalovat znovu MGA5 pokud jsem předtím měl (mám) MGA5 RC (nebo dokonce ještě tu předchozí)?  Nebo se to samo aktualizacemi poskládalo už správně?
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #8 kdy: Červen 24, 2015, 21:29:15 »
Nemluvím z vlastní zkušenosti, ale myslim, že jestli nemáš zdroje softwaru nastavený na Cauldron, ale normálně na MGA verze 5, mělo by ti všechno přijít s aktualizacema.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 267
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #9 kdy: Červen 24, 2015, 23:08:56 »
Přidám se do tématu, ať nevytvářím zbytečně nové.
Je lepší nainstalovat znovu MGA5 pokud jsem předtím měl (mám) MGA5 RC (nebo dokonce ještě tu předchozí)?  Nebo se to samo aktualizacemi poskládalo už správně?

MGA 5 RC je v podstate skoro hotová verzia oficiálneho vydania. Tam treba zmeniť zdroje na oficiálne - nie Cauldron a bežíš na oficiálnej verzii MGA 5.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #10 kdy: Červen 26, 2015, 10:00:48 »
Ja standadne instaluji novou verzi z instalacky a  pak pustim script ktery mne doistaluje ostatni programy.

U Mageia 5 instalace z flashky 10-15 min., zbyvajici programy 15-20 min. = za 30-40 min. prirpraveny system.

 :D
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #11 kdy: Červen 27, 2015, 20:30:50 »
Dík za info. Nicméně to stejně asi přeinstaluju, jelikož se mi zdá, že na plnou verzi to háže celkem zásadní chyby. Například občas vůbec nefunguje tlačítko pro vypnutí (vedle hodin ani v hlavní nabídce). Prostě nedělá nic. PC musím vypnout buď natvrdo, nebo pomocí přepínání uživatelů to "odhlásit" a na té obrazovce to pak dát vypnout. Taky se mi párkrát stalo, že po spuštění PC zůstala černá obrazovka a dál to nic nedělalo - jediné co šlo tak HW reset. Taky občas se nahodí nějaké zvláštní prostředí firefoxu (vzhled co byl tak před 10 lety) a nepomůže nastavovat nějaké vzhledy ani nic jiného... No snad tyto neduhy po nové instalaci zmizí...
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #12 kdy: Červen 27, 2015, 20:53:38 »
Dík za info. Nicméně to stejně asi přeinstaluju, jelikož se mi zdá, že na plnou verzi to háže celkem zásadní chyby. Například občas vůbec nefunguje tlačítko pro vypnutí (vedle hodin ani v hlavní nabídce). Prostě nedělá nic. PC musím vypnout buď natvrdo, nebo pomocí přepínání uživatelů to "odhlásit" a na té obrazovce to pak dát vypnout. Taky se mi párkrát stalo, že po spuštění PC zůstala černá obrazovka a dál to nic nedělalo - jediné co šlo tak HW reset. Taky občas se nahodí nějaké zvláštní prostředí firefoxu (vzhled co byl tak před 10 lety) a nepomůže nastavovat nějaké vzhledy ani nic jiného... No snad tyto neduhy po nové instalaci zmizí...
Osobně povyšuji tak, že namísto zdlouhavých aktualizací rovnou instaluji z DVD tak, že u kroku Rozdělení disku zvolím Vlastní rozdělení disku, přidělím Přípojné body oddílů / a /home a v dalším kroku se ujistím, že se bude formátovat jen oddíl / (/home ne, abych si zachoval data!). Tímto mám čistou instalaci nové vyšší verze MGA hotovou za 30min s tím, že data a veškerá uživatelská nastavení jsou zachována. Nastavím zdroje (nejoblíbenější fi.muni), za pomocí MageiaWelcome nainstaluji všechny požadované kodeky, flash plugin atd. atd. A mám zase klid :)

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 267
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #13 kdy: Červen 27, 2015, 21:07:34 »
Dík za info. Nicméně to stejně asi přeinstaluju, jelikož se mi zdá, že na plnou verzi to háže celkem zásadní chyby. Například občas vůbec nefunguje tlačítko pro vypnutí (vedle hodin ani v hlavní nabídce). Prostě nedělá nic. PC musím vypnout buď natvrdo, nebo pomocí přepínání uživatelů to "odhlásit" a na té obrazovce to pak dát vypnout. Taky se mi párkrát stalo, že po spuštění PC zůstala černá obrazovka a dál to nic nedělalo - jediné co šlo tak HW reset. Taky občas se nahodí nějaké zvláštní prostředí firefoxu (vzhled co byl tak před 10 lety) a nepomůže nastavovat nějaké vzhledy ani nic jiného... No snad tyto neduhy po nové instalaci zmizí...

To, čo opisuješ, robilo aj mne a nepomohla ani čistá inštalácia (ako popisuje Yullaw). Mám pocit, že tieto "zmatky" ostávajú v nastaveniach v /home adresári konkrétnych prgoramov. A skutočne - robilo mi to okrem Firefoxu napr. v LibreOffice. Až po zmazaní skrytého adresára daného programu sa to odstránilo. Tým som však prišiel o nastavenia. Takže to zatiaľ neriešim. Mám pocit, že MGA 6 už nebude mať KDE4, tam všetko bude v Plasma 5, FW 5..., takže predpokladám, že tam takéto veci sa diať nebudú.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Povýšení z MG4 na MG5.
« Odpověď #14 kdy: Červen 27, 2015, 22:01:55 »
Osobně povyšuji tak, že namísto zdlouhavých aktualizací rovnou instaluji z DVD tak, že u kroku Rozdělení disku zvolím Vlastní rozdělení disku, přidělím Přípojné body oddílů / a /home a v dalším kroku se ujistím, že se bude formátovat jen oddíl / (/home ne, abych si zachoval data!). Tímto mám čistou instalaci nové vyšší verze MGA hotovou za 30min s tím, že data a veškerá uživatelská nastavení jsou zachována. Nastavím zdroje (nejoblíbenější fi.muni), za pomocí MageiaWelcome nainstaluji všechny požadované kodeky, flash plugin atd. atd. A mám zase klid :)
Zachování HOME neřeším. Na data mám jiný disk. Co se týká uživatelského nastavení systému, tak ani to nějak neřeším, jelikož nepoužívám nic co by nebylo přímo po instalaci. Asi to zítra přeinstalím celé a hotovo... :)
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)