Autor Téma: Monitor sytému - GPU  (Přečteno 3776 krát)

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Monitor sytému - GPU
« kdy: Březen 02, 2015, 18:37:32 »
Zdravím vespolek. Měl bych dotaz. Existuje nějaká aplikace na zobrazení vytížení grafické karty? Něco podobného jako je sledování systému - vytížení CPU (KSysGuard). Hledal jsem různě na internetu a asi jediné co jsem našel je aplikace pro Ubuntu "intel-gpu-tools"...
Díky za případné odpovědi..
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #1 kdy: Březen 02, 2015, 21:13:56 »
A co tak widgety jako jsou:
stačí odemčít widgety → Přídat widgety → Získat nové widgety → Stáhnout nové Plasma widgety → hledej "gpu".

A na netu jako je www.kde-look.org a www.gnome-look.org je jich určo mnoho dalších :)

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #2 kdy: Březen 03, 2015, 19:27:41 »
Dík. Já na widgety koukal, ale nenašel... Jinak to bylo to první co mě napadlo... :)
Ještě jsem pak našel tohle: http://cuda-z.sourceforge.net/ ale asi to chce přímo i nějaké ovladače grafiky CUDA... a to opravdu nehodlám riskovat něco pokazit... :)
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #3 kdy: Březen 04, 2015, 17:41:00 »
Nainstaluj si balíček lm-sensors, což je sada monitorovacích nástrojů hardwaru.
Kód: [Vybrat]
# urpmi lm_sensors
Pod rootem spusť detekci a výstup přihoď sem na forum:
Kód: [Vybrat]
# yes | sensors-detectpříkaz znamená, aby nalezl všechna čidla/snímače zařízení (PC/notebooku) a automaticky potvrdil "yes" na otázky, zda chceš provést detekci určité části hardwaru.

Pak pod uživatelem zadej:
Kód: [Vybrat]
$ sensorsa vypiš také sem.


Mnoho GUI aplikací (Conky, widgety, psensor ap.) právě vyžadují mít již nainstalovaný balíček lm_sensors, na kterém staví svůj základ. Takže nejprve ověříme, co se dá zobrazit a pak můžeme hledat patřičnou aplikaci.

TIP1: GUI nástroj pro monitorování hardwaru je také GKrellM. Je třeba také nakonfigurovat, co chceš sledovat.
TIP2: jak jsem již zmínil, spousta widgetů pro Karamba je na http://kde-look.org/index.php?xcontentmode=38
TIP3: pokud máš řádně nainstalované proprietární ovladače pro Intel, lze vytížení sledovat příkazem pod rootem:
Kód: [Vybrat]
# intel_gpu_top
...
Ještě jsem pak našel tohle: http://cuda-z.sourceforge.net/ ale asi to chce přímo i nějaké ovladače grafiky CUDA... a to opravdu nehodlám riskovat něco pokazit... :)
Toto je pro grafické karty nVidia, ne pro tvůj Intel (vidím to v tvém podpisu).

Monitoring grafických karet od jiných výrobců jako jsou nVidia a AMD, lze sledovat v jejich vlastních proprietárních nástrojích jako je nvidia-settings a CCC (Catalyst Control Center).

Snad pomohlo :)
« Poslední změna: Březen 04, 2015, 18:16:23 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #4 kdy: Březen 04, 2015, 20:16:15 »
Takže první příkaz:
Kód: [Vybrat]
[root@localhost rellik]# yes | sensors-detect
# sensors-detect revision 6170 (2013-05-20 21:25:22 +0200)
# System: Gigabyte Technology Co., Ltd. B85-HD3

This program will help you determine which kernel modules you need
to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe
and recommended to accept the default answers to all questions,
unless you know what you're doing.

Some south bridges, CPUs or memory controllers contain embedded sensors.
Do you want to scan for them? This is totally safe. (YES/no): Module cpuid loaded successfully.
Silicon Integrated Systems SIS5595...                       No
VIA VT82C686 Integrated Sensors...                          No
VIA VT8231 Integrated Sensors...                            No
AMD K8 thermal sensors...                                   No
AMD Family 10h thermal sensors...                           No
AMD Family 11h thermal sensors...                           No
AMD Family 12h and 14h thermal sensors...                   No
AMD Family 15h thermal sensors...                           No
AMD Family 15h power sensors...                             No
AMD Family 16h power sensors...                             No
Intel digital thermal sensor...                             Success!
    (driver `coretemp')
Intel AMB FB-DIMM thermal sensor...                         No
VIA C7 thermal sensor...                                    No
VIA Nano thermal sensor...                                  No

Some Super I/O chips contain embedded sensors. We have to write to
standard I/O ports to probe them. This is usually safe.
Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      Yes
Found unknown chip with ID 0x8620
Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f
Trying family `National Semiconductor/ITE'...               No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      No

Some systems (mainly servers) implement IPMI, a set of common interfaces
through which system health data may be retrieved, amongst other things.
We first try to get the information from SMBIOS. If we don't find it
there, we have to read from arbitrary I/O ports to probe for such
interfaces. This is normally safe. Do you want to scan for IPMI
interfaces? (YES/no): Probing for `IPMI BMC KCS' at 0xca0...                      No
Probing for `IPMI BMC SMIC' at 0xca8...                     No

Some hardware monitoring chips are accessible through the ISA I/O ports.
We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually
safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any
ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (YES/no): Probing for `National Semiconductor LM78' at 0x290...       No
Probing for `National Semiconductor LM79' at 0x290...       No
Probing for `Winbond W83781D' at 0x290...                   No
Probing for `Winbond W83782D' at 0x290...                   No

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no): Using driver `i2c-i801' for device 0000:00:1f.3: Intel Lynx Point (PCH)
Module i2c-dev loaded successfully.

Next adapter: i915 gmbus ssc (i2c-0)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):
Next adapter: i915 gmbus vga (i2c-1)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):
Next adapter: i915 gmbus panel (i2c-2)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):
Next adapter: i915 gmbus dpc (i2c-3)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively): Client found at address 0x4a
Probing for `National Semiconductor LM75'...                No
Probing for `National Semiconductor LM75A'...               No
Probing for `Dallas Semiconductor DS75'...                  No
Probing for `National Semiconductor LM77'...                No
Probing for `Analog Devices ADT7410/ADT7420'...             No
Probing for `Analog Devices ADT7411'...                     No
Probing for `Maxim MAX6642'...                              No
Probing for `National Semiconductor LM73'...                No
Probing for `National Semiconductor LM92'...                No
Probing for `National Semiconductor LM76'...                No
Probing for `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635'...              No
Probing for `NXP/Philips SA56004'...                        No
Client found at address 0x4b
Probing for `National Semiconductor LM75'...                No
Probing for `National Semiconductor LM75A'...               No
Probing for `Dallas Semiconductor DS75'...                  No
Probing for `National Semiconductor LM77'...                No
Probing for `Analog Devices ADT7410/ADT7420'...             No
Probing for `Analog Devices ADT7411'...                     No
Probing for `Maxim MAX6642'...                              No
Probing for `National Semiconductor LM92'...                No
Probing for `National Semiconductor LM76'...                No
Probing for `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635'...              No
Probing for `NXP/Philips SA56004'...                        No
Probing for `Analog Devices ADT7481'...                     No

Next adapter: i915 gmbus dpb (i2c-4)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):
Next adapter: i915 gmbus dpd (i2c-5)
Do you want to scan it? (yes/NO/selectively):
Now follows a summary of the probes I have just done.
Just press ENTER to continue:
Driver `coretemp':
  * Chip `Intel digital thermal sensor' (confidence: 9)

Do you want to overwrite /etc/sysconfig/lm_sensors? (YES/no): Unloading i2c-dev... OK
Unloading cpuid... OK

Druhý příkaz:
Kód: [Vybrat]
[root@localhost rellik]# sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +27.8°C  (crit = +105.0°C)
temp2:        +29.8°C  (crit = +105.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +33.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +31.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +27.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)

Ještě podotknu, že grafiku mám integrovanou -intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen
No a ještě z jakého důvodu to chci vyzkoušet:
Chtěl bych vidět zatížení GPU při přehrávání 4k videa (~96Mbps), jelikož se mi seká. Přičemž výkon procesoru je průměrně na cca 60% (všechny jádra dohromady)... samotný graf procesoru během přehrávání videa -
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #5 kdy: Březen 04, 2015, 20:38:56 »
A copak ten příkaz pod rootem, nestačí?:
Kód: [Vybrat]
# intel_gpu_top

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #6 kdy: Březen 04, 2015, 21:48:42 »
Nee:
Kód: [Vybrat]
[root@localhost rellik]# intel_gpu_top
bash: intel_gpu_top: příkaz nenalezen
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 726
  • Karma: +50/-0
    • Zobrazit profil
Re:Monitor sytému - GPU
« Odpověď #7 kdy: Březen 05, 2015, 19:02:08 »
Nee:
Kód: [Vybrat]
[root@localhost rellik]# intel_gpu_top
bash: intel_gpu_top: příkaz nenalezen
  • Intel-gpu-tools - 1.9 - https://01.org/linuxgraphics/downloads
    Omlouvám se, původně jsem napsal, že intel_gpu_top se nachází v proprietárním ovladači - to není ale pravda. Nachází se právě v Intel-gpu-tools. V MGA není dostupný, zatím je potřeba program zkompilovat. Ukázka graficky zpracovaného výkonu GPU Intel příkazem $ intel-gpu-overlay v příloze. V konzole příkazem $ intel_gpu_top je zobrazen monitoring viz. další příloha.
    Požadavek na vytvoření balíčku pro MGA podán: https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=15434
  • intel-power-control pro Linux - https://github.com/jmechnich/intel-power-control
    Další program na monitoring a nastavení GPU Intel. Bohužel jsem skončil u toho, že mi nejde v MGA5b3 spustit:
Kód: [Vybrat]
[root@localhost yullaw]# intel-power-control
Traceback (most recent call last):                                                                                                                   
  File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 645, in <module>                                                                                   
    main()                                                                                                                                           
  File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 641, in main                                                                                       
    i = IntelPowerControl()                                                                                                                         
  File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 44, in __init__                                                                                   
    self.updateAll()                                                                                                                                 
  File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 373, in updateAll
    self.updateValues()
  File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 462, in updateValues
    os.path.join(self.gpubasepath,k,'gt_cur_freq_mhz')))),
ValueError: invalid literal for int() with base 10: ''
[root@localhost yullaw]#
    Krátký bugreport vývojáři podán: https://github.com/jmechnich/intel-power-control/issues/1

    Toť vše...

    EDIT: + bugreport, + žádost o vytvoření balíčku pro MGA
    « Poslední změna: Březen 05, 2015, 20:42:14 od Yullaw »

    Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
    Notebook Acer Aspire E1-571G
    CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

    Rellik

    • Sr. Member
    • ****
    • Příspěvků: 263
    • Karma: +1/-2
    • Kubuntu/64bit
      • Zobrazit profil
      • dv-foto.cz
    Re:Monitor sytému - GPU
    « Odpověď #8 kdy: Březen 05, 2015, 20:25:08 »
    Díky.
    Chtěl jsem zkusit ten intel-power-control. Nicméně spuštění skončí chybovou hláškou:
    Kód: [Vybrat]
    [rellik@localhost ~]$ intel-power-control
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 3, in <module>
        import argparse, os, re, sip, subprocess, sys
    ImportError: No module named 'sip'

    Z toho "Intel-gpu-tools - 1.9 - https://01.org/linuxgraphics/downloads " nevím co stáhnout a jak nainstalovat :(
    Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

    Yullaw

    • Global Moderator
    • Hero Member
    • *****
    • Příspěvků: 726
    • Karma: +50/-0
      • Zobrazit profil
    Re:Monitor sytému - GPU
    « Odpověď #9 kdy: Březen 05, 2015, 20:28:29 »
    Doinstaluj balíček python3-sip

    Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
    Notebook Acer Aspire E1-571G
    CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

    Rellik

    • Sr. Member
    • ****
    • Příspěvků: 263
    • Karma: +1/-2
    • Kubuntu/64bit
      • Zobrazit profil
      • dv-foto.cz
    Re:Monitor sytému - GPU
    « Odpověď #10 kdy: Březen 05, 2015, 21:20:25 »
    Doinstalováno, ale stejně to nejde:
    Kód: [Vybrat]
    [root@localhost rellik]# intel-power-control
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 5, in <module>
        from PyQt5.Qt import *
    ImportError: No module named 'PyQt5'
    Podotýkám že balíček s Qt5 je nainstalovaný (ten jsem doinstaloval po té co mi to poprvé vypsalo tuto hlášku. dokonce jsem udělal i restart PC):

    Kód: [Vybrat]
    [root@localhost rellik]# urpmi PyQt5
    Balíček python-qt5-5.1.1-1.1.mga4.x86_64 je již nainstalován
    Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

    Yullaw

    • Global Moderator
    • Hero Member
    • *****
    • Příspěvků: 726
    • Karma: +50/-0
      • Zobrazit profil
    Re:Monitor sytému - GPU
    « Odpověď #11 kdy: Březen 06, 2015, 14:24:14 »
    Doinstalováno, ale stejně to nejde:
    Kód: [Vybrat]
    [root@localhost rellik]# intel-power-control
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/local/bin/intel-power-control", line 5, in <module>
        from PyQt5.Qt import *
    ImportError: No module named 'PyQt5'
    Podotýkám že balíček s Qt5 je nainstalovaný (ten jsem doinstaloval po té co mi to poprvé vypsalo tuto hlášku. dokonce jsem udělal i restart PC):

    Kód: [Vybrat]
    [root@localhost rellik]# urpmi PyQt5
    Balíček python-qt5-5.1.1-1.1.mga4.x86_64 je již nainstalován
    Měl by jsi nainstalovat python3-qt5 a ne python-qt5

    Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
    Notebook Acer Aspire E1-571G
    CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

    Rellik

    • Sr. Member
    • ****
    • Příspěvků: 263
    • Karma: +1/-2
    • Kubuntu/64bit
      • Zobrazit profil
      • dv-foto.cz
    Re:Monitor sytému - GPU
    « Odpověď #12 kdy: Březen 06, 2015, 17:27:12 »
    Takže kýžený výsledek se nekoná. Po konzultaci s Yullawem jsme došli k závěru, že v MGA4 je potřeba python3-qt5, který je ale jen v MGA5... takže nic... a ten další program to je to samé... balíčky (závislosti) jsou zase jen v MGA5.
    Takže moc díky a snad to pak půjde v MGA5..
    Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)