Autor Téma: [Vyřešeno]nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému  (Přečteno 5257 krát)

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Zničeho nic, po dalším zapnutí počítače, se mi původní rozlišení 1280 x 1024 změnilo na 1024 x 768. Prošel jsem všechna nastavení v MCC nastavení počítače, monitor je správně HP L1740 flat panel, grafická karta - snad správně - intel 810 and later - integrovaná, rozlišení zde nastaveno na 1280 x 1024. Test ukazuje rozlišení nižší. Šel jsem do Nastavení systému a tam vidím: VGA1 (připojen) Velikost 1024 x 768 a není na výber rozlišení vyšší. Jak zde dosáhnout možnosti výběru vyššího rozlišení? Při posledním provozu počítače grafika v 1280 x 1024 chodila. Děkuji. Pavel

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Leden 28, 2015, 19:18:11 od Yullaw »

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #1 kdy: Leden 23, 2015, 17:37:18 »
A co mas nastaveno v /etc/X11/Xorg.conf, sekce display?
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #2 kdy: Leden 26, 2015, 15:55:08 »
V Xorg.conf je:
(a zapomněl jsem napsat, že mám Mageia 4, KDE 4.12)

Kód: [Vybrat]
Section "Screen"
    Identifier "screen1"
    Device "device1"
    Monitor "monitor1"
    DefaultColorDepth 24
   
    Subsection "Display"
        Depth 8
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 15
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 16
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 24
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
EndSection

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #3 kdy: Leden 26, 2015, 17:10:45 »
Zdá se, že nemáš řádně nainstalované ovladače pro grafickou kartu a jedeš stále na svobodném ovladači vesa, bo xorg.conf není kompletní (?).

Vypiš sem všechno z těchto příkazů pod rootem:
Kód: [Vybrat]
# lspcidrake -v|grep VGA

Buď si jist, že máš správně nastavené zdroje, hlavně nonfree a tainted, viz: http://wiki.mageia.cz/:4:zdroje
Kdyby jsi změnil nějaké zdroje, aktualizuj je! Vypiš, jaké zdroje jsou aktivní:
Kód: [Vybrat]
# urpmq --list-media active

Projdi návod, jak instalovat grafické ovladače: http://wiki.mageia.cz/hardware:graficke_karty:intel
Pak vypiš, jak je nastaven xorg.conf
Kód: [Vybrat]
# cat /etc/X11/xorg.conf

By mě zajímalo, zda náhodou není v GRUB řádku zadán xdriver=vesa, takže vypiš záznam z /boot/grub/menu.lst, pokud používáš GRUB1:
Kód: [Vybrat]
# cat /boot/grub/menu.lst

Po rebootu se děje co? :)

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #4 kdy: Leden 26, 2015, 18:13:20 »
Před přečtením předchozího příspěvku jsem zkoušel ještě nastavit znovu grafickou kartu Intel 810 and later a po rebootu se zobrazí GRUB a pak textový režim, který skončí řádkem
Reached target graphical interface.
A na tomhle řádku to zůstává a už se neděje nic. Prakticky mohu teď zavést jen bezpečný režim.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #5 kdy: Leden 26, 2015, 18:25:21 »
Ok, tak klávesami CTRL+ALT+F2 nebo F3 přejít do teminálu, kde se přihlásit jako root, Enter, napsat heslo roota.
Příkazem drakx11 se dostaneš do nastavení grafického ovladače. Nastav. Více informací: http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-graficke-karty-v-mandriva-linuxu-pomoci-drakx11/

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #6 kdy: Leden 26, 2015, 18:43:04 »
Děkuju, nastavil jsem driver na Intel 810 and later, který byl v dřívějšku, monitor jak má být, zkusil test, ten proběhl v pořádku. Po restartu se opět dostane nabíhání systému do textového režimu a skončí zmíněnou hláškou. Bylo by pro mne jednodušší Linux přeinstalovat. Už proto, že verze Mageii je nyní 3 (verze 4, kterou jsem tu napsal, byl omyl). Jen se bojím o data, doufám, že při přeinstalaci bude možné zachovat původní partition s daty.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #7 kdy: Leden 27, 2015, 13:12:36 »
Pokud mas oddeleny oddil s daty (napr. /home ) od systemoveho (tj. / ), tak bez problemu.
V kazdem pripade zaloha.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #8 kdy: Leden 27, 2015, 13:12:59 »
Pokud si pri instalaci vytvoril dva oddily / a home, tak pri preinstalaci treba jenom zformatovat oddil / a /home ne, a data se zachovaji.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #9 kdy: Leden 27, 2015, 13:39:54 »
Nakonec jsem instaloval Mageiu nově s tím, že jsem neformátoval oddíl s daty. Instalace nefungovala dobře a tak jsem data zálohoval a provedl instalaci s formátováním celého hdd. Ale pořád zůstává problém s rozlišením monitoru. Pořád nemohu nastavit 1028x1024, jak bylo dřív. Proč to nejde na úplně novém systému, to netuším.
Třeba se podaří dnes.
Díky všem za dosavadní pomoc.
Pavel

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #10 kdy: Leden 28, 2015, 15:44:28 »
Tak to mám vyřešené a monitor zobrazuje v požadovaném rozlišení 1280x1024. Místo ovladače pro grafickou kartu Intel jsem dal VESA. V Mageii 3 to způsobilo úplnou havárii systému, ale v nově nainstalované Mageii 4 to bylo správné řešení. Díky všem za ochotu a pomoc, zvlášť Yullaw-ovi, který mi svého času věnoval opravdu hodně! Díky! Pavel

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #11 kdy: Leden 28, 2015, 16:32:25 »
Tak to mám vyřešené a monitor zobrazuje v požadovaném rozlišení 1280x1024. Místo ovladače pro grafickou kartu Intel jsem dal VESA. V Mageii 3 to způsobilo úplnou havárii systému, ale v nově nainstalované Mageii 4 to bylo správné řešení. Díky všem za ochotu a pomoc, zvlášť Yullaw-ovi, který mi svého času věnoval opravdu hodně! Díky! Pavel
Za mě to vyřešené není, protože využíváš svobodný ovladač VESA a ne Intel. Zjistil jsem, že po instlalaci Intel a xorg.conf tam chybí řádek ModeLine a Modes, které právě ty určují rozlišení monitoru. Bohužel MCC to neprovede automaticky, když manuálně vybereš model monitoru. Vše ale potřebuji otestovat online. Toto téma uzavřeme až tehdy, kdy budeme všichni spokojeni :)

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde nastavit správné rozlišení monitoru v nastavení systému
« Odpověď #12 kdy: Leden 28, 2015, 16:43:10 »
Take myslim, ze vyresene to neni. VESA je jen pro krajni pripad, kdyz neco treba nastavit atd. Jinak pro dnesni pouziti se to nehodi. Nejde prehrat vtom zadne video atd.

Vyzkousel bych jsem pres MCC nastavit zpatky grafickou kartu na Intel a Monitor na rozliseni 1280x1024. V MCC lze monitor natvrdo nastavit na pozadovane rozliseni.

Pak bych jsem jeste prekontroval zas Xorg.conf, jestli je tam vse nastaveno jak ma.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Yullaw mi pomohl s nastavením a já se pokusím popsat postup:

Měl jsem nastavený ovladač na VESA.
Je třeba změnit některé řádky v xorg.conf
/etc/X11/xorg.conf
parametry získám v konzoli příkazem cvt 1280 1024 60
kde první dvě čísla jsou požadované rozlišení a třetí je požadovaná horizontální frekvence monitoru.

Kód: [Vybrat]
cvt 1280 1024 60
# 1280x1024 59.89 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 63.67 kHz; pclk: 109.00 MHz
Modeline "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync

stačí jen přidat řádek modeline a option do xorg.conf do sekce monitor
Je nutné také přepsat driver VESA na Intel (mám-li samozřejmě grafickou kartu Intel).
Pak uložit xorg.conf a reboot PC.

původní obsah xorg.conf:

Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
    Identifier "monitor1"
    VendorName "Hewlett-Packard"
    ModelName "HP L1740 LCD Flat Panel Monitor"
    HorizSync 30.0-83.0
    VertRefresh 56.0-76.0
   
    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
   
    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
EndSection

současný obsah xorg.conf:

Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
    Identifier "monitor1"
    VendorName "Hewlett-Packard"
    ModelName "HP L1740 LCD Flat Panel Monitor"
    HorizSync 30.0-83.0
    VertRefresh 56.0-76.0
    Modeline "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
    Option         "PreferredMode" "1280x1024_60.00"
   
    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
   
    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
EndSection

Po přihlášení do systému si můžeme ověřit všechna dostupná rozlišení v konzoli za pomocí xrandr
Kód: [Vybrat]
$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 32767 x 32767
VGA1 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1280x1024_60.00   59.9*+
   1280x1024      59.9 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   848x480        60.0 
   640x480        59.9 
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Pokud je ještě špatné rozlišení tak ho nastavit v nastavení systému (nástroje - nastavení systému - obrazovka a monitor)
Zkopírovat si funkční xorg.conf do nějaké zálohy.

Pro výpis xorg.conf použiji v konzoli příkaz cat /etc/X11/xorg.conf

Kód: [Vybrat]
# cat /etc/X11/xorg.conf
# File generated by XFdrake (rev 262502)

# **********************************************************************
# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "ServerFlags"
    AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
    #DontZoom # disable <Ctrl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
    Option "DontZap" "False" # disable <Ctrl><Alt><BS> (server abort)
EndSection

Section "Module"
    Load "v4l" # Video for Linux
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier "monitor1"
    VendorName "Hewlett-Packard"
    ModelName "HP L1740 LCD Flat Panel Monitor"
    HorizSync 30.0-83.0
    VertRefresh 56.0-76.0
    Modeline "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
    Option         "PreferredMode" "1280x1024_60.00"
   
    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
   
    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
EndSection

Section "Device"
    Identifier "device1"
    Driver "intel"
    Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "screen1"
    Device "device1"
    Monitor "monitor1"
    DefaultColorDepth 24
   
    Subsection "Display"
        Depth 8
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 15
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 16
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 24
        Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier "layout1"
    Screen "screen1"
EndSection
A to by mělo být vše.
Díky za skvělou pomoc.

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Leden 28, 2015, 19:17:33 od Yullaw »

Therot

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Pay Per Sale: we pay $50 per every sale!
Vyresenonejde nastavit spravne rozliseni monitoru v nastaveni systemu
« Odpověď #14 kdy: Duben 03, 2016, 15:51:28 »
Aha, tak ted uz to chapu, ja mam nastavenou jen jednu identitu. Kouknu se na to a kdyby mi neco neslo, tak se jeste ozvu :- Jinak ty nove identity nastavim kde? V hlavnim nastaveni nebo v Kmail?

___
XRumer 12.0.16 + SocPlugin: Best application for advertisement in social networks