Autor Téma: jak používat dump  (Přečteno 2863 krát)

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
jak používat dump
« kdy: Listopad 20, 2014, 13:40:50 »
Prosím o pomoc s příkazem dump. Chtěl bych zálohovat na USB disk adresář /home, komprimovat archiv a rád bych dělení na dílčí archivy po určitých velikostech, třeba 2GB. Chtěl bych dělat inkrementální zálohy.
Zatím jsem přečetl dokumentaci k příkazu DUMP a zkoušel následující:
Kód: [Vybrat]
dump -0 -u -j9 -l jmeno_zalohy -f /run/media/p/6245-C749  /homeMyslel jsem, že když USB disk je na /run/media/p/6245-C749, že to takto bude fungovat, ale konzole píše, že jde o adresář a dump skončí bez archivace.
A netuším, jak archivy dělit na menší části, jestli to vůbec jde.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:jak používat dump
« Odpověď #1 kdy: Listopad 20, 2014, 19:43:03 »
No, rychle jsem mrkl na man dump:
-l je pocet chyb. Ty u nej mas uvedene jmeno_zalohy.
a -f by melo vest k souboru.

Kód: [Vybrat]
dump -0 -u -j9 -f /run/media/p/6245-C749/jmeno_zalohy  /home
A jsi si jisty, ze se vlezes? 2GiB flash mi nepripada dost velke na to, aby se tam vesel cely /home.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak používat dump
« Odpověď #2 kdy: Listopad 21, 2014, 09:39:04 »
Děkuju, už to funguje. Používám externě přes USB pevný disk.

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak používat dump
« Odpověď #3 kdy: Listopad 21, 2014, 12:16:38 »
Funguje, ale obával jsem se, že archiv bude třeba dělit. Dump hlásí:
Kód: [Vybrat]
# dump -0 -u -j9 -f /run/media/p/6245-C749/mageiainet /home
  DUMP: Date of this level 0 dump: Fri Nov 21 09:36:47 2014
  DUMP: Dumping /dev/sda6 (/home) to /run/media/p/6245-C749/mageiainet
  DUMP: Label: none
  DUMP: Writing 10 Kilobyte records
  DUMP: Compressing output at compression level 9 (bzlib)
  DUMP: mapping (Pass I) [regular files]
  DUMP: mapping (Pass II) [directories]
  DUMP: estimated 39112628 blocks.
  DUMP: Volume 1 started with block 1 at: Fri Nov 21 09:36:49 2014
  DUMP: dumping (Pass III) [directories]
  DUMP: dumping (Pass IV) [regular files]
  DUMP: 0.82% done at 1073 kB/s, finished in 10:02
  DUMP: 1.53% done at 999 kB/s, finished in 10:42
  DUMP: 2.20% done at 956 kB/s, finished in 11:06
  DUMP: 2.87% done at 934 kB/s, finished in 11:17
  DUMP: 3.45% done at 900 kB/s, finished in 11:38
  DUMP: 3.97% done at 863 kB/s, finished in 12:04
  DUMP: 4.69% done at 873 kB/s, finished in 11:51
  DUMP: 5.20% done at 847 kB/s, finished in 12:08
  DUMP: 5.83% done at 844 kB/s, finished in 12:06
  DUMP: 6.60% done at 860 kB/s, finished in 11:47
  DUMP: 7.34% done at 870 kB/s, finished in 11:34
  DUMP: 8.17% done at 887 kB/s, finished in 11:14
  DUMP: 8.92% done at 894 kB/s, finished in 11:03
  DUMP: 9.63% done at 896 kB/s, finished in 10:56
  DUMP: 10.33% done at 897 kB/s, finished in 10:51
  DUMP: 11.08% done at 903 kB/s, finished in 10:41
  DUMP: write error 4539170 blocks into volume 1: File too large
  DUMP: Do you want to rewrite this volume?: ("yes" or "no")
Lze archiv dělit?
Na adrese http://m.linuxexpres.cz/praxe/zalohujeme-pomoci-dump-restore-1 vidím větu:
Citace
Jestliže se během zálohování vyskytne problém, že je nutno vytvořit více archivů (např. archiv je větší než 2 GB), je možno použít parametr -M.
, ale nevím, jestli se to týká dump nebo dd. Ať hledám jak hledám, žádný přepínač -M nenacházím ani u dump ani u dd.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:jak používat dump
« Odpověď #4 kdy: Listopad 22, 2014, 15:39:12 »
A kde hledas? Ja jej vidim v man dump:
http://linux.die.net/man/8/dump

Zkousel jsi se vubec podivat do toho manualu???
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:jak používat dump
« Odpověď #5 kdy: Listopad 22, 2014, 15:58:00 »
jo, já to už našel,
Citace
-M
    Enable the multi-volume feature. The name specified with f is treated as a prefix and dump writes in sequence to <prefix>001, <prefix>002 etc. This can be useful when dumping to files on an ext2 partition, in order to bypass the 2GB file size limitation.
, ale nefunguje mi to. První archiv doplní číslem 001 a při dosažení 4GB hlásí zas překročení velkosti souboru.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:jak používat dump
« Odpověď #6 kdy: Listopad 22, 2014, 17:56:53 »
Aha. No, jak jsem psal, dump jsem nepouzival a nepouzivam. Takze veskere dodane info zatim mam z manualu.
Ja na zalohy pouzivam tar & gzip...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
tar + gzip
« Odpověď #7 kdy: Listopad 23, 2014, 10:37:03 »
Tak jsem si přečetl o tar gz a vymyslel z toho příkaz:
Kód: [Vybrat]
tar -cvpz /home --listed-incremental=/run/media/p/6245-C749/jmeno_zalohy.txt | split -d -b 3900m - /run/media/p/6245-C749/jmeno_zalohy01.tar.gz. Jede to, dělí na 3.9GB, takže paráda. Líbí se mi i to, že archiv není binární soubor. Uvidím při druhém zálohování jestli a jak funguje inktermentální záloha.

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
tar gz chyba
« Odpověď #8 kdy: Listopad 23, 2014, 13:13:46 »
Archivace pomocí tar gzip probíhala v pořádku, až ke konci ukázala chybu:
Citace
tar: Končí se chybovým kódem, protože byly zaznamenány chyby
. Ale o tom, jaké chyby to jsou ani řádka. Zapisuje tar někam log, abych věděl, co za chybu to je?