Autor Téma: Dual boot Mageia a Win8  (Přečteno 3614 krát)

b3da

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Dual boot Mageia a Win8
« kdy: Září 06, 2014, 10:00:41 »
Zdravím,
má někdo zkušenost s dual boot  Magei a win8.1?

1. Když vypnu UEFI v biosu, nainstaluji Mageiu, bude normálně fungovat grub?

2. Jak rozdělit disk pro instalaci Magei? Teď je rozdělený na 7 partition. Disk je SSHD
http://www.alza.cz/sshd-inside-art8688.htm

sda1 -- WINRE_DRV, ntfs-3g, 1000MB
sda2 -- SYSTEM_DRV, vfat, 260MB
sda3 -- LRS_ESP, vfat, 1000MB
sda4 -- ??, ntfs-3g, 128MB
sda5 -- Windows8_OS, ntfs-3g, 424GB
sda6 -- LENOVO, ntfs-3g, 25GB
sda7 -- PBR_DRV, ntfs-3g, 14GB

Díky za rady a postřehy

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #1 kdy: Září 06, 2014, 16:59:43 »
Projdi si:


sda1 -- WINRE_DRV, ntfs-3g, 1000MB
sda2 -- SYSTEM_DRV, vfat, 260MB
sda3 -- LRS_ESP, vfat, 1000MB
sda4 -- ??, ntfs-3g, 128MB
sda5 -- Windows8_OS, ntfs-3g, 424GB
sda6 -- LENOVO, ntfs-3g, 25GB
sda7 -- PBR_DRV, ntfs-3g, 14GB
Dávat pozor zvláště na vlastní rozdělení disku (min. 10GB pro /, 4GB swap, cca 100GB home - tvá konfigurace může být jiná, to si rozhodni sám) a na vytvoření zavaděče GRUB, kde si dej pozor, aby pak v /boot/grub/menu.lst jsi měl správné nasměrování ke spuštění Windows 8, čili, pokud sda5 je spouštěcí pro Windows, tak v tom souboru bude (hd0,4).

Pokud ti Windows nenaběhne a Mageia ano, určitě se to dá upravit tak, aby vše fungovalo...


Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

b3da

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #2 kdy: Září 06, 2014, 22:12:02 »
Projdi si:

Jj to samozřejmě znám. Ale dual boot Mageia3+Win7 a Mageia4+Win8 je dost zásadní rozdíl  ;)

Dávat pozor zvláště na vlastní rozdělení disku (min. 10GB pro /, 4GB swap, cca 100GB home - tvá konfigurace může být jiná, to si rozhodni sám) a na vytvoření zavaděče GRUB, kde si dej pozor, aby pak v /boot/grub/menu.lst jsi měl správné nasměrování ke spuštění Windows 8, čili, pokud sda5 je spouštěcí pro Windows, tak v tom souboru bude (hd0,4).

Pokud ti Windows nenaběhne a Mageia ano, určitě se to dá upravit tak, aby vše fungovalo...

Tak to dopadlo přesně jak jsem tušil.  >:( Wokna jsou sice v grub menu, ale nejdou spustit.

root (hd0,0)
Filesystem type unkown, partition type 0x83
makeactive
chainloader +1
An operating system wasn't found. Try disconnecting any drives that don't contain an operating system.


Po přepsání hd0,0  na hd0,4 v menu.lst win opět nenaběhne

root (hd0,4)
Filesystem type unkown, partition type 0x83
makeactive
Error 12: invalid device requested


Aspoň že Mageia funguje ..

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #3 kdy: Září 07, 2014, 08:28:19 »
V Mageii do příkazového řádku (Konzole) zadej a hoď sem výstupy:
Kód: [Vybrat]
# fdisk -l     # l = malé L

Kód: [Vybrat]
# cat /boot/grub/menu.lst

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

b3da

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #4 kdy: Září 07, 2014, 09:16:01 »
V Mageii do příkazového řádku (Konzole) zadej a hoď sem výstupy:
Kód: [Vybrat]
# fdisk -l     # l = malé L

Kód: [Vybrat]
# cat /boot/grub/menu.lst

--------------------------------------------

Kód: [Vybrat]
/dev/sda1          2048      2050047    1000M Windows recovery environment
/dev/sda2       2050048      2582527     260M EFI System
/dev/sda3       2582528      4630527    1000M neznámý
/dev/sda4       4630528      4892671     128M Microsoft reserved
/dev/sda5       4892672    107292671    48,8G Microsoft basic data
/dev/sda6     894922752    947351551      25G Microsoft basic data
/dev/sda7     947351552    976773119      14G Windows recovery environment
/dev/sda8     107292672    156444671    23,4G Microsoft basic data
/dev/sda9     156444672    172828671     7,8G Microsoft basic data
/dev/sda10    172828672    254748671    39,1G Microsoft basic data
/dev/sda11    254748672    894920703   305,3G Microsoft basic data

--------------------------------------

Kód: [Vybrat]
title linux
kernel (hd0,7)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=3cbc6090-ad55-47e1-880a-a59f6dc7cd21  nokmsboot splash quiet pci=nommconf acpi=off resume=UUID=16e463aa-6853-4849-98fe-d9ba46982b91 vga=788
root (hd0,7)
initrd /boot/initrd.img

title linux-nonfb
kernel (hd0,7)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=3cbc6090-ad55-47e1-880a-a59f6dc7cd21  nokmsboot pci=nommconf acpi=off resume=UUID=16e463aa-6853-4849-98fe-d9ba46982b91
root (hd0,7)
initrd /boot/initrd.img

title failsafe
kernel (hd0,7)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=3cbc6090-ad55-47e1-880a-a59f6dc7cd21  nokmsboot failsafe pci=nommconf acpi=off
root (hd0,7)
initrd /boot/initrd.img

title windows
root (hd0,4)
makeactive
chainloader +1

EDIT:výstup do kódu
« Poslední změna: Září 07, 2014, 10:29:08 od Yullaw »

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #5 kdy: Září 07, 2014, 09:58:30 »
zde je návod jak nainstalovat dualboot MGA4 s Windows 8 v UEFI módu: https://www.youtube.com/watch?v=SLu1NwsZr48

+ 2. návod: http://gayelord.wordpress.com/2013/10/19/uefi-dual-boot-mageia-et-windows/
« Poslední změna: Září 07, 2014, 10:25:29 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Therot

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Pay Per Sale: we pay $50 per every sale!
Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #6 kdy: Březen 29, 2016, 08:50:48 »
Ahojte
Mam na jednom disku c: win7 a na druhom d: Linux....
Ale nefunguje mi dual boot     , stale mi nabieha linux a win7 ani nepozna cez Grub...
Ako to mam vyriesit?

___
SocPlugin: Modern software for spam in social networks

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #7 kdy: Březen 29, 2016, 16:57:53 »
Ahojte
Mam na jednom disku c: win7 a na druhom d: Linux....
Ale nefunguje mi dual boot     , stale mi nabieha linux a win7 ani nepozna cez Grub...
Ako to mam vyriesit?

___
SocPlugin: Modern software for spam in social networks
Tohle sis prošel? http://wiki.mageia.cz/3:instalace:instalace_mageii_v_dual_boot_s_windows#pocitac_se_spusti_primo_z_mageii

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

tomyp

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #8 kdy: Březen 30, 2016, 19:11:45 »

to therot :

Ahoj,
měl jsem s tím taky problém. Spočívá to v tom, že WIN 7 se nenainstalují korektně v efi modu. A instalátor v magei si s tím neporadí. Volbu systému musíš udělat přes boot menu uefi/biosu a předpokládám, že ti to jako mě, bude házet grub error.
 viz moje vlákno  http://forum.mageia.cz/index.php?topic=752.0

Zkontroluj si instalaci w7 pod legacy modem - budeš je muset přeinstalovat, jestli už je máš nainstalované
potom teprve instaluj MGA 5  -TAKY POD LEGACY MODEM - pak ti to bude chodit normálně
MGA 4 64bit KDE
Smrt a daně jsou jisté, daně jistější

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Dual boot Mageia a Win8
« Odpověď #9 kdy: Duben 03, 2016, 13:16:10 »
Něco podobného jsem řešil při instalaci dualbootu na několika pracovních stanicích. Na každé se to chovalo jinak a ne na všech to fungovalo (stejný HW).

Jediným spolehlivým řešením bylo update BIOS na nejnovější verzi, reset BIOS do default a reinstalace všech OS. Pozor na to, že je nutné bootovat instalační CD/DVD/USB v UEFI. Spousta BIOSů přímo slovo UEFI v boot menu píše.

Zda je instalátor v UEFI módu lze zjistit v jiném tty tímto příkazem:
Kód: [Vybrat]
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "EFI boot on HDD" || echo "Legacy boot on HDD"