Autor Téma: [Vyřešeno]Grub Loading Error  (Přečteno 4847 krát)

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
[Vyřešeno]Grub Loading Error
« kdy: Květen 24, 2014, 00:17:29 »
Ahojte, chcel by som Vas poziadat o pomoc...
Dnes som si skusil nainstalovat Mageiu 4, po bezproblemovej instalacii, naslednom restarte zacal pocitac nabiehat, lenze skoncil s chybou...

1. notebook Acer Aspire AMD PhenomII N850 2200 Mhz, 8GB RAM, Windows 7, 64bit
2. Mageia instalovana na 350GB HDD pripojeny ako externy cez USB, NTFS, kde Mageia
   dostala svoje miesto
3. Instalacia prebehla z DVD Mageia4 64bit
4. Pocas instalacie ziadne problemy
5. Vyskusal som aj Rescue a preinstalovat zavadzac, nepomohlo
6. Opatovna instalacia na tom istom HDD, ale cely HDD bol urceny len pre Mageiu -
   s rovnakym vysledkom.

Grub Loading Stage1.5.
Grub Loading, please wait...
Error 21

a po restarte systemu Error22

V com je, prosim Vas, problem?

Dakujem kazdemu kto mi vie poradit.
O co ide?

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Květen 25, 2014, 20:54:55 od Yullaw »

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #1 kdy: Květen 24, 2014, 00:34:22 »
vzhledem k pozdní době jen velmi krátce
typuju, že jsi zřejmě zavaděč (Grub) instaloval na začátek disku v notebooku a nikoliv na externí disk, pokud to tak je, tak jej příště nainstaluj na začátek externího disku a přes bios si potom nastav boot z externího disku, tím by sis měl zajistit spuštění M4

error 21 značí, že zavaděč nemůže najít disk označený v grubu

předtím, by jsi ale měl opravit původní zavaděč od widlí http://martinhruzik.cz/2011/03/08/problemy-se-zavadecem-ve-windows-7-rucni-oprava-to-jisti/

pokud to je jinak, tak popiš, kde jsi zavaděč nainstaloval, ke konci instalace máš vždy možnost totok změnit viz Souhrn zde http://wiki.mageia.cz/:4:instalace:dvd
pokračování kdyžtak z mé strany až ráno
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #2 kdy: Květen 24, 2014, 00:45:04 »
Zatial Ti velmi pekne dakujem, tiez sa na to pozriem az rano.
Pekny vecer a dobru noc.

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #3 kdy: Květen 24, 2014, 14:02:40 »
Zdravim, tak nabehom win7 nemam problem, lebo som pouzil rescue a tam volbu obnovit zavadzac windows...
no neviem ako mam povedat instalatoru, kde ma nainstalovat grub...nechcem si dosahat windows, aj ked by som radsej presiel na linux, no som zaciatocnik, co sa linuxu tyka.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #4 kdy: Květen 24, 2014, 15:21:13 »
Kukni na 3. bod: http://wiki.mageia.cz/3:instalace:instalace_mageii_v_dual_boot_s_windows?&#pc_nenabiha

kde vyber "Re-install Boot Loader".

Resp. pročti celý návod pro instalaci/nastavení dual-bootu.

Neboj se, systémy stále v počítači jsou, pokud jsi neformátoval disk(y).
« Poslední změna: Květen 24, 2014, 15:23:20 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #5 kdy: Květen 24, 2014, 19:50:57 »
Yullaw, reinstall som spravil niekolko krat...pomohlo mi, ked som zmenil v zaverecnom suhrne kde sa ma zavadzac nainstalovat, povodne bol na mojom disku so systemom windows, ked som to zmenil na disk kde mam nainstalovanu Mageiu, tak to ide, no pre istotu mi nenabootuje window, ked si na zaciatku zvolim, ze nie Mageia, ale win...skusim sa s tym pohrat :-))
Ale dakujem za ochotu poradit, cenim si to.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #6 kdy: Květen 24, 2014, 21:55:02 »
takže ti už Mageia naběhne, když jsi nainstaloval zavaděč na začátek externího disku s Mageiou? rozumím tomu správně jo?

pokud to tak je, tak když před startem PC odpojíš externí disk, tak by ti měl naběhnout widlous ... toho stejného docílíš, když nebudeš odpojovat externí disk, ale v BIOSu změníš pořadí bootování, zřejmě tam máš jako první USB disk (výměnné médium) a teprve potom vlastní disk v PC
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #7 kdy: Květen 24, 2014, 21:57:35 »
kurňa Yullawe, teď jsem mrknul na tvůj odkaz ... dopr*ele, kdy jsi to psal? :o - musím ti opět zvednout karmu
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #8 kdy: Květen 25, 2014, 08:57:46 »
kurňa Yullawe, teď jsem mrknul na tvůj odkaz ... dopr*ele, kdy jsi to psal? :o - musím ti opět zvednout karmu

Na podzimek jsem kousek po kousku překládal, doplňoval screenshoty a šup, návod byl tam. Toto i bylo oznámeno na titulní stránce, viz.: http://mageia.cz/2013/12/nova-podoba-wiki-mageia-cz/

Jinak díky za podporu! ;)

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #9 kdy: Květen 25, 2014, 12:32:51 »
takže ti už Mageia naběhne, když jsi nainstaloval zavaděč na začátek externího disku s Mageiou? rozumím tomu správně jo.......

Ahoj, ano, rozumies spravne, no teraz som skusal toto:
1. odpojeny ext., mageia disk - windows nabehne
2. ext. disk pripojeny, v biose win disk ako prvy, ext. ako druhy - win nabehne
3. ext. disk pripojeny, v biose win disk ako druhy, ext. ako prvy - nabehne Grub
   a) mageia nabehne
   b) windows nie, komp vypise: root (hd1,1)
                                error 22 no such partition
                                press any key to continue...
dam enter a nebehne Gnu Grub version 0,97 ....
tabulka s volabami linux
                   windows
                   linux - non.......
ak zvolim linux, ide, ak win verati sa mi chyba error 22

kde je tady problem? :-)) 

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #10 kdy: Květen 25, 2014, 12:58:51 »
...
3. ext. disk pripojeny, v biose win disk ako druhy, ext. ako prvy - nabehne Grub
   a) mageia nabehne
   b) windows nie, komp vypise: root (hd1,1)
                                error 22 no such partition
                                press any key to continue...
...

kde je tady problem? :-))

Nechci předbíhat aldu81, jistě má také svůj postup (@aldo81: piš piš) , ale pro rychlost vyřešení by jsi mohl vyzkoušet - teoreticky by to mělo zabrat:
- nech to tak jak jsi uvedl výše. Nabootuj Mageiu a pokračuj dle: http://wiki.mageia.cz/3:instalace:instalace_mageii_v_dual_boot_s_windows#pocitac_se_spusti_primo_z_mageii .

Info: - v drakbootu vyber v Kořenový (root): /dev/sda1 či disk, kde je Windows. Více o discích a značení: http://wiki.mageia.cz/3:instalace:instalace_mageii_v_dual_boot_s_windows#pojmenovani_oddilu

ADD: pomůže ti také - pro výpis disků, přejdi do Konzole, přihlas se jako root a napiš a potvrď Enterem:
Kód: [Vybrat]
fdisk -l

Výstup zkopíruj a vlož sem (jak na to: http://wiki.mageia.cz/_media/forum:video:jak_pridat_vystup_do_kodu_v_prispevku.ogg)
« Poslední změna: Květen 25, 2014, 13:08:35 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #11 kdy: Květen 25, 2014, 13:41:15 »
tu prikladam vystup
Kód: [Vybrat]
Disk /dev/sda: 596,2 GiB, 640135028736 bytes, 1250263728 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x492200a6

Device    Boot     Start        End    Blocks  Id System
/dev/sda1           2048   29362175  14680064  27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sda2 *     29362176   29566975    102400   7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       29566976  441257354 205845189+  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4      441257355 1250258624 404500635   f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5      441257418 1250258624 404500603+  7 HPFS/NTFS/exFAT


Disk /dev/sdb: 1,4 TiB, 1500301910016 bytes, 2930277168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x406b777b

Device    Boot Start        End     Blocks  Id System
/dev/sdb1       2048 2930275119 1465136536   7 HPFS/NTFS/exFAT


Disk /dev/sdc: 335,4 GiB, 360080695296 bytes, 703282608 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x69e17596

Device    Boot     Start       End    Blocks  Id System
/dev/sdc1 *         2048  25189919  12593936  83 Linux
/dev/sdc2       25192440 703277504 339042532+  5 Extended
/dev/sdc5       25192448  33367004   4087278+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/sdc6       33370112 703277504 334953696+ 83 Linux

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #12 kdy: Květen 25, 2014, 13:49:55 »
Takže jak jsem psal, - nech to tak jak jsi uvedl výše. Nabootuj Mageiu a pokračuj dle: http://wiki.mageia.cz/3:instalace:instalace_mageii_v_dual_boot_s_windows#pocitac_se_spusti_primo_z_mageii .

Info: - v drakbootu vyber v Kořenový (root): /dev/sda2 (ne sda1) či disk, kde je Windows.

Test...

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Grub Loading Error
« Odpověď #13 kdy: Květen 25, 2014, 15:19:54 »
skusil som, pohroma, nenabehol ani win a ani mageia, bolo jendo co som mal v biose zvolene...
musel som znovu nainstalovat mageiu a teraz skusim opravit bootovanie aj do win...

maciak

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Grub Loading Error
« Odpověď #14 kdy: Květen 25, 2014, 20:36:52 »
Fuuu, tak uz to ide, povedal som pocitacu, ze to s nim este raz skusim, znova som nainstaloval novu instalaciu na externy disk, nic som nemenil a...ide aj mageia aj win...neviem kde som robil chyby, ale ide to.
Dakujem ochotnym ludom na tomto foru, idem sa vzdelavat s mageiou :))

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Květen 25, 2014, 20:54:19 od Yullaw »